Uit gemak vertalen ondernemers hun algemene voorwaarden zomaar in het Duits, zonder het bijbehorende rechtsverschil met Duitsland na te lopen. Een grote, jammer genoeg veelgemaakte, fout, soms met dramatische gevolgen. Onverwachte schadeclaims, langlopende rechtzaken, allemaal dingen die een ondernemer niet wil.

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden, het zijn de regels die een bedrijf stelt aan de wederpartij wanneer er zaken gedaan worden. Algemene voorwaarden zijn dus van juridisch levensbelang voor een bedrijf. Daarbij meegenomen dat in een juridische tekst details van levensbelang zijn, moet het vertalen van algemene voorwaarden bijzonder secuur gebeuren. Daarbij moeten ook de juridische verschillen per land meegenomen worden. Vertaalbureau Perfect is zich van deze ernst bewust.

Voorwaarden vertalen naar het Duits

Een hiaat in de algemene voorwaarden kan geschillen opleveren die uiteindelijk veel schade op kunnen leveren. Algemene voorwaarden met bepalingen op de zogenoemde grijze, dan wel zwarte lijst zijn daarbij ook gevaarlijk. Bij toetsing bij de rechtbank zal de rechter bijvoorbeeld altijd de interpretatie in het voordeel van de consument uitleggen. Bepalingen uit de zogenoemde zwarte lijst zullen altijd nietig worden verklaard in het geval van onenigheid rond die bepalingen. Voor meer informatie over onze juridische vertalingen verwijzen wij naar de pagina Juridische vertaling.

Verschillen met Duitsland

Taal is bij algemene voorwaarden ook een belangrijke factor. Een ondernemer is immers verplicht ervoor zorg te dragen dat de (potentiële) relatie de algemene voorwaarden kan begrijpen. Spreekt een relatie geen Nederlands, dan moeten de algemene voorwaarden kenbaar gemaakt worden in de taal van de relatie. Ook moet men rekening houden met het land van zakendoen, op welke recht (Nederlands of buitenlands) het contract zijn wettelijke basis ontleent. Als voorbeeld nemen hier even Duitsland, met de daar gebruikelijke handelingen rond algemene voorwaarden (In Duitsland: 'Allgemeine Geschäftsbedingungen') en specifieke wetten. In Duitsland werkt men veel volgens de Incoterms. Daarbij wordt bij vroegtijdige betaling veelal een korting (Skonto) gegeven. Gebruikelijk is verder dat de algemene voorwaarden op de achterzijde van het contract staan, eventueel ook al op de offerte.

Verder is het in Duitsland niet mogelijk de algemene voorwaarden bij de Kamer van Koophandel te deponeren. Een ondernemer die in Duitsland zaken wil gaan doen moet zich hierbij ook van bewust zijn dat het beroepen op Nederlands recht als vangnet niet zo goed werkt. Voordat Nederlands recht voor de Duitse wederpartij kan worden toegepast, moet het vonnis volgens de Duitse rechter nog uitvoerbaar worden verklaard. Dat als zeker bij spoed van het vonnis erg onhandig.

Juridisch advies

Voor jou is het handig dit in acht te nemen wanneer je overweegt jouw algemene voorwaarden te laten vertalen. Het vertalen van algemene voorwaarden gebeurt door de voorwaarden gericht op Nederlands Recht te vertalen. Juridische toetsing met betrekking tot het Duitse Recht is daarbij dus nog niet gebeurd, wat wij aanraden altijd te doen, om eventuele toekomstige interpretatiegeschillen te voorkomen.

Wij helpen je graag met jouw vertalingen

Wij helpen dagelijks zowel kleine als grote bedrijven en organisaties hun internationale potentie te benutten. Wij denken met je mee en geven graag advies over de mogelijkheden. Interesse? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Vrijblijvende offerte aanvragen >
Opdrachtgevers beoordelen ons gemiddeld met een 9.3 op basis van 542 beoordelingen
Blij verrast ben ik door de communicatie, snelheid en de geleverde kwaliteit van Vertaalbureau Perfect!
Bart van Liempd - Randstad
Randstad logo wit

Wij vertalen met veel plezier en aandacht voor o.a. deze klanten

Koninklijke Grolsch

Sinds medio 2015 werken we erg prettig samen met Vertaalbureau Perfect. Indien nodig altijd een hele snelle en correcte levering van vertalingen. Professionele aanpak en goede afspraken!

Ivanka Munsterhuis

Zalando

Aan de hand van een perfecte eerste proefvertaling kregen wij direct vertrouwen. Persoonlijk hebben wij de stijl van de vertaling besproken. Er is een terminologielijst opgesteld en deze is perfect aangehouden.

Elseline Tolhoek

NOS

Onze diverse vertaalaanvragen brengen wij graag bij één vaste partner onder. Duidelijke afspraken zorgen voor een efficiënte werkwijze. Kwaliteit is voor ons net zo belangrijk als voor Vertaalbureau Perfect.

NOS

Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie

Wij behoren tot de selecte groep vertaalbureaus die zowel ISO-9001 als ISO-17100 gecertificeerd zijn. Daarnaast geldt voor elke professionele vertaling een kwaliteitsgarantie. Elke dag een beetje beter worden is ons streven. Dit doen we al ruim negen jaar.

Meer over onze kwaliteit en garantie >
Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie

Onze werkwijze om tot een perfecte vertaling te komen

De weg naar de perfecte vertaling laat onze werkwijze zien. Deze heeft gezorgd voor onze goede prijs-kwaliteitverhouding, uitstekende beoordelingen en vele tevreden klanten. Elke vertaalopdracht doorloopt een aantal stappen:

Offerteaanvraag

Offerteaanvraag

We ontvangen je teksten, wensen en sturen een passend voorstel.
Revisie en oplevering

Revisie en oplevering

De revisor reviseert de vertaling en wij leveren jou de vertaling.
Kwaliteitsgarantie

Kwaliteitsgarantie

Ook na de levering blijf je verzekerd van onze kwaliteitsgarantie.

Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt

Jaarlijks vertalen wij voor ruim 2.000 uiteenlopende organisaties en worden onze teksten in alle windstreken gelezen. Ons team van in-house vertalers en taalspecialisten vindt de terminologie en toon waar jij mee verder kunt.

Bekijk al onze taalspecialismen >

We ontmoeten je graag persoonlijk, maar ontdek hier vast wie we zijn

Ons team bestaat uit native vertalers en mensen met verschillende expertises en achtergronden. We begrijpen jouw invalshoek en we vullen elkaar goed aan, waardoor we je met bijna elke vertaalopdracht kunnen helpen.
Ontmoet de mensen in ons team >