Wat weten we eigenlijk van België? Het zijn gezellige mensen, hebben nog geen regering en het voetbalteam wordt de Rod e Duivels genoemd. Over het algemeen zijn ze best te vergelijken met Nederlanders… Toch?

Algemeen

België, in oppervlakte ongeveer even groot als Nederland en telt iets meer dan 11 miljoen inwoners. De officiële talen in België zijn het Nederlands (Vlaams, 60%), Frans(40%) en Duits(ongeveer 75.000 mensen). De hoofdstad van België is Brussel, welke tevens als hoofdstad van de Europa wordt beschouwd.

De economie van België is voornamelijk gebaseerd op diensten, handel en vervoer. Waar eerder de industrie nog de boventoon voerde in België heeft het inmiddels plaatsgemaakt voor de drie eerdergenoemde sectoren. In het verleden haalde België veel inkomsten uit de mijnbouw. In 1991 is echter de laatste mijn gesloten waarmee er een einde kwam aan de mijnbouw in België. Waar eerder de productie van staal, chemische producten en cement geconcentreerd waren in het oosten van het land (dichtbij de mijnen) is het de trend van de laatste jaren dat deze producties zich nabij de handels- en havensteden vestigen.

De reden hiervan is dat ze nu dichtbij de poort naar de rest van de wereld zitten. De haven van Antwerpen geldt als één van de grootste havens van de wereld. Waar de Belgen eerder hun grondstoffen aanvoerden uit eigen land leeft de economie nu, net als in Nederland, van de import en export.

Verschillen in het bedrijfsleven

In het bedrijfsleven gaat het er in België anders aan toe dan in Nederland. Iets wat we vaker zijn tegengekomen in onze blog is dat de Nederlandse hiërarchie lang niet zo sterk aanwezig is in de zakelijke wereld als in andere landen. Zo ook in België heerst er een duidelijke hiërarchie binnen bedrijven. Enkele andere verschillen binnen het bedrijfsleven tussen België en Nederland:

Communicatie: De communicatie gaat altijd via de baas. Waar er in Nederland de kortste lijnen worden gezocht, komt dit in België niet tot nauwelijks voor.

Bevel is bevel: In België mag je één keer nee zeggen tegen je baas, en daarna voer je uit wat je is opgedragen. In Nederland willen bazen bijdragen aan de ontwikkeling van de werknemers, in België zijn bazen enkel baas en geen coach.

Doortastendheid: Nederland staat bekend als vergaderland waar iedereen een zegje mag doen. Ook personen die er in principe weinig mee te maken hebben en/of geen hoge positie bekleden. In België is dit anders, enkel relevante personen. Tevens worden knopen snel doorgehakt. Nederlanders zijn bang om risico’s te nemen, Belgen hebben hier minder moeite mee waardoor beslissingen sneller vallen.

Planning: Als er in Nederland een plan tot stand is gekomen wordt dit bijna nooit gewijzigd zonder opnieuw te overleggen. Onze zuiderburen nemen dit niet zo nauw; wanneer er buiten vergaderingen nieuwe impulsen komen worden deze doorgevoerd in het plan zonder er opnieuw over te vergaderen.

Taal: In België wordt zowel Frans, Duits als Nederlands (Vlaams) gesproken. Ga na waar uw zakenpartner gevestigd is. In Vlaanderen (West-België) wordt Vlaams gesproken en in Wallonië (Oost-België) Frans. Franstaligen ervaren het als zeer prettig wanneer de volledige communicatie in het Frans gebeurt. Let hierbij op dat uw Franse vertalingen en vaardigheden van hoge kwaliteit zijn, zodat u niet door de mand valt. 

Concluderend kan gezegd worden dat Belgen toch niet zo gelijk zijn aan Nederlanders als men voorheen dacht. Belgen zijn doortastender en durven risico’s te nemen. Wellicht is dit de reden dat er tegenwoordig steeds meer topposities in grote Nederlandse bedrijven worden bekleed door Belgen.

Gerelateerde blogs

9 juli 2019
WordPress bezit meer dan 50% van het CMS-marktaandeel. Wist jij dat meer dan 30% van de 10 miljoen populairste websites gebruik maakt van het CMS-systeem van WordPress. Het is nog steeds het populairste CMS-systeem voor de ervaren- en onervaren...
28 mei 2019
Kwaliteit is één van de belangrijkste factoren tijdens het vertalen van jouw documenten. Goedkoop is duurkoop en kan je op de langere termijn meer kosten dan je vooraf voor ogen had. Eén van onze sterke punten is dat wij altijd voor de hoogst...