‘Catalonia is not Spain’, een leus die tientallen keer in de vorm van graffiti op de muren is gekalkt in Barcelona. Hiermee willen ze te kennen geven dat ze niet bij Spanje horen, maar onafhankelijk zijn. Velen denken dat de rivaliteit tussen voetbalclubs als Barcelona & Real Madrid ongeveer hetzelfde is als in Nederland tussen Ajax & Feyenoord. De geschiedenis vertelt echter dat het iets dieper zit.

Het begon ongeveer 500 jaar geleden, toen Madrid gekozen werd als hoofdstad van Spanje. Dit zit de inwoners van Barcelona nog altijd dwars. Op dat moment maakte Catalonië de dienst uit in Spanje. 2 weken na de start van de burgeroorlog, besloot FC Barcelona voorzitter Josep Sunyol naar een bijeenkomst van een links-nationalistische partij te gaan. Deze partij streefde naar een onafhankelijke Catalaanse staat. Sunyol werd herkend en door het leger gearresteerd. Een week later hoorden de Catalanen dat hij om het leven was gebracht. Het ging zelfs zover dat het vanaf 1939 (onderdrukkingsperiode) verboden werd Catalaans te spreken.

Deze rivaliteit wordt veelal uitgevochten in voetbalwedstrijden tussen Real Madrid en Barcelona. In 1943 kwamen de twee elkaar tegen in de beker. In de heenwedstrijd werd het 3-0 voor Barcelona, in de terugwedstrijd werd het 11-1 voor de Madrilenen. Spelers en bestuursleden werden dusdanig bedreigd dat ze Real Madrid lieten winnen. De media in Barcelona waren ook afgeschrikt, alle kranten spraken over een superieur Real Madrid. Een journalist schreef wel dat er gesjoemeld moest zijn. Hij werd vanaf dat moment verboden zijn beroep uit te oefenen voor een onbepaalde tijd.
Ook tegenwoordig is de rivaliteit tussen de twee clubs en gebieden erg groot. In 2000 maakte de Portugees Luis Figo de overstap van Barcelona naar Real Madrid. Bij de ‘el clasico’ die volgde, werd een varkenskop naar zijn hoofd geslingerd.

Al met al zal deze rivaliteit wel eeuwig blijven. Het zorgt in ieder geval voor spectaculaire wedstrijden op het voetbalveld.

Wij helpen je graag met jouw vertalingen

Wij helpen dagelijks zowel kleine als grote bedrijven en organisaties hun internationale potentie te benutten. Wij denken met je mee en geven graag advies over de mogelijkheden. Interesse? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Vrijblijvende offerte aanvragen >
Opdrachtgevers beoordelen ons gemiddeld met een 9.3 op basis van 542 beoordelingen
Blij verrast ben ik door de communicatie, snelheid en de geleverde kwaliteit van Vertaalbureau Perfect!
Bart van Liempd - Randstad
Randstad logo wit

Wij vertalen met veel plezier en aandacht voor o.a. deze klanten

Koninklijke Grolsch

Sinds medio 2015 werken we erg prettig samen met Vertaalbureau Perfect. Indien nodig altijd een hele snelle en correcte levering van vertalingen. Professionele aanpak en goede afspraken!

Ivanka Munsterhuis

Zalando

Aan de hand van een perfecte eerste proefvertaling kregen wij direct vertrouwen. Persoonlijk hebben wij de stijl van de vertaling besproken. Er is een terminologielijst opgesteld en deze is perfect aangehouden.

Elseline Tolhoek

NOS

Onze diverse vertaalaanvragen brengen wij graag bij één vaste partner onder. Duidelijke afspraken zorgen voor een efficiënte werkwijze. Kwaliteit is voor ons net zo belangrijk als voor Vertaalbureau Perfect.

NOS

Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie

Wij behoren tot de selecte groep vertaalbureaus die zowel ISO-9001 als ISO-17100 gecertificeerd zijn. Daarnaast geldt voor elke professionele vertaling een kwaliteitsgarantie. Elke dag een beetje beter worden is ons streven. Dit doen we al ruim negen jaar.

Meer over onze kwaliteit en garantie >
Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie

Onze werkwijze om tot een perfecte vertaling te komen

De weg naar de perfecte vertaling laat onze werkwijze zien. Deze heeft gezorgd voor onze goede prijs-kwaliteitverhouding, uitstekende beoordelingen en vele tevreden klanten. Elke vertaalopdracht doorloopt een aantal stappen:

Offerteaanvraag

Offerteaanvraag

We ontvangen je teksten, wensen en sturen een passend voorstel.
Revisie en oplevering

Revisie en oplevering

De revisor reviseert de vertaling en wij leveren jou de vertaling.
Kwaliteitsgarantie

Kwaliteitsgarantie

Ook na de levering blijf je verzekerd van onze kwaliteitsgarantie.

Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt

Jaarlijks vertalen wij voor ruim 2.000 uiteenlopende organisaties en worden onze teksten in alle windstreken gelezen. Ons team van in-house vertalers en taalspecialisten vindt de terminologie en toon waar jij mee verder kunt.

Bekijk al onze taalspecialismen >

We ontmoeten je graag persoonlijk, maar ontdek hier vast wie we zijn

Ons team bestaat uit native vertalers en mensen met verschillende expertises en achtergronden. We begrijpen jouw invalshoek en we vullen elkaar goed aan, waardoor we je met bijna elke vertaalopdracht kunnen helpen.
Ontmoet de mensen in ons team >