‘Catalonia is not Spain’, een leus die tientallen keer in de vorm van graffiti op de muren is gekalkt in Barcelona. Hiermee willen ze te kennen geven dat ze niet bij Spanje horen, maar onafhankelijk zijn. Velen denken dat de rivaliteit tussen voetbalclubs als Barcelona & Real Madrid ongeveer hetzelfde is als in Nederland tussen Ajax & Feyenoord. De geschiedenis vertelt echter dat het iets dieper zit.

Het begon ongeveer 500 jaar geleden, toen Madrid gekozen werd als hoofdstad van Spanje. Dit zit de inwoners van Barcelona nog altijd dwars. Op dat moment maakte Catalonië de dienst uit in Spanje. 2 weken na de start van de burgeroorlog, besloot FC Barcelona voorzitter Josep Sunyol naar een bijeenkomst van een links-nationalistische partij te gaan. Deze partij streefde naar een onafhankelijke Catalaanse staat. Sunyol werd herkend en door het leger gearresteerd. Een week later hoorden de Catalanen dat hij om het leven was gebracht. Het ging zelfs zover dat het vanaf 1939 (onderdrukkingsperiode) verboden werd Catalaans te spreken.

Deze rivaliteit wordt veelal uitgevochten in voetbalwedstrijden tussen Real Madrid en Barcelona. In 1943 kwamen de twee elkaar tegen in de beker. In de heenwedstrijd werd het 3-0 voor Barcelona, in de terugwedstrijd werd het 11-1 voor de Madrilenen. Spelers en bestuursleden werden dusdanig bedreigd dat ze Real Madrid lieten winnen. De media in Barcelona waren ook afgeschrikt, alle kranten spraken over een superieur Real Madrid. Een journalist schreef wel dat er gesjoemeld moest zijn. Hij werd vanaf dat moment verboden zijn beroep uit te oefenen voor een onbepaalde tijd.
Ook tegenwoordig is de rivaliteit tussen de twee clubs en gebieden erg groot. In 2000 maakte de Portugees Luis Figo de overstap van Barcelona naar Real Madrid. Bij de ‘el clasico’ die volgde, werd een varkenskop naar zijn hoofd geslingerd.

Al met al zal deze rivaliteit wel eeuwig blijven. Het zorgt in ieder geval voor spectaculaire wedstrijden op het voetbalveld.

Gerelateerde blogs

9 juli 2019
WordPress bezit meer dan 50% van het CMS-marktaandeel. Wist jij dat meer dan 30% van de 10 miljoen populairste websites gebruik maakt van het CMS-systeem van WordPress. Het is nog steeds het populairste CMS-systeem voor de ervaren- en onervaren...
28 mei 2019
Kwaliteit is één van de belangrijkste factoren tijdens het vertalen van jouw documenten. Goedkoop is duurkoop en kan je op de langere termijn meer kosten dan je vooraf voor ogen had. Eén van onze sterke punten is dat wij altijd voor de hoogst...