‘Catalonia is not Spain’, een leus die tientallen keer in de vorm van graffiti op de muren is gekalkt in Barcelona. Hiermee willen ze te kennen geven dat ze niet bij Spanje horen, maar onafhankelijk zijn. Velen denken dat de rivaliteit tussen voetbalclubs als Barcelona & Real Madrid ongeveer hetzelfde is als in Nederland tussen Ajax & Feyenoord. De geschiedenis vertelt echter dat het iets dieper zit.

Het begon ongeveer 500 jaar geleden, toen Madrid gekozen werd als hoofdstad van Spanje. Dit zit de inwoners van Barcelona nog altijd dwars. Op dat moment maakte Catalonië de dienst uit in Spanje. 2 weken na de start van de burgeroorlog, besloot FC Barcelona voorzitter Josep Sunyol naar een bijeenkomst van een links-nationalistische partij te gaan. Deze partij streefde naar een onafhankelijke Catalaanse staat. Sunyol werd herkend en door het leger gearresteerd. Een week later hoorden de Catalanen dat hij om het leven was gebracht. Het ging zelfs zover dat het vanaf 1939 (onderdrukkingsperiode) verboden werd Catalaans te spreken.

Deze rivaliteit wordt veelal uitgevochten in voetbalwedstrijden tussen Real Madrid en Barcelona. In 1943 kwamen de twee elkaar tegen in de beker. In de heenwedstrijd werd het 3-0 voor Barcelona, in de terugwedstrijd werd het 11-1 voor de Madrilenen. Spelers en bestuursleden werden dusdanig bedreigd dat ze Real Madrid lieten winnen. De media in Barcelona waren ook afgeschrikt, alle kranten spraken over een superieur Real Madrid. Een journalist schreef wel dat er gesjoemeld moest zijn. Hij werd vanaf dat moment verboden zijn beroep uit te oefenen voor een onbepaalde tijd.
Ook tegenwoordig is de rivaliteit tussen de twee clubs en gebieden erg groot. In 2000 maakte de Portugees Luis Figo de overstap van Barcelona naar Real Madrid. Bij de ‘el clasico’ die volgde, werd een varkenskop naar zijn hoofd geslingerd.

Al met al zal deze rivaliteit wel eeuwig blijven. Het zorgt in ieder geval voor spectaculaire wedstrijden op het voetbalveld.

Wij leveren topkwaliteit vertalingen voor o.a.

Wij helpen je graag met jouw vertalingen Vertaalbureau Perfect
Kom vrijblijvend in contact met ons

Wij helpen je graag met jouw vertalingen

Wij helpen dagelijks zowel kleine als grote bedrijven en organisaties hun internationale potentie te benutten. Wij denken met je mee en geven graag advies over de mogelijkheden. Interesse? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Vrijblijvende offerte aanvragen
Opdrachtgevers beoordelen ons gemiddeld met een 9.3 op basis van 656 beoordelingen
Blij verrast ben ik door de communicatie, snelheid en de geleverde kwaliteit van Vertaalbureau Perfect!
– Bart van Liempd - Randstad
Randstad logo quote
98% van onze klanten beveelt ons aan Vertaalbureau Perfect
Onze klanten zijn ons visitekaartje
98% van onze klanten beveelt ons aan
Lees wat klanten zeggen
Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie Vertaalbureau Perfect
Vertrouw op Vertaalbureau Perfect

Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie

Wij behoren tot de selecte groep vertaalbureaus die zowel ISO-9001 als ISO-17100 gecertificeerd zijn. Uniek is onze kwaliteitsgarantie die op elke vertaling van toepassing is. Daarnaast zijn wij B Corp gecertificeerd. Een B Corp realiseert ook sociale en duurzame impact. Zo willen wij globalisering positief laten bijdragen. Elke dag een beetje beter worden is ons streven. Dit doen we al ruim 15 jaar.

Bekijk onze certificeringen
Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt Vertaalbureau Perfect
Vertaalbureau voor ieder vakgebied

Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt

Jaarlijks vertalen wij voor ruim 2.000 uiteenlopende organisaties en worden onze teksten in alle windstreken gelezen. Ons team van in-house vertalers en taalspecialisten vindt de terminologie en toon waar jij mee verder kunt.

Bekijk al onze taalspecialismen
Meet the team

Wie zijn wij?

We ontmoeten je graag persoonlijk, maar ontdek vast wie we zijn.
Ontmoet ons team
Ontmoet ons team
© Copyright 2022 - Vertaalbureau Perfect B.V.