Nu spreek je waarschijnlijk zolang je het kan herinneren al Nederlands... Wellicht met een accent of dialect, maar het blijft Nederlands. Vooral door de komst van de computer en internet heeft onze taal zich in een noodgang ontwikkeld. Wie had 50 jaar geleden gedacht dat een woord als 'Googelen' ooit officieel erkend zal worden.

Geschiedenis

Het Nederlands is een West-Germaanse taal. Het is sterk verwant aan het Duits, maar ook uit het Engels zijn de nodige invloeden aanwezig. Het Nederlands kreeg in 1692 haar eerste officiële erkenning. In België werd het Nederlands pas in 1898 uitgeroepen tot officiële landstaal.

Een wereldtaal

Ongeveer 23 miljoen mensen hebben het Nederlands als eerste officiële taal. Het overgrote deel van deze mensen zijn woonachtig in Nederland, België (Vlaanderen) en Suriname, oftewel de drie lidstaten van de Nederlandse Taalunie. Verder is het Nederlands ook de officiële taal op de Caribische eilanden Aruba, Bonaire, Curacao en Sint-Maarten. Naast deze landen zijn er ook in de Verenigde Staten, Canada en Australië nog ruim een half miljoen Nederlandse sprekers.

Het Zuid-Afrikaans

In Zuid-Afrika werd enkele eeuwen geleden ook Nederlands gesproken toen het land deel uitmaakte van de Nederlandse kolonies. Echter is de taal door de tijd heen zo verbasterd dat er niet meer van 'Nederlands' gesproken kan worden. Tegenwoordig heet deze taal 'Afrikaans'. Het is echter voor Nederlanders nog wel redelijk verstaanbaar en kan dus worden gezien als een Nederlandse dochtertaal.

Er kan dus wel gesteld worden dat het Nederlands een zeer omvangrijke taal is die haar stempel op de wereld heeft gedrukt met woorden als 'apartheid' en 'dike' (waterkering). De kolonisering in onder andere Gouden Eeuw heeft er voor gezorgd dat het Nederlands overal ter wereld vertegenwoordigd wordt.

Gerelateerde blogs

9 juli 2019
WordPress bezit meer dan 50% van het CMS-marktaandeel. Wist jij dat meer dan 30% van de 10 miljoen populairste websites gebruik maakt van het CMS-systeem van WordPress. Het is nog steeds het populairste CMS-systeem voor de ervaren- en onervaren...
28 mei 2019
Kwaliteit is één van de belangrijkste factoren tijdens het vertalen van jouw documenten. Goedkoop is duurkoop en kan je op de langere termijn meer kosten dan je vooraf voor ogen had. Eén van onze sterke punten is dat wij altijd voor de hoogst...