Uit onderzoek is gebleken dat meer dan twee derde van de Europese bevolking de Engelse taal zich enigszins beheerst. Dat zijn 300 miljoen mensen die Engels als de eerste buitenlandse taal gebruiken.

 Historisch gezien was het Frans de taal van de diplomatie in Europa. Maar uit het onderzoek blijkt dat nog minder dan 1 op de 8 Europeanen zichzelf verstaanbaar kunnen maken in het Frans. Daar staat tegenover dat het Engels de eerste buitenlandse taal is die wordt geleerd op scholen in alle landen van Europa, met uitzondering van Luxemburg.

De Europese Unie kent 23 officiële talen. In Europese instellingen krijgt men dus te maken met al deze verschillende talen. Dat betekent dat er erg veel getolkt en vertaald wordt. Nu roept dit bij sommigen de vraag op: Moet er niet gewoon voor één taal gekozen worden binnen de Europese instellingen? Overigens zijn het er op dit moment drie; naast Engels zijn ook het Frans en Duits officiële werktalen.

Het idee op zich is helemaal niet verkeerd, maar in de praktijk lijkt dit moeilijker gedaan dan gezegd. Er wordt maar liefst 1 miljard euro gespendeerd aan al het vertaal- en tolkwerk dat er bij komt kijken. Echter zijn de Fransen een dusdanig trots volk dat zij nooit zullen toelaten dat het Engels officieel de tweede taal wordt. Eigenlijk is dit jammer, want voor de economie zou één enkele gemeenschappelijke Europese taal zeer bevorderlijk zijn. Zeker in tijden als deze. Het MKB in de Europese Unie loopt elf procent aan opdrachten mis door gebrek aan talenkennis. Dit benadrukt nog maar weer eens hoe belangrijk het is in het bedrijfsleven om taalkundig gezien goed voor de dag te komen.

Gerelateerde blogs

9 juli 2019
WordPress bezit meer dan 50% van het CMS-marktaandeel. Wist jij dat meer dan 30% van de 10 miljoen populairste websites gebruik maakt van het CMS-systeem van WordPress. Het is nog steeds het populairste CMS-systeem voor de ervaren- en onervaren...
28 mei 2019
Kwaliteit is één van de belangrijkste factoren tijdens het vertalen van jouw documenten. Goedkoop is duurkoop en kan je op de langere termijn meer kosten dan je vooraf voor ogen had. Eén van onze sterke punten is dat wij altijd voor de hoogst...