In de hedendaagse Nederlandse taal kom je erg veel Engelse woorden tegen. Nu kun je je afvragen, mag ik deze Engelse woorden wel gebruiken in Nederlandse context? En moet ik deze dan cursiveren?

Het antwoord is vrij simpel. In een Nederlandse tekst kun je gewoon Engelse woorden gebruiken, tenzij de kans groot is dat de lezer deze woorden niet kent. Dan is het inderdaad verstandig om het woord te cursiveren en kort toe te lichten. In de rest van de tekst kunnen deze woorden dan gewoon gebruikt worden.

Echter is het wel belangrijk om er rekening mee te houden om niet te veel Engelse woorden te gebruiken in een Nederlandse tekst. Veel lezers storen zich hier namelijk aan. Dus wanneer het niet strikt noodzakelijk is om een Engels woord te gebruiken, probeer dan een alternatief voor het desbetreffende woord te vinden. Op het internet zijn hiervoor voldoende hulpmiddelen te vinden, zoals bijvoorbeeld op de website van Stichting Nederlands.

Daarnaast is het zo dat er goed moet worden opgelet bij de vervoeging van Engelse werkwoorden in het Nederlands. Want voor deze woorden gelden namelijk de Nederlandse spellingsregels. Dit kan soms erg lastig zijn, omdat de Nederlandse vervoeging van Engelse woorden in sommige gevallen nu eenmaal een vreemd lijkend resultaat oplevert.

Enkele leuke voorbeelden die er op het oog erg vreemd uitzien, maar toch correct zijn:

‘Timen: Ik time – hij timet – hij timede – getimed’

‘Backloaden: Ik backload – hij backloadt – hij backloadde – gebackload’

‘Breakdancen: Ik breakdance – hij breakdancet – hij breakdancete – gebreakdancet’

‘Muten: Ik mute – hij mutet – hij mutete – gemutet’

‘Socializen: ik socialize - hij socializet – hij socializede – gesocialized’

De bovenstaande voorbeelden geven aan dat het lang niet altijd even simpel is om Engelse woorden in het Nederlands te vervoegen. Daarom is het dus, zoals al eerder aangegeven, beter om Nederlandse alternatieven te zoeken. Veelal zijn de Engelse termen ook vaktermen. Daardoor zorgen deze woorden bij de doorsnee lezer voor ergernis en kunnen dus beter worden vermeden.

Gerelateerde blogs

9 juli 2019
WordPress bezit meer dan 50% van het CMS-marktaandeel. Wist jij dat meer dan 30% van de 10 miljoen populairste websites gebruik maakt van het CMS-systeem van WordPress. Het is nog steeds het populairste CMS-systeem voor de ervaren- en onervaren...
28 mei 2019
Kwaliteit is één van de belangrijkste factoren tijdens het vertalen van jouw documenten. Goedkoop is duurkoop en kan je op de langere termijn meer kosten dan je vooraf voor ogen had. Eén van onze sterke punten is dat wij altijd voor de hoogst...