Heeft u er al eens aan gedacht om met uw onderneming de grens over te steken? Duitsland is het land met de meeste inwoners van alle landen in Europa en daarmee een zeer interessante markt. Een fijne bijkomstigheid is dat de Nederlandse overheid de export wil stimuleren en ondernemers subsidieert die weinig ervaring hebben met exporteren. Wat houdt deze zogenaamde Prepare2start subsidieregeling eigenlijk in?

Prepare2start

De subsidieregeling is een initiatief van NL EVD, voorheen de Nederlandse Economische Voorlichtingsdienst, met als doel het ondersteunen van ondernemers die geen of weinig ervaring hebben met export. De NL EVD helpt u niet alleen bij het opstellen en implementeren van de exportplannen, u kunt ook een vergoeding krijgen voor de kosten van bepaalde activiteiten.

Om in aanmerking te komen voor de Prepare2start subsidie moet u als onderneming wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet uw onderneming logischerwijs in Nederland zijn gevestigd, mag u niet meer dan 100 fulltime medewerkers in dienst hebben en mag uw omzet over het afgelopen jaar niet meer dan een kwart uit exportinkomsten bestaan. Uiteraard is er nog een aantal criteria; op de site van de Kamer van Koophandel vindt u een test om te kijken of u in aanmerking komt voor een dergelijke subsidie.

Bijdrage in de kosten

Indien u in aanmerking komt voor een subsidie kunt u van de overheid een bijdrage in de kosten voor bepaalde activiteiten ontvangen. Een aantal van die activiteiten is bijvoorbeeld: marktverkenning, zakenpartners selecteren, juridisch advies inwinnen en opleidingen en beurzen organiseren. U kunt zelf kiezen door wie u deze activiteiten wilt laten uitvoeren. De hoogte van de bijdrage bedraagt 50% van de gemaakte kosten tot een maximum van € 11.500,- .

Aanvragen?

Het is helaas niet zo dat iedere ondernemer een subsidie kan aanvragen. Het NL EVD heeft elk jaar een bepaald bedrag dat zij onder de uitvoerders van de regeling verdelen. Als er veel aanvragen zijn dan kan het zo zijn dat men het maximum van dit bedrag al heeft bereikt. Het is dus erg belangrijk dat u, wanneer u geïnteresseerd bent, tijdig contact opneemt met een ‘consulent internationale handel’ van de KvK bij u in de regio. Deze consulent helpt u dan ook geheel kosteloos met het aanvragen van een Prepare2start regeling en het gehele verdere traject.

Gerelateerde blogs

9 juli 2019
WordPress bezit meer dan 50% van het CMS-marktaandeel. Wist jij dat meer dan 30% van de 10 miljoen populairste websites gebruik maakt van het CMS-systeem van WordPress. Het is nog steeds het populairste CMS-systeem voor de ervaren- en onervaren...
28 mei 2019
Kwaliteit is één van de belangrijkste factoren tijdens het vertalen van jouw documenten. Goedkoop is duurkoop en kan je op de langere termijn meer kosten dan je vooraf voor ogen had. Eén van onze sterke punten is dat wij altijd voor de hoogst...