Een van de recente ontwikkelingen op het gebied van bezuinigingen is dat er enkele talenstudies geschrapt gaan worden of samengevoegd worden met andere studies.  Zo wil men in Leiden de opleiding Frans opheffen. Echter raakte dit bij sommige personen een gevoelige snaar. De kritiek die hierop volgde is ook zeer begrijpelijk. Er zijn namelijk een aantal belangrijke standpunten waarom de Franse opleidingen zouden moeten blijven bestaan:

Opleidingsgrootte

Er zouden te weinig studenten zijn die voor Frans kozen. Echter blijkt uit cijfers dat dit een onterechte conclusie is. Er zijn namelijk verschillende talenstudies, zoals bijvoorbeeld de Griekse, Latijnse en Russische studies, die kleiner zijn dan het  Frans.

Rendabiliteit

Er werd geconcludeerd dat Frans onrendabel is. Ook dit is echter niet het geval.  De studententevredenheid over Frans is groot, en de opleiding heeft een grote internationale reputatie. Ook brengt de opleiding geld in het laatje, daar waar vele andere opleidingen jaarlijks verlies draaien.

Belang van Franse taal

Het economische en maatschappelijke belang van het Frans is groot. Zo weten wij dat we door onvoldoende beheersing van het Duits ruim 7 miljard euro per jaar mislopen. Dit terwijl we door onvoldoende beheersing van de Franse taal maar liefst 23 miljard euro per jaar (!) mislopen aan Franse orders. Dit betekent dus ook meteen dat het belangrijk is dat u uw Franse berichtgeving (website, e-mails) goed laat vertalen. Anders loopt u wellicht potentiële Franse klanten mis.

Franse opleidingen zijn dus essentieel en kunnen het bedrijfsleven ook zeker bevorderen. Het zou toch zonde zijn als we ieder jaar 24 miljard euro mis blijven lopen door onvoldoende beheersing van de Franse taal. Ook doet het Frans dus zeker niet onder voor het Duits.

Gerelateerde blogs

9 juli 2019
WordPress bezit meer dan 50% van het CMS-marktaandeel. Wist jij dat meer dan 30% van de 10 miljoen populairste websites gebruik maakt van het CMS-systeem van WordPress. Het is nog steeds het populairste CMS-systeem voor de ervaren- en onervaren...
28 mei 2019
Kwaliteit is één van de belangrijkste factoren tijdens het vertalen van jouw documenten. Goedkoop is duurkoop en kan je op de langere termijn meer kosten dan je vooraf voor ogen had. Eén van onze sterke punten is dat wij altijd voor de hoogst...