Zoals u misschien al weet of gezien heeft; Máxima heeft een accent. "Gezien?" vraagt u zich af. Juist. Dit bericht gaat namelijk niet over haar uitspraak, maar over het accent aigu dat boven de eerste a in Máxima geschreven wordt. Met een accent aigu kun je aangeven op welke lettergreep de klemtoon moet liggen, wanneer dit volgens de geldende spellingregels niet op de juiste manier gebeurt.

Deze regel geldt ook in de Spaanse taal. Als voorbeeld nemen we hier Máxima, wat een Spaanse naam is. Woorden (of namen) die op een s, een n of een klinker eindigen, worden in het Spaans in principeuitgesproken met de klemtoon op de voorlaatste lettergreep. In het voorbeeld van Máxima zou dit, zonder accent aigu, betekenen dat de klemtoon op de i komt te liggen. Om het dus ook daadwerkelijk te laten klinken zoals we het allemaal kennen, is het accent aigu nodig om de naam van onze toekomstige Koningin goed uit te spreken.

In het Nederlands wordt Máxima zonder accent aigu al op de juiste manier uitgesproken, en strikt genomen is het accent in het Nederlands dan ook overbodig. Toch moet Máxima ook in Nederlandse teksten met een accent worden geschreven. Namen vallen namelijk buiten de spellingregels: een naam moet worden geschreven zoals de naamgever (of de naamdrager) hem schrijft. Namen als Renée en Désirée hebben ook accenten die in het Nederlands niet nodig zijn voor de uitspraak. Toch worden ze geschreven, omdat ze bij de naam horen.

Ook in de Spaanse naam Miró (de schilder) blijft het accent staan om de juiste klemtoon aan te geven; de schrijfwijze Miro doet vermoeden dat de klemtoon op de eerste lettergreep ligt.

Als gecertificeerd vertaalbureau hebben wij vanzelfsprekend vertalers in dienst die bij dit soort valkuilen niet hoeven na te denken. Onze vertalers zijn namelijk native speakers, voor wie het Spaans hun moedertaal is. Wanneer u uw website, juridische tekst of welk document dan ook bij ons laat vertalen, kunt u er dus zeker van zijn dat deze perfect in orde zal zijn.

(bron: OnzeTaal)

Wij leveren topkwaliteit vertalingen voor o.a.

Wij helpen je graag met jouw vertalingen Vertaalbureau Perfect
Kom vrijblijvend in contact met ons

Wij helpen je graag met jouw vertalingen

Wij helpen dagelijks zowel kleine als grote bedrijven en organisaties hun internationale potentie te benutten. Wij denken met je mee en geven graag advies over de mogelijkheden. Interesse? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Vrijblijvende offerte aanvragen
Opdrachtgevers beoordelen ons gemiddeld met een 9.3 op basis van 656 beoordelingen
Blij verrast ben ik door de communicatie, snelheid en de geleverde kwaliteit van Vertaalbureau Perfect!
– Bart van Liempd - Randstad
Randstad logo quote
98% van onze klanten beveelt ons aan Vertaalbureau Perfect
Onze klanten zijn ons visitekaartje
98% van onze klanten beveelt ons aan
Lees wat klanten zeggen
Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie Vertaalbureau Perfect
Vertrouw op Vertaalbureau Perfect

Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie

Wij behoren tot de selecte groep vertaalbureaus die zowel ISO-9001 als ISO-17100 gecertificeerd zijn. Uniek is onze kwaliteitsgarantie die op elke vertaling van toepassing is. Daarnaast zijn wij B Corp gecertificeerd. Een B Corp realiseert ook sociale en duurzame impact. Zo willen wij globalisering positief laten bijdragen. Elke dag een beetje beter worden is ons streven. Dit doen we al ruim 15 jaar.

Bekijk onze certificeringen
Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt Vertaalbureau Perfect
Vertaalbureau voor ieder vakgebied

Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt

Jaarlijks vertalen wij voor ruim 2.000 uiteenlopende organisaties en worden onze teksten in alle windstreken gelezen. Ons team van in-house vertalers en taalspecialisten vindt de terminologie en toon waar jij mee verder kunt.

Bekijk al onze taalspecialismen
Meet the team

Wie zijn wij?

We ontmoeten je graag persoonlijk, maar ontdek vast wie we zijn.
Ontmoet ons team
Ontmoet ons team
© Copyright 2022 - Vertaalbureau Perfect B.V.