Google laat zich weer eens van haar beste kant zien, en dit keer op het gebied van taal. De internetgigant gaat namelijk een website lanceren waar mensen informatie kunnen delen en vinden over talen en/of dialecten die dreigen uit te sterven.

Wereldwijd worden er ongeveer 6900 talen en dialecten gesproken. De helft daarvan wordt met uitsterven bedreigd. Google noemt het documenteren van talen een belangrijke stap om culture diversiteit te behouden, de kennis van ouderen te eren en de jeugd te versterken.

Volgens Unesco (werelderfgoedorganisatie) wordt ook het Fries bedreigd met uitsterven. De verhouding tussen het Nederlands en Fries wordt steeds groter. Dit betekent dus dat er steeds minder mensen Fries spreken.

Volgens Anne Popkema, docent Fries aan de Rijksuniversiteit Groningen komt dat omdat ouders hun kinderen niet meer tweetalig opvoeden. Ze denken dat het kind dat niet aankan om op vroege leeftijd twee talen te leren. Momenteel wordt op provinciaal niveau geprobeerd de Friese taal te promoten onder zowel ouders als kinderen.

Wanneer de website wordt gelanceerd en onder welke naam, is nog niet bekend.

(bron: Telegraaf.nl)

 

Gerelateerde blogs

9 juli 2019
WordPress bezit meer dan 50% van het CMS-marktaandeel. Wist jij dat meer dan 30% van de 10 miljoen populairste websites gebruik maakt van het CMS-systeem van WordPress. Het is nog steeds het populairste CMS-systeem voor de ervaren- en onervaren...
28 mei 2019
Kwaliteit is één van de belangrijkste factoren tijdens het vertalen van jouw documenten. Goedkoop is duurkoop en kan je op de langere termijn meer kosten dan je vooraf voor ogen had. Eén van onze sterke punten is dat wij altijd voor de hoogst...