Hier en daar worden er gedurende oktober nog allerlei bierfeesten georganiseerd. Deze bierfeesten vallen in het niet met het grootste oktoberfest jaarlijks gehouden in München. Dit immense feest zit er echter alweer twee weken op, de inventaris kan dus worden opgemaakt.

Oorsprong

Het begon allemaal in 1810... Toen werd het eerste oktoberfest gehouden ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Sasken-Hildburghausen en de toenmalige kroonprins Lodewijk van Beieren. Het feest werd gehouden op de Theresiewiese. Aan de rand van de Theresiewiese staat Frau Bavaria, een groot bronzen beeld van de godin van Beieren. Hier wordt het feest tegenwoordig nog steeds gehouden.

Tradities

Er wordt veel waarde gehecht aan traditie tijdens het oktoberfest, zo wordt het eerste vat bier aangeslagen door de Oberbürgermeister waarna het feest kan beginnen. Veel mensen dragen traditionele klederdracht (waaronder de bekende lederhose en de dirndl). Muziek komt enkel van live spelende blaaskapellen. Tevens is het wettelijk vastgelegd dat er enkel in München gebrouwen bier geschonken mag worden.

Feest

Het feest bestaat uit veertien grote tenten met daaromheen een kermis. Dit zijn kolossale tenten waarvan sommige plaats bieden aan zo'n 10.000 personen. Om de tenten heen bevinden zich de zogenaamde 'biergarten' (biertuin). Het bier wordt enkel geserveerd in een zogenaamde Maß, dit is een grote bierpul van een liter. In twee van de kolossale  tenten wordt voornamelijk wijn geschonken. Naast bier wordt er uiteraard ook frisdrank of alcoholvrij bier geschonken.

Cijfers

Het 17 dagen durende "grootste volksfeest ter wereld" in München zit er weer op, en de cijfers liegen er niet om. Maar liefst 6,9 miljoen mensen hebben dit jaar het evenement bezocht die samen goed zijn geweest voor een totale bierconsumptie van 7,5 miljoen liter. Tevens zijn er meer dan 600.000 kippen gebakken en gingen er 84 stukken vee door. De commerciële waarde van het geheel wordt geschat op 700 miljoen euro. Helaas waren er naast alle vrolijkheid ook wat kleine relletjes, 58 vechtpartijen zijn tijdens de jaarlijkse festiviteiten gerapporteerd.

Gerelateerde blogs

9 juli 2019
WordPress bezit meer dan 50% van het CMS-marktaandeel. Wist jij dat meer dan 30% van de 10 miljoen populairste websites gebruik maakt van het CMS-systeem van WordPress. Het is nog steeds het populairste CMS-systeem voor de ervaren- en onervaren...
28 mei 2019
Kwaliteit is één van de belangrijkste factoren tijdens het vertalen van jouw documenten. Goedkoop is duurkoop en kan je op de langere termijn meer kosten dan je vooraf voor ogen had. Eén van onze sterke punten is dat wij altijd voor de hoogst...