Het zal niemand ontgaan zijn dat Engels een erg belangrijke taal is in de wereld. Er wordt dan ook veel in het Engels lesgegeven op hogescholen en universiteiten in Nederland. Maar of dit nou wel zo bevorderlijk is voor de kwaliteit van studies, daar valt over te discussiëren. Want een groot deel van de studenten zal in de praktijk niet of nauwelijks te maken krijgen met de Engelse taal. Daar komt nog eens bij dat de lessen vaak in gebrekkig Engels worden gegeven. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Dat zijn de opleidingen waarbij het noodzakelijk is dat studenten goed Engels leren spreken en schrijven. Dan is het natuurlijk niet vreemd dat de lessen in het Engels worden gegeven. Echter lijkt het er bijna op dat Engelstalige opleidingen de standaard worden.


In principe mogen onderwijsinstellingen zelf bepalen welke opleidingen zij Engelstalig besluiten te maken. In de wet staat echter wel dat opleidingen in principe Nederlandstalig moeten zijn, tenzij de instelling goede redenen heeft om daarvan af te wijken.

Maar zelfs als die goede redenen aanwezig zijn, is het nog zaak om docenten les te laten geven die de Engelse taal daadwerkelijk goed beheersen. Het komt nog te veel voor dat zij in ‘steenkolenengels’ lesgeven.
Al met al kan er geconcludeerd worden dat de meningen hierover verdeeld zijn. Engels is namelijk een belangrijke taal, met name omdat Nederland toch bij uitstek een exportland is en dus veel met het buitenland zakendoet. Ook het lidmaatschap van de Europese unie speelt hierbij natuurlijk mee. Ook voor de mening van tegenstanders van de onnodige Engelstalige opleidingen valt wat te zeggen. Gebrekkig Engels sprekende docenten zijn niet bevorderlijk voor een kwalitatief goede studie. Wellicht kunnen deze leraren in ieder geval omgeschoold worden.

Persoonlijk ben ik van mening dat wanneer opleidingen niet noodzakelijk in het Engels dienen te zijn, gewoon in het Nederlands moeten worden gegeven. Zéker wanneer docenten zelf niet goed genoeg de Engelse taal beheersen. Dat komt de kwaliteit van opleidingen niet ten goede. Dat betekent overigens niet dat ik Engels niet van belang vind. Integendeel zelfs. Op het Chinees/Mandarijn na is Engels namelijk nog steeds de meest gesproken taal ter wereld. Dat Chinees/Mandarijn op de eerste plaats staan is niet zo gek, met ruim 1 miljard inwoners. Engels zal altijd een grote rol blijven spelen.

Gerelateerde blogs

9 juli 2019
WordPress bezit meer dan 50% van het CMS-marktaandeel. Wist jij dat meer dan 30% van de 10 miljoen populairste websites gebruik maakt van het CMS-systeem van WordPress. Het is nog steeds het populairste CMS-systeem voor de ervaren- en onervaren...
28 mei 2019
Kwaliteit is één van de belangrijkste factoren tijdens het vertalen van jouw documenten. Goedkoop is duurkoop en kan je op de langere termijn meer kosten dan je vooraf voor ogen had. Eén van onze sterke punten is dat wij altijd voor de hoogst...