Zondag is het dan zover. De voetbalwedstrijd die gaat beslissen of het Nederlands elftal verder gaat in het Euro 2012 voetbaltoernooi of dat het, geheel onverwacht, vroegtijdig strandt. Nog één keer staan we met gehele land achter de elf mannen die het voor ons moeten gaan doen ‘on the pitch’. De tegenstander is Portugal.

Naast het verschil in speelsysteem die beide bondscoaches hanteren, bestaan er ook de nodige (cultuur)verschillen tussen beide landen. Deze gaan we in dit blogbericht benoemen.

Portugezen zijn vaak wat kleiner van postuur dan Nederlanders. Daarnaast is een donkere huid en bruine ogen kenmerkend voor de typische Portugees. De officiële taal, het Portugees, lijkt erg op het Spaans en klinkt wat zangerig. De geloofsovertuiging van het overgrote deel van de bevolking is Rooms-Katholiek.

De Portugese inwoner kenmerkt zich door erg gastvrij te zijn en is trots op zijn of haar afkomst. Daarnaast is de Portugees een stuk temperamentvoller dan de gemiddelde Nederlander.

De taal lijkt zo als gezegd veel op het Spaans. Het is dan ook niet verwonderlijk dat beide talen behoren tot de Romaanse talenfamilie met Galicische (regio in Noord-Portugal) invloeden.

Het Portugees wordt nog op veel verschillende plaatsen ter wereld gesproken. Denk bijvoorbeeld aan Brazilië, maar ook in zuidelijke gedeeltes van Afrika. Dit komt door de kolonisatie van Portugal in 16e tot 19e eeuw. Het Portugees in Brazilië is echter momenteel zo verbasterd dat het een eigen taal is geworden. Let dus op bij het vertalen voor een Braziliaans publiek dat er naar het Braziliaans-Portugees vertaald wordt.

Maar de verschillen tussen beide landen in zowel taal als cultuur vallen allen in het niet.  Er is nog maar één ding dat zondag telt… Winnen! Winnen van de Portugezen!

Gerelateerde blogs

9 juli 2019
WordPress bezit meer dan 50% van het CMS-marktaandeel. Wist jij dat meer dan 30% van de 10 miljoen populairste websites gebruik maakt van het CMS-systeem van WordPress. Het is nog steeds het populairste CMS-systeem voor de ervaren- en onervaren...
28 mei 2019
Kwaliteit is één van de belangrijkste factoren tijdens het vertalen van jouw documenten. Goedkoop is duurkoop en kan je op de langere termijn meer kosten dan je vooraf voor ogen had. Eén van onze sterke punten is dat wij altijd voor de hoogst...