Sommigen zeggen dat het qua klanken op Russisch lijkt, anderen vinden het net Spaans. Het Portugees is als zesde taal van de wereld qua aantallen sprekers een taal die er niet om liegt, het doet niet veel onder voor bijvoorbeeld het Spaans. Met 210 miljoen mensen die het als moedertaal spreken en 20 miljoen sprekers buiten de moedertaal mag het zeker een wereldtaal genoemd worden. Reden genoeg voor Vertaalbureau Perfect om ook Portugees op te nemen in de aangeboden vertaaldiensten.

Portugese geschiedenis

Het Portugees komt oorspronkelijk van het Iberisch schiereiland, waar het erkend is als Iberisch-Romaanse taal. Als West-Iberische taal is het sterk verwant met een paar streektalen in Spanje, waaronder het Galicisch. Het Portugees wordt gesproken in een 8-tal landen: Portugal, Brazilië, Angola, Guinee-Bissau,Equatoriaal-Guinea, Sao Tomé en Principe, Oost-Timor, Kaapverdië en Mozambique. Daarnaast zijn er ook andere gebieden, zoals Goa (deelstaat van India) en Malakka (deelstaat van Maleisië) Het wordt ook gesproken door een minderheid in Macau (China), waar het een officiële taal is. De grote verspreiding van het Portugees is natuurlijk te danken aan de renaissance, waarin Portugal net als toenmalige andere belangrijke West-Europese landen sterk aan het kolonialiseren was. Ondanks het feit dat Portugal een van de eerste koloniserende landen was, hebben de Portugezen niet lang van hun status van wereldmacht kunnen genieten. Door verspilling en slecht beheer werd Portugal snel ingehaald door Nederland, Engeland en Frankrijk.

Brazilië en de Portugese taal

Van de 210 miljoen mensen die Portugees als moedertaal spreken is 194 miljoen Braziliaan. Als grootste voormalige kolonie van Portugal is dat natuurlijk logisch. Echter is mede door de vroege onafhankelijkheid (1822) van Brazilië toch veel verschil te merken tussen het oorspronkelijke Portugees en de Braziliaanse variant. De talen zijn door de weinige vermenging, zoals dat met zoveel talen gebeurd, een beetje uit elkaar gedreven. Dit komt door het Acordo Ortográfico uit 1990, welke gewijzigd is in 1998, die wél was overeengekomen met Portugal en de overige Portugeestalige landen, maar nooit officieel is doorgevoerd (omdat het verdrag nog steeds niet door alle deelnemende landen is geratificeerd). Door onder andere slang-invloeden is het Braziliaanse dialect op het gebied van grammatica en idioom gaan verschillen, waardoor men nu het Braziliaans dialect ziet als het dialect wat het meest verwijderd is van het oorspronkelijke Portugees. Vertalen naar het Portugees, bedoeld voor Brazilië is dus wel iets anders dan gewoon Portugees.

Het Portugees is net als het Spaans een aantal die groot geworden is door kolonialisatie. Ook al wordt het Portugees in minder landen gesproken, het is door onder andere Brazilië een grote taal in de wereld. Vertaalbureau Perfect heeft daardoor ingezien dat er vraag is naar vertalingen van en naar het Portugees en biedt deze daarom ook aan.

Wij vertalen voor

Wij helpen je graag met jouw vertalingen Vertaalbureau Perfect
Kom vrijblijvend in contact met ons

Wij helpen je graag met jouw vertalingen

Wij helpen dagelijks zowel kleine als grote bedrijven en organisaties hun internationale potentie te benutten. Wij denken met je mee en geven graag advies over de mogelijkheden. Interesse? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Vrijblijvende offerte aanvragen
Opdrachtgevers beoordelen ons gemiddeld met een 9.3 op basis van 636 beoordelingen
Blij verrast ben ik door de communicatie, snelheid en de geleverde kwaliteit van Vertaalbureau Perfect!
– Bart van Liempd - Randstad
Randstad logo quote
98% van onze klanten beveelt ons aan Vertaalbureau Perfect
Onze klanten zijn ons visitekaartje

98% van onze klanten beveelt ons aan

Lees wat klanten zeggen
Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie Vertaalbureau Perfect
Vertrouw op Vertaalbureau Perfect

Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie

Wij behoren tot de selecte groep vertaalbureaus die zowel ISO-9001 als ISO-17100 gecertificeerd zijn. Uniek is onze kwaliteitsgarantie die op elke vertaling van toepassing is. Daarnaast zijn wij B corp gecertificeerd. Een B Corp realiseert ook sociale en duurzame impact. Zo willen wij globalisering positief laten bijdragen. Elke dag een beetje beter worden is ons streven. Dit doen we al ruim 14 jaar.

Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt Vertaalbureau Perfect
Vertaalbureau voor ieder vakgebied

Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt

Jaarlijks vertalen wij voor ruim 2.000 uiteenlopende organisaties en worden onze teksten in alle windstreken gelezen. Ons team van in-house vertalers en taalspecialisten vindt de terminologie en toon waar jij mee verder kunt.

Bekijk al onze taalspecialismen
Meet the team

Wie zijn wij?

We ontmoeten je graag persoonlijk, maar ontdek vast wie we zijn.
Ontmoet ons team
Ontmoet ons team
© Copyright 2022 - Vertaalbureau Perfect B.V.