Spaans, onbekend voor Nederlanders, maar zeker niet onbelangrijk. Vanwege het bereik van deze taal, de derder plek op de ranglijst van wereldtalen is het vreemd te noemen dat wij Nederlanders deze taal niet gewoon leren, dat slechts enkele personen deze taal machtig zijn. Zeker in het licht van de populaire vakantiebestemming die Spanje (met name de Costa's) tegenwoordig is voor heel veel Nederlanders. Dit artikel geeft een goed inzicht van de mogelijkheden die de Spaanse taal biedt wanneer bijvoorbeeld een website ook wordt vertaald naar het Spaans.

Wij als Nederlanders denken vaak van alle markten thuis te zijn als het om onze talenkennis gaat. We leren al op de basisschool de beginselen van het Engels, waar we verder mee dood worden gegooid in tv-series, films en muziek. Duits vinden we door de overeenkomsten met het Nederlands over het algemeen niet heel moeilijk, behalve als we moeten vertalen en het over de naamvallen gaan hebben. Zeker mensen in de grensstreek spreken soms wel een beter Duits dan Engels, vooral ouderen. Met ons Frans kunnen we verder altijd nog een stokbrood bestellen en tot tien tellen en wellicht nog even de weg vragen. Daarbij spiegelen we ons vaak aan onze oosterburen en de Fransen, die door hun lagere aantal jaren Engelse les vaak als mindere taalgoden worden bestempeld.

Een echte wereldtaal

Echter beheersen wij een aantal talen niet, welke door uiteenlopende redenen tot wereldtalen gerekend kunnen worden. De meest gesproken taal ter wereld, het Mandarijn Chinees, wordt door 1,12 miljard mensen gesproken. Deze taal heeft voor zijn uitstraling als wereldtaal één ding tegen, het wordt buiten China nauwelijks gesproken. Wie niet per se iets in China voor elkaar wil krijgen, hoeft dan ook niet per se Chinees te gaan leren, het rendement is immers erg laag. Na de nummer twee, Engels, komt het Spaans met een aantal van 332 miljoen sprekers. Dit is dan in tegenstelling tot het Chinees niet sterk geconcentreerd in één land, deze taal is de officiële taal in de volgende landen: Spanje, Argentinië, Chili, Bolivië, Cuba, Peru, Costa Rica, Dominicaanse Republiek, Colombia, Ecuador, El Salvador, Equatoriaal Guinea, Guatemala, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Uruguay, Venezuela. Zo goed als een heel continent spreekt dus Spaans, waar alleen Brazilie, Suriname en Guyana het niet als officiële taal voeren. Zie ook de bijvoegde kaart. 21 landen in totaal die Spaans als officiële taal voeren, waar we andere landen met veel inwoners waar op grote schaal Spaans wordt gesproken, nog niet eens meerekenen. De Verenigde Staten bijvoorbeeld, waar een kleine 30 miljoen Spaanstalige migranten deze taal als moedertaal spreken, maar ook landen als de Westelijke Sahara, Marokko en de Filipijnen zijn door de vroegere Spaanse koloniale drang linguïstisch ook beïnvloed door het Spaans. Wanneer men dus een vertaling maakt naar het Spaans, bereikt men dus veel meer mensen verspreid over vele landen met die Spaanse vertaling.

Best vreemd dat we een wereldtaal als het Spaans in Nederland nauwelijks leren, eigenlijk alleen op vrijwillige basis. Dat, terwijl wij als Nederlanders massaal met de caravan richting de Spaanse Costa's rijden als de zomervakantie weer begonnen is. Met de verwachting dat al het Spaans door de campingbazen en andere toeristische attracties netjes wordt vertaald naar het Engels of het liefst het Nederlands kijken we heel vreemd als we in het Spaans worden aangesproken, en kijken we nog vreemder als we erachter komen dat ze het Nederlands niet verstaan. Vreemder is nog dat we verwachten dat iedereen ter wereld wel Engels leert, omdat wij dat zelf gewend zijn. Echter is het Spaans op het totale Amerikaanse continent de grootste taal, groter dan het Engels. Wanneer wij bijvoorbeeld met een webshop zaken willen doen over de hele wereld is het dan ook heel handig ook de webshop of website te vertalen naar het Spaans, om het bereik aanzienlijk te vergroten. Het Spaans wordt vaak onderschat, Spaans Perfect doet dat niet! Om u ook niet in die valkuil te laten stappen vertalen wij graag uw Spaanse document, website of webshop.

Wij helpen je graag met jouw vertalingen

Wij helpen dagelijks zowel kleine als grote bedrijven en organisaties hun internationale potentie te benutten. Wij denken met je mee en geven graag advies over de mogelijkheden. Interesse? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Vrijblijvende offerte aanvragen >
Opdrachtgevers beoordelen ons gemiddeld met een 9.3 op basis van 542 beoordelingen
Blij verrast ben ik door de communicatie, snelheid en de geleverde kwaliteit van Vertaalbureau Perfect!
Bart van Liempd - Randstad
Randstad logo wit

Wij vertalen met veel plezier en aandacht voor o.a. deze klanten

Koninklijke Grolsch

Sinds medio 2015 werken we erg prettig samen met Vertaalbureau Perfect. Indien nodig altijd een hele snelle en correcte levering van vertalingen. Professionele aanpak en goede afspraken!

Ivanka Munsterhuis

Zalando

Aan de hand van een perfecte eerste proefvertaling kregen wij direct vertrouwen. Persoonlijk hebben wij de stijl van de vertaling besproken. Er is een terminologielijst opgesteld en deze is perfect aangehouden.

Elseline Tolhoek

NOS

Onze diverse vertaalaanvragen brengen wij graag bij één vaste partner onder. Duidelijke afspraken zorgen voor een efficiënte werkwijze. Kwaliteit is voor ons net zo belangrijk als voor Vertaalbureau Perfect.

NOS

Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie

Wij behoren tot de selecte groep vertaalbureaus die zowel ISO-9001 als ISO-17100 gecertificeerd zijn. Daarnaast geldt voor elke professionele vertaling een kwaliteitsgarantie. Elke dag een beetje beter worden is ons streven. Dit doen we al ruim negen jaar.

Meer over onze kwaliteit en garantie >
Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie

Onze werkwijze om tot een perfecte vertaling te komen

De weg naar de perfecte vertaling laat onze werkwijze zien. Deze heeft gezorgd voor onze goede prijs-kwaliteitverhouding, uitstekende beoordelingen en vele tevreden klanten. Elke vertaalopdracht doorloopt een aantal stappen:

Offerteaanvraag

Offerteaanvraag

We ontvangen je teksten, wensen en sturen een passend voorstel.
Revisie en oplevering

Revisie en oplevering

De revisor reviseert de vertaling en wij leveren jou de vertaling.
Kwaliteitsgarantie

Kwaliteitsgarantie

Ook na de levering blijf je verzekerd van onze kwaliteitsgarantie.

Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt

Jaarlijks vertalen wij voor ruim 2.000 uiteenlopende organisaties en worden onze teksten in alle windstreken gelezen. Ons team van in-house vertalers en taalspecialisten vindt de terminologie en toon waar jij mee verder kunt.

Bekijk al onze taalspecialismen >

We ontmoeten je graag persoonlijk, maar ontdek hier vast wie we zijn

Ons team bestaat uit native vertalers en mensen met verschillende expertises en achtergronden. We begrijpen jouw invalshoek en we vullen elkaar goed aan, waardoor we je met bijna elke vertaalopdracht kunnen helpen.
Ontmoet de mensen in ons team >