Onze zuiderburen hebben het maar lastig. Waar wij als Nederlanders slechts met het Nederlands als officiële taal binnen onze landsgrenzen van doen hebben (Fries voor het gemak niet meegerekend), hebben onze zuiderburen er 3, Nederlands, Frans en Duits. Door deze taalcomplexiteit is België verdeeld in drie gewesten, het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wat neutraal in de taalstrijd moet blijven. En een taalstrijd is het, en vooral in Brussel is dat merkbaar.

Tweetalig

Officieel is Brussel tweetalig, dus alles in het Nederlands moet vertaald zijn in het Frans en vice versa. Alle straatnaamborden en andere openbare zaken zijn daar tweetalig uitgevoerd, men zou dus zeggen dat daar de beste Frans-Nederlandse vertalers wonen. Echter ligt het allemaal gevoelig. Een brood bestellen in het Nederlands bij een bakker die van oorsprong Frans is levert menig keer een blik op alsof dat brood net zo goed in het Chinees besteld had kunnen worden. Andersom levert datzelfde ook irritaties op, als Nederlander een zaak binnen stappen die toevallig van een Vlaming is en je eerste vraag stellen in het Frans is vloeken in de spreekwoordelijke kerk en leidt tot niks anders dan irritaties.

Ook in de randgemeenten rond Brussel vertaalt zich dat in voor Nederlanders frappante situaties. Ondanks het feit dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een enclave in Vlaanderen, bevolken meer en meer Franstaligen deze randgemeenten. Desondanks heeft de Vlaamse regering middels de zogenaamde wooncode per decreet bepaald dat huurders van een woning in Vlaanderen een minimaal niveau van het Nederlands hebben, welke de Franstaligen opvatten als discriminatie. Daarnaast worden veel documenten in dergelijke gemeenten alleen in de Nederlandse taal uitgegeven, Franstalige bewoners kunnen enkel na een uitgebreid verzoek bij de desbetreffende instantie een vertaling in het Frans krijgen.

De geschiedenis

Oorspronkelijk was België overwegend Franstalig, doordat de Franstaligen het Frans als enige officiële taal probeerden door te drukken. Toendertijd (eerste helft 19e eeuw) was het ook gebruikelijk dat in hogere kringen, Frans werd gesproken, omdat deze taal nu eenmaal als beschaafder te boek stond. Vanaf 1840 waren de Vlaamsgezinden het zat, er werd steeds meer druk uitgeoefend om het Nederlands naast het Frans als officiële taal in Vlaanderen erkent te krijgen, waardoor alle officiële instanties tweetalig zouden worden. Deze beweging ontwikkelde zich door naar een Vlaams-nationalistische beweging in de rond 1860, omdat de Franse burgerij zich tot dat moment met succes verzette tegen erkenning en gebruik van het Nederlands. Dit getouwtrek duurde tot 1898, toen het gelijkheidsbeginsel kwam, waarin het Nederlands gelijkwaardig werd gesteld aan het Frans. Door onwil vanuit de Franstaligen ging het doorvoeren van de gelijkheid heel erg traag, ook mede door de 1e Wereldoorlog die België hard trof. De 20ste eeuw werd qua taalstrijd verder gekenmerkt door politieke spelletjes waarin Franstaligen lijnrecht tegen over de Nederlandstaligen stonden. Vooral de geschiedenis van de Voerstreek (Vlaamse enclave in Wallonie) is daar een schoolvoorbeeld van. Door deze conflicten is in de tweede helft van de 20ste eeuw België veranderd van een unitaire staat tot federatie van Wallonie, Vlaanderen en Brussel.

De verschillen gaan verder dan alleen taal

De Belgen laten dus blijken dat taal naast een communicatiemiddel, een belangrijke uiting van cultuur is, waar menig conflict over kan ontstaan. Wie in België zaken wil gaan doen, moet goed weten in welk deel van België zaken wil gaan doen, om mensen niet op voorhand voor het hoofd te stoten. Op onze pagina's: vertaalbureau Brussel en vertaalbureau Antwerpen is meer informatie te vinden.

Naïef ervan uit gaan dat je met het Nederlands het wel red in heel België zal niks anders dan frustratie opleveren. Naast het feit dat alle officiële documenten in België naast het Nederlands ook in het Frans vertaald dienen te zijn, verwachten vooral de Walen dat iedereen in het Frans met hen kan corresponderen als zij dat verzoeken. Fouten hierin liggen dus erg gevoelig, waarmee het raadzaam is professionals hierbij raad te plegen. Vertaalbureau Perfect kan zorgen voor perfecte Franse vertalingen van uw schriftelijke communicatie, om u te helpen goed met deze gevoelige kwestie om te gaan.

Wij helpen je graag met jouw vertalingen

Wij helpen dagelijks zowel kleine als grote bedrijven en organisaties hun internationale potentie te benutten. Wij denken met je mee en geven graag advies over de mogelijkheden. Interesse? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Vrijblijvende offerte aanvragen >
Opdrachtgevers beoordelen ons gemiddeld met een 9.3 op basis van 542 beoordelingen
Blij verrast ben ik door de communicatie, snelheid en de geleverde kwaliteit van Vertaalbureau Perfect!
Bart van Liempd - Randstad
Randstad logo wit

Wij vertalen met veel plezier en aandacht voor o.a. deze klanten

Koninklijke Grolsch

Sinds medio 2015 werken we erg prettig samen met Vertaalbureau Perfect. Indien nodig altijd een hele snelle en correcte levering van vertalingen. Professionele aanpak en goede afspraken!

Ivanka Munsterhuis

Zalando

Aan de hand van een perfecte eerste proefvertaling kregen wij direct vertrouwen. Persoonlijk hebben wij de stijl van de vertaling besproken. Er is een terminologielijst opgesteld en deze is perfect aangehouden.

Elseline Tolhoek

NOS

Onze diverse vertaalaanvragen brengen wij graag bij één vaste partner onder. Duidelijke afspraken zorgen voor een efficiënte werkwijze. Kwaliteit is voor ons net zo belangrijk als voor Vertaalbureau Perfect.

NOS

Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie

Wij behoren tot de selecte groep vertaalbureaus die zowel ISO-9001 als ISO-17100 gecertificeerd zijn. Daarnaast geldt voor elke professionele vertaling een kwaliteitsgarantie. Elke dag een beetje beter worden is ons streven. Dit doen we al ruim negen jaar.

Meer over onze kwaliteit en garantie >
Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie

Onze werkwijze om tot een perfecte vertaling te komen

De weg naar de perfecte vertaling laat onze werkwijze zien. Deze heeft gezorgd voor onze goede prijs-kwaliteitverhouding, uitstekende beoordelingen en vele tevreden klanten. Elke vertaalopdracht doorloopt een aantal stappen:

Offerteaanvraag

Offerteaanvraag

We ontvangen je teksten, wensen en sturen een passend voorstel.
Revisie en oplevering

Revisie en oplevering

De revisor reviseert de vertaling en wij leveren jou de vertaling.
Kwaliteitsgarantie

Kwaliteitsgarantie

Ook na de levering blijf je verzekerd van onze kwaliteitsgarantie.

Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt

Jaarlijks vertalen wij voor ruim 2.000 uiteenlopende organisaties en worden onze teksten in alle windstreken gelezen. Ons team van in-house vertalers en taalspecialisten vindt de terminologie en toon waar jij mee verder kunt.

Bekijk al onze taalspecialismen >

We ontmoeten je graag persoonlijk, maar ontdek hier vast wie we zijn

Ons team bestaat uit native vertalers en mensen met verschillende expertises en achtergronden. We begrijpen jouw invalshoek en we vullen elkaar goed aan, waardoor we je met bijna elke vertaalopdracht kunnen helpen.
Ontmoet de mensen in ons team >