Waar de Taliban vroeger nog enkel en alleen in het Pashto twitterde, twittert de Taliban tegenwoordig ook in het Engels. Voorheen hekelde de Taliban het gebruik van de Engelse taal. Maar omdat zij van mening zijn dat ze de oorlog niet kunnen winnen zonder de moderne media gaan zij hier nu meer gebruik van maken. En om een breder publiek te bereiken doen ze dit dus vanaf nu ook in het Engels. Ook was het eerder streng verboden voor Afghaanse burgers om te surfen op het wereldwijde web. Daarin lijkt de Taliban nu dus van mening te zijn veranderd.

Ook waren zij niet erg succesvol als twitteraars, in het Afghaans althans. Zij hadden slechts enkele volgers. Maar zodra zij in het Engels begonnen te tweeten, stegen de volgersaantallen aanzienlijk. In een mum van tijd waren er 5.000 followers, inmiddels zijn het er bijna 7.000. De tweets in het Engels spreken dus meer aan dan de Afghaanse.
Ook voor de ISAF, de internationale troepenmacht in Afghanistan, bleef dit nieuws niet onopgemerkt. Zij reageerden dan ook op dit nieuws met de volgende tweet:
‘@ISAFmedia: What’s that? Taliban’s tweeting in English? Lies are lies no matter the language’.
Op deze manier probeerde de ISAF een statement te maken tegen de Taliban. Ook wil de ISAF hiermee laten weten dat je de Taliban niet moet geloven en dus ook niet moet volgen op Twitter. Door deze ‘stunt’ van het tweeten in Engels krijgt de twitteraccount namelijk veel aandacht en waarschijnlijk is mede daardoor het aantal volgers zo explosief gestegen.
Gelukkig is ook het aantal volgers van de twitteraccount van de ISAF flink gestegen, zij hebben nu ruim 23.000 volgers.

De twitter account van de Taliban wordt onder andere gebruikt om hun volgers op de hoogte te houden van aanslagen op ongelovige strijdkrachten. Het valt overigens te betwijfelen of de berichtgeving van de Taliban te vertrouwen is. Sinds zij in het Engels tweeten zouden ze in die 2 dagen reeds 100 slachtoffers hebben gemaakt, en 23 voertuigen hebben vernield. Niet heel erg geloofwaardig dus. Dit is de manier waarop de Taliban via sociale media psychologisch oorlog voert.

Gerelateerde blogs

9 juli 2019
WordPress bezit meer dan 50% van het CMS-marktaandeel. Wist jij dat meer dan 30% van de 10 miljoen populairste websites gebruik maakt van het CMS-systeem van WordPress. Het is nog steeds het populairste CMS-systeem voor de ervaren- en onervaren...
28 mei 2019
Kwaliteit is één van de belangrijkste factoren tijdens het vertalen van jouw documenten. Goedkoop is duurkoop en kan je op de langere termijn meer kosten dan je vooraf voor ogen had. Eén van onze sterke punten is dat wij altijd voor de hoogst...