In Duitsland wordt er elk jaar het ‘Unwort des Jahres’ gekozen. Een woord dat veel gebruikt wordt, maar eigenlijk erg misplaatst is. ‘ Döner-morde’ is het woord waar de keuze in 2011 op viel. Het heeft betrekking op een serie moorden op 8 Turkse mannen en 1 Griek. In november 2011 bleek dat de moorden gepleegd waren door 3 neonazi’s. Tot dat moment dacht men dat het om afrekeningen binnen Turkse kringen zelf ging.

Door van Dönermoorden te spreken werd de politieke dimensie van de misdaden jarenlang niet erkend of bewust genegeerd, aldus de jury. Bovendien werden de slachtoffers door het woord in hoge mate gediscrimineerd, omdat ze op grond van hun afkomst worden gereduceerd tot een snackbarmaaltijd, citeert nieuwssite Heute.de de motivatie van de jury.

Andere woorden die genomineerd waren zijn Stresstest, Rettungsschirm en Marktkonforme Demokration. Vooral Stresstest is een woord dat opvallend vaak werd gebruikt in 2011. Duitse banken, kerncentrales en het omstreden spoortraject Stuttgart 21 ondergingen deze test. Dit werd door de ‘Gesellschaft für deutsche Sprache’ gekozen tot het woord van het jaar 2011. Het jeugdwoord van 2011 was Swag, een Engelse term die een nonchalante, coole uitstraling inhoudt.

Gerelateerde blogs

9 juli 2019
WordPress bezit meer dan 50% van het CMS-marktaandeel. Wist jij dat meer dan 30% van de 10 miljoen populairste websites gebruik maakt van het CMS-systeem van WordPress. Het is nog steeds het populairste CMS-systeem voor de ervaren- en onervaren...
28 mei 2019
Kwaliteit is één van de belangrijkste factoren tijdens het vertalen van jouw documenten. Goedkoop is duurkoop en kan je op de langere termijn meer kosten dan je vooraf voor ogen had. Eén van onze sterke punten is dat wij altijd voor de hoogst...