Spanje; het land van toerisme en de warme zomerzon. Een land met veel mogelijkheden.

De economie in Spanje is hoofdzakelijk gebaseerd op landbouw. De belangrijke landbouwproducten voor Spanje zijn citroenen, druiven, noten, olijven en wijn.  Opmerkelijk is het feit dat steeds meer Spaanse bedrijven op het gebied van geavanceerder technologieën meedraaien in de absolute wereldtop. Denk hierbij aan sectoren als vliegtuigbouw, informatica, biotechnologie, zonne-energie en infrastructuurtechniek.

Wanneer u zaken wilt gaan doen met een Spaanse partner moet u er op bedacht zijn dat er behoorlijke cultuurverschillen tussen Nederland en Spanje bestaan.

Spanjaarden verschillen op hun beurt ook weer onderling. Catalanen handelen namelijk anders dan Spanjaarden die woonachtig zijn in de omgeving van Madrid.

Over het algemeen kan wel gezegd worden dat de gemiddelde Spanjaard erg individualistisch is ingesteld. Dit betekent dat Spanjaarden elkaar op zakelijk gebied weinig gunnen. Persoonlijk contact maken en vertrouwen wekken is de sleutel tot zakelijk succes.

Verder geven we hieronder de volgende tips en adviezen:

– Mensen in Zuid-Spanje zijn een stuk formeler dan in Noord-Spanje
– Betalingen voorafgaande de levering vragen is in Spanje uit den boze
– In Spanje hanteert men lange betalingstermijnen
– Laat uw Spaanse vertalingen uitvoeren door specialisten zoals een Spaans vertaalbureau
– Leer Spaans, in Spanje zijn er weinig mensen die een vreemde taal beheersen
– Het eerste gesprek gaat om vertrouwen en een relatie opbouwen

Met deze tips kunt u uw voordeel halen wanneer u zaken doet met Spanjaarden. De bovenstaande tips & adviezen zijn echter op basis van de stereotype Spanjaard opgesteld. Laat u daarom goed informeren over de lokale bevolking wanneer u er voor kiest met Spanje zaken te doen.

Gerelateerde blogs

9 juli 2019
WordPress bezit meer dan 50% van het CMS-marktaandeel. Wist jij dat meer dan 30% van de 10 miljoen populairste websites gebruik maakt van het CMS-systeem van WordPress. Het is nog steeds het populairste CMS-systeem voor de ervaren- en onervaren...
28 mei 2019
Kwaliteit is één van de belangrijkste factoren tijdens het vertalen van jouw documenten. Goedkoop is duurkoop en kan je op de langere termijn meer kosten dan je vooraf voor ogen had. Eén van onze sterke punten is dat wij altijd voor de hoogst...