Waarschijnlijk heb ook jij het stereotype beeld van de Latino’s en Spanjaarden: ze werken niet door, bekommeren zich niet om de toekomst en als er iets moet gebeuren, roepen ze: Mañana, mañana! Dit betekent: het komt morgen wel. Maar het is voornamelijk een vooroordeel, tuurlijk zijn er wel uitzonderingen. Het zal vaak voorkomen dat wanneer je iets vraagt, het antwoord is: morgen, of volgende week. Zo’n stereotype komt niet zomaar als een paddenstoel uit de grond schieten. Maar het is jammer dat mensen zo’n eenzijdig beeld hebben van de Spaanse cultuur.

Spaans vertaalbureau

Een aantal andere stereotype uitspraken van de zogenaamd ‘luie’ Spanjaarden:

  • ´tu tranquilo´: rustig aan
  • ´no pasa nada´: niks aan de hand
  • ´no te preocupes´: maak je niet druk

Gastvrij

Ik heb zojuist het feit besproken dat veel mensen vooroordelen hebben over de Spaanse cultuur. Maar Spanjaarden zijn ook erg gastvrij. Zij kunnen erg snel een gesprek met je aan gaan, bijvoorbeeld in de trein, of je uitnodigen bij hen thuis of telefoonnummers uit te wisselen. Het grappige hieraan is dan wel weer dat het er dan vaak niet meer van komt. Want iedereen weet: van uitstel komt afstel..

Tirar los tejos

Een ander onderdeel van de Spaanse cultuur is flirten. Zelfs in de zakelijke wereld is het niet ongewoon dat flirten gebruikt wordt bij onderhandelingen, vergaderingen etc. Een leuke Spaanse uitdrukking is: “Tirar los tejos”. Dit is een van oudsher flirtspel waarbij men stukjes dakpannen gooide in de buurt van zijn of haar geliefde om zo de aandacht van die persoon te trekken.

Siësta

Iedereen die in Spanje wel eens op vakantie is geweest heeft het vast en zeker wel gemerkt. Tussen 14:00 en 17/18:00 gaan de meeste winkels dicht in veel dorpen en sommige steden. Ook deze ‘pauze’ is wellicht niet erg bevorderlijk voor het beeld dat wij over Spanjaarden hebben. Siësta staat namelijk voor middagdutje.

Begroeten

De manier van begroeten kan voor ons nuchtere Hollanders ook ongemakkelijk zijn. Het is namelijk gebruikelijk dat Spanjaarden bij een eerste ontmoeting elkaar twee keer zoenen op de wang.

Conclusie

De cultuur van Spanje is niet in één artikel te omvatten. Maar probeer de Spanjaarden niet allemaal over een kam te scheren. Want net als dat Spanjaarden misschien lang niet allemaal lui zijn, lopen wij ook niet allemaal op klompen.

© Copyright 2024 - Vertaalbureau Perfect B.V.