Fransen staan algemeen bekend als een erg trots volk. En dan met name met betrekking tot hun taal, het Frans. Dan denk je misschien, dit is ook niet zo vreemd, aangezien Fransen in hun land van alles voorzien zijn en dus niet zo veel te doen hebben met andere landen. Maar dit is niet de enige oorzaak van hun chauvinistische gedrag. Er zijn een aantal dieper liggende oorzaken die hieraan ten grondslag liggen.

Een aantal Franse taal zaken

Een opsomming van een aantal zaken die je misschien nog niet wist over de Franse taal. Hieronder volgen een aantal redenen waarom Fransen ook best trots mogen zijn op hun taal. Het Frans  heeft namelijk een rijke geschiedenis, en is nog steeds een belangrijke taal.

In de periode van de 17e tot en met de 19e eeuw was het Frans de taal voor internationale communicatie. Hedendaags is de taal voor internationale communicatie overgenomen door het Engels. Het Franse alfabet ziet er hetzelfde uit als het Nederlandse, echter wordt de W in principe niet gebruikt in de Franse taal. Enkele uitzonderingen daargelaten.
Frans is de officiële voertaal binnen de UN, het Rode Kruis, de NATO en het Internationaal Olympisch Comité.
De Académie de Française is in Frankrijk het officiële orgaan voor vocabulaire en grammatica. Zij nemen liever geen Engelstalige woorden in het woordenboek op. Hieruit blijkt maar weer hoe trots men op de eigen taal is, en hoe sceptisch men tegenover andere talen is.
Frans is wereldwijd de meest onderwezen vreemde taal, naast het Engels.
Er spreken meer mensen het Frans als tweede taal, dan mensen die het Frans als moedertaal hebben.
De Franse taal wordt in veel landen als de taal der liefde beschouwd. Echter heeft dit, ondanks de zwoele klanken, weinig met de taal zelf te maken. Het Frans stamt namelijk af van het Latijn, een Romaanse taal. Het Romaans is afgeleid van het woord romantiek, vandaar dat de Franse taal hiermee in verband wordt gebracht.
Een nieuwe manier om Frans te leren die erg populair is is om Frans te leren op vakantie in Frankrijk zelf. Op het internet zijn er zelfs al zogenaamde ‘taalreizen’ te vinden.
Het Frans wordt in veel landen ook als tweede taal gesproken. Onder andere in Cambodja, Vietnam en Algerije wordt het Frans als tweede taal gehanteerd.
De Franse taal is, naast in Frankrijk, Haïti en Luxemburg ook in veel Afrikaanse landen de moedertaal. In maar liefst 15 Afrikaanse landen is Frans de moedertaal. Dit is natuurlijk nog een overblijfsel van het kolonietijdperk.

Het Frans heeft, zoals u kunt lezen, een erg rijke geschiedenis. Het is ook een omvangrijke taal. Het is dus begrijpelijk dat men in Frankrijk erg trots is op de taal. En dat zij dus enigszins tegen het Engels zijn is dan ook niet zo gek, zeker niet gezien de huidige ‘verengelsing’ van de wereld.

Gerelateerde blogs

9 juli 2019
WordPress bezit meer dan 50% van het CMS-marktaandeel. Wist jij dat meer dan 30% van de 10 miljoen populairste websites gebruik maakt van het CMS-systeem van WordPress. Het is nog steeds het populairste CMS-systeem voor de ervaren- en onervaren...
28 mei 2019
Kwaliteit is één van de belangrijkste factoren tijdens het vertalen van jouw documenten. Goedkoop is duurkoop en kan je op de langere termijn meer kosten dan je vooraf voor ogen had. Eén van onze sterke punten is dat wij altijd voor de hoogst...