Eva Hoeke bedoelde het als grap, Rihanna kon er echter niet om lachen..

Nadat Eva Hoeke in haar modeblad een artikel over Rihanna plaatste met als titel “Niggabitch” en de definitie van een vrouw die “Street cred”, een “ghetto ass” en een gouden keeltje heeft, zag Eva Hoeke de grap er duimendik bovenop liggen. Rihanna en veel fans zagen dit echter niet als grap, met als gevolg het ontslag van Eva Hoeke als hoofdredacteur van het tijdschrift Jackie.

Zo blijkt maar weer dat er een groot verschil bestaat tussen hoe een schrijver iets bedoelt en hoe dit bij anderen kan overkomen. Het conflict wat is ontstaan tussen het artikel in het tijdschrift enerzijds en Rihanna en haar fans anderzijds is een duidelijk voorbeeld van een cultuurverschil. Eva Hoeke had blijkbaar geen besef dat het woord “nigga” voor Rihanna een grote belediging is en wordt gezien als racistisch scheldwoord.

Cultuur valt te omschrijven als het geheel van waarden en normen die een leidraad vormen voor het denken en handelen. De verschillen ontstaan bijvoorbeeld door het land, stad of wijk waarin u bent opgegroeid, de opleiding die u heeft gevolgd, de wijze waarop u bent opgevoed en/of de vrienden waar u mee omgaat. Waar in Nederland het gebaar voor “ja” met het hoofd knikken is en het gebaar voor “nee” met het hoofd schudden, is in bijvoorbeeld Bulgarije, Pakistan en India dit omgekeerd. En waar een gebaar in Nederland, zoals het opsteken van de duim, een positieve betekenis heeft, is dit in landen als Nigeria en Australië juist een negatief gebaar.

Ook bij vertalingen spelen cultuurverschillen een grote rol. Het gebruik van woorden, de schrijfstijl, de manieren van aanspreken en vele andere factoren zijn in elke cultuur weer anders. Om deze redenen vindt Engels Perfect het werken met enkel “native speakers” (moedertaalsprekers) zeer belangrijk en ziet dit ook als een toegevoegde waarde.

Dagelijks worden roddelartikels geplaatst over sterren als Rihanna. Nu heeft het betreffende artikel een racistische tint gekregen vanuit onwetendheid bij de schrijver. Is dit een reden om ontslag te nemen? Wat vindt u?

Gerelateerde blogs

9 juli 2019
WordPress bezit meer dan 50% van het CMS-marktaandeel. Wist jij dat meer dan 30% van de 10 miljoen populairste websites gebruik maakt van het CMS-systeem van WordPress. Het is nog steeds het populairste CMS-systeem voor de ervaren- en onervaren...
28 mei 2019
Kwaliteit is één van de belangrijkste factoren tijdens het vertalen van jouw documenten. Goedkoop is duurkoop en kan je op de langere termijn meer kosten dan je vooraf voor ogen had. Eén van onze sterke punten is dat wij altijd voor de hoogst...