Naar schatting spreken er zo’n 1,8 miljard mensen over de hele wereld Engels. Niet gek dat de Engelse taal bestempeld wordt als wereldtaal. Ook de gemiddelde Nederlander spreekt over het algemeen een aardig woordje Engels. Ondanks dat we deze taal veelvuldig gebruiken, zijn er genoeg dingen die we er (nog) niet over weten. Wil je graag meer weten over het Engels? Lees dan vooral verder. Vertaalbureau Perfect heeft hieronder namelijk 15 Engelse taalweetjes voor je op een rijtje gezet.

  1. Het woordje ‘set’ heeft de meeste definities in het woordenboek

    Net als in het Nederlands zijn er ook in het Engels woorden die verschillende betekenissen kunnen hebben. Sommige Engelse woorden hebben twee of drie definities, maar er zijn ook woorden die veel meer betekenissen hebben. Het woordje ‘set’ heeft met afstand de meeste definities. Wie in een Engels woordenboek op zoek gaat naar dit drieletterwoord komt liefst 464 verschillende definities tegen.
  2. Elk jaar worden er rond 1000 woorden aan de ‘Oxford English Dictionary’ toegevoegd

    De Engels taal wordt - net zoals het Nederlands - jaarlijks uitgebreid met een groot aantal nieuwe woorden. Het gevolg hiervan is dat het Engels woordenboek alsmaar groter en groter wordt. Wie denkt dat er jaarlijks slechts een paar woorden worden toegevoegd aan het woordenboek, heeft het mis. De Oxford English Dictionary wordt elk jaar namelijk uitgebreid met plusminus 1000 nieuwe woorden.
  3. De punt op de 'i' en 'j' wordt 'tittle' genoemd

    Het stipje dat bovenop de kleine letters ‘i’ en ‘j’ staat noemen we in het Nederlands gewoon een punt. Hierdoor denk je misschien dat de Engelse benaming hiervoor iets als ‘dot’ is. Toch is dit niet het geval. De Engelsen noemen de punt op de ‘i’ en ‘j’ namelijk ‘tittle’. Dit woord lijkt een combinatie van de Engelse woorden ‘tiny’ en ‘little’. De hoofdletter ‘i’ en ‘j’ hebben weliswaar geen ‘tittle’, maar de letters worden wel gewoon op dezelfde manier uitgesproken als de kleine letters die wel een ‘tittle’ hebben.
  4. ‘Time’ is het meestgebruikte zelfstandig naamwoord

    In de Engelse taal wordt het ene woord vaker gebruikt dan het andere woord. ‘Time’ is een voorbeeld van een woord dat veelvuldig voorkomt. Dit is zelfs het meestgebruikte zelfstandig naamwoord in de Engelse taal. In de lijst met 100 woorden die het meest gebruikt worden in het Engels bezet ‘time’ de 55e plek. Deze lijst is opgesteld na een uitvoerige analyse van de Oxford English Dictionary, een verzameling teksten in de Engelse taal die uit meer 2 miljard woorden bestaat. Een definitief antwoord is dit overigens niet, want de Engelse taal blijft zich constant ontwikkelen. Hierdoor kan het maar zo zijn dat ‘time’ over een aantal jaar niet meer het meestgebruikte zelfstandig naamwoord is.
  5. Iedere 98 minuten wordt er een nieuw Engels woord gecreëerd

    Onder punt 2 haalden we al aan dat de Engelse taal elk jaar wordt uitgebreid. Dit gaat in een behoorlijk snel tempo, want iedere 98 minuten wordt er een nieuw Engels woord gecreëerd. Dit betekent dat er elke dag gemiddeld 14,7 nieuwe woorden bijkomen.
  6. Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis is het langste woord

    Het langste woord dat in de Van Dale staat is meervoudigepersoonlijkheidsstoornis. Dit woord telt liefst 35 letters. Dit is als een ontzettend lang woord, maar toch kan het nog langer. De Engelse taal kent namelijk een woord dat liefst 45 letters telt, namelijk pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis. Dit woord wordt gebruikt om een longziekte aan te duiden die veroorzaakt wordt door het inademen van microscopisch kleine silicadeeltjes uit vulkanen.
  7. The quick brown fox jumps over the lazy dog

    Mogelijk heb je de zin ‘the quick brown fox jumps over the lazy dog’ weleens voorbij zien komen, bijvoorbeeld op school, in een stijlboek of in website templates. Als dit niet het geval is, heb je ongetwijfeld geen idee wat hiermee bedoeld wordt. Wanneer je de zin vertaalt, word je hier niet veel wijzer van. Dat klopt, want deze zin is ook niet bedoeld om iets duidelijk te maken. Hij bevat namelijk alle 26 letters van het alfabet. Een zin waarin alle letters van het alfabet voorkomen noemen we ook wel een pangram of een holo-alfabetische zin.
  8. Engels lijkt het meest op het Fries

    Als we kijken met welke taal het Engels de meeste gelijkenissen vertoont, komen we bij het Fries uit. Hierbij moeten we wel direct een kanttekening plaatsen, want er zijn tegenwoordig steeds minder overeenkomsten tussen beide talen. Het Oudfries en het Oudengels leken echter wel veel op elkaar. Zo sprak je de ‘k’ in beide talen vaak uit als /tsj/. ‘Kaas’ is in het Oudfries bijvoorbeeld ‘tsiis’ en in het Engels ‘cheese’. De ‘ch’ van het Engelse woord spreek je uit als /tsj/ [tsjees], waardoor de uitspraak van beide woorden nagenoeg hetzelfde is. Doordat beide talen door de jaren heen flink veranderd zijn, is er tegenwoordig geen onderlinge verstaanbaarheid meer mogelijk.
  9. Engels is niet de meestgesproken taal ter wereld

    In veel landen zijn er behoorlijk wat mensen die Engels spreken. Daarom wordt vaak gedacht dat Engels de meestgesproken taal ter wereld is. Dit is alleen niet juist. Er zijn namelijk twee talen die wereldwijd meer gesproken worden. Spaans wordt bijvoorbeeld meer gesproken dan Engels. Wereldwijd hebben 437 miljoen mensen deze taal als moedertaal. Spaans wordt vooral veel gesproken in de landen in Latijns-Amerika. De taal die wereldwijd het meestgesproken wordt is Mandarijn. Deze taal is van liefst 1248 miljoen mensen de moedertaal. Het wordt onder meer gesproken door inwoners van China, Taiwan en Maleisië Mandarijn. Ook in het centrum van New York wordt er veelvuldig Mandarijn gesproken. ‘Slechts’ 372 miljoen mensen hebben Engels als moedertaal.
  10. Gebruik van leenwoorden

    In de Nederlandse taal gebruiken we veel woorden die oorspronkelijk afkomstig zijn uit het Engels. Dit noemen we ook wel leenwoorden. Waar het Nederlands veel woorden ontleent uit een andere taal, geldt dit voor andere talen niet. Toch komen er in veel talen wel een paar woorden voor die van origine uit het Nederlands komen. De volgende Engelse leenwoorden zijn bijvoorbeeld afkomstig uit het Nederlands:

    - Cookie
    - Skate
    - Gin
    - Coleslaw
    - Keelhauling
    - Boss

  11. India heeft meer Engels sprekende mensen dan de UK

    De meeste mensen die in het Verenigd Koninkrijk wonen, hebben Engels als moedertaal. Vandaar dat er vaak gedacht wordt dat deze taal in de UK het meest gesproken wordt, maar dat is niet het geval. Er zijn namelijk verschillende landen waar meer Engels gesproken wordt dan in het Verenigd Koninkrijk. De Verenigde Staten staat met stip op één, want liefst 268 miljoen mensen spreken hier Engels. Voor zo’n 225 miljoen mensen is het de moedertaal en voor 43 miljoen is het de tweede taal. India is de nummer twee op de lijst. Hier spreken 125 miljoen mensen Engels. Ook Pakistan, de Filipijnen en Nigeria hebben meer Engels sprekende mensen dan het Verenigd Koninkrijk.
  12. Shakespeare heeft veel Engelse woorden bedacht

    Eerder in deze tekst las je al dat de Engelse taal ieder jaar wordt uitgebreid met zo’n 1000 woorden. Dit gebeurt niet alleen de laatste jaren, maar was vroeger ook al aan de orde. Eén van de personen die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de Engelse taal is William Shakespeare. Gedurende zijn leven bedacht de bekende schrijver meer dan 1700 nieuwe Engelse woorden. ‘Bedroom’, ‘eyeball’, ‘bandit’ en ‘puppy dog’ zijn enkele voorbeelden van woorden die door Shakespeare bedacht zijn.
  13. Het oudste Engelse woord is ‘town’

    Eén van de oudste Engelse woorden is het woordje ‘town’. Het woord dateert uit de 16e eeuw en werd dus al in het Oudengels gebruikt. Ook in het huidige Engels kom je het nog regelmatig tegen, want ‘town’ is overgenomen in het Engels zoals we dat vandaag de dag kennen. In het hedendaagse Engels worden weliswaar meer woorden gebruikt die afstammen uit het Oudengels, maar het merendeel van deze woorden kreeg een andere betekenis. Dit geldt niet voor ‘town’, want dit woord heeft altijd dezelfde betekenis gehouden.
  14. Month, orange, silver, and purple rijmen met geen enkel woord

    Veel mensen denken dat ieder Engels woord te rijmen is met een ander woord. Als jij deze gedachte deelt, kom je van een koude kermis thuis. De Engelse taal bevat namelijk 4 woorden die met geen enkel ander woord rijmen. Het gaat hier om ‘month’, ‘orange’, ‘silver’ en ‘purple’. Denk je toch een woord gevonden te hebben dat met één van deze woorden rijmt? Dan gaat het om een niet-bestaand woord. Er is namelijk geen enkel bestaand Engels woord dat rijmt met deze vier woorden.
  15. De betekenis van ‘Dutch feast’

    We sluiten dit overzicht van 15 Engelse taalweetjes af met een leuke Engelse uitdrukking. Misschien heb je weleens gehoord van ‘Dutch feast’. Als je een redelijk woordje Engels spreekt, denk je mogelijk dat dit iets te maken heeft met een Nederlands feestje. Dit is inderdaad het geval. Wanneer iemand in het Engels spreekt van een ‘Dutch feast’ wordt een feest bedoeld waar de gastheer eerder dronken is dan de gasten.
© Copyright 2024 - Vertaalbureau Perfect B.V.