Vertaalbureau Perfect krijgt regelmatig CV's binnen die naar het Engels moeten worden vertaald. Vandaag leggen we uit hoe je een vliegende start kunt maken door ervoor te zorgen dat jouw Engelse CV up-to-date is en voldoet aan de huidige eisen.

Waarom een CV?

Jouw curriculum vitae is namelijk het belangrijkste wapen in jouw arsenaal als het gaat om het zoeken naar een baan. Een potentiële werkgever vormt vaak in één oogopslag een oordeel over jouw CV. Zelfs de meest gekwalificeerde mensen op de planeet zullen zien dat zij worden afgewezen, indien de CV er niet in slaagt om de aandacht te trekken en te houden. Dus hoe zorg je ervoor dat jouw CV boven de anderen uitspringt? Een goede lay-out en opmaak kunnen jou helpen, maar voorkom dat het er te ingewikkeld en te druk uit komt te zien. Je hebt namelijk maar vijf seconden om de aandacht te trekken - als het niet makkelijk leesbaar en overzichtelijk is, zal het in de prullenbak verdwijnen. Maak tevens geen grappen en laat je niet negatief uit over vorige werkgevers.

Lengte van een CV

Er zijn geen vaste regels voor de lengte van jouw CV - dit zal bepaald worden door jouw werkervaring, jouw gevolgde en afgeronde opleidingen/cursussen en jouw prestaties. Zo hebben wij zelfs een CV moeten vertalen van 14 (!) pagina's, maar dit komt zeer zelden voor. Probeer indien mogelijk de informatie op een pagina te krijgen, maar als het hierdoor gepropt en rommelig over komt, voel je vrij om het te spreiden over twee vellen.

Indeling van een CV

Hier vind je de elementaire vorm van een Engelse CV:

 1. Jouw persoonlijke gegevens.

  Vermeld duidelijk jouw naam, adres en contactgegevens.

 2. Jouw persoonlijke profielschets.

  Hierin vertel je kort over jouw vaardigheden, ervaring en carrière doelen op korte termijn.

 3. Jouw werkervaring.

  Noteer deze in omgekeerde chronologische volgorde van de afgelopen 10 jaar, met een korte beschrijving van jouw verantwoordelijkheden en prestaties.

 4. Jouw opleidingen.

  Vermeld cursussen en vakken met goede cijfers mits deze relevant zijn voor de baan waar je op reageert.

 5. Jouw overige vaardigheden.

  Denk hierbij aan talen, computervaardigheden en alles wat mogelijk relevant kan zijn.

 6. Jouw hobbies/interesses.
 7. Jouw referenties.

  Je bent niet verplicht deze te melden. Vaak wordt ook gebruik gemaakt van "Op aanvraag".

Het is belangrijk dat jouw loopbaanontwikkeling, educatie en prestaties prominent vermeld zijn, zodat jouw toekomstige werkgever niet hoeft te zoeken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld gebruik te maken van bullet lists. Deze vallen op en zijn makkelijk scanbaar bij het bekijken van een tekst, zoals hieronder.

Extra tips

 • Voeg nooit extra documenten, brieven of certificaten toe - bewaar deze voor het interview.
 • Lees en herlees je CV, en vraag een vriend of familielid om het na te lezen.
 • Zorg ervoor dat er geen spelfouten in zitten en dat het grammaticaal perfect is.
 • Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar wees eerlijk. Vervals nooit data en banen om periodes van werkloosheid te verbergen! Met eenvoudige controles valt zulk bedrog eenvoudig te achterhalen en kun je het vergeten de baan nog te bemachtigen.
 • Volg alle instructies op in de vacature. Als er om vier exemplaren van jouw CV gevraagd wordt, dan stuur je er vier. Het is ook van vitaal belang om het op tijd op te sturen.
 • De begeleidende sollicitatiebrief moet altijd worden aangepast voor elke vacature waar je op reageert, om zo beter op de eisen van elke baan te kunnen inspelen.

Tot slot

Er bestaat geen gouden template voor van een CV, maar de volgende regels zijn altijd van toepassing:

 • Het is gericht op de specifieke baan of branche waarvoor je solliciteert en licht de relevante vaardigheden die je te bieden hebt uit.
 • Het is zorgvuldig en overzichtelijk: logisch geordend, gemakkelijk te lezen en niet opgepropt.
 • Het is informatief, maar beknopt.
 • Het is accuraat qua inhoud, spelling en grammatica.
 • Het heeft een goede indeling en geen gekke uitlijning, je kunt hiervoor een tool zoals cv.nl of jobseeker.com gebruiken.
© Copyright 2024 - Vertaalbureau Perfect B.V.