Frankrijk heeft altijd tot één van de meest invloedrijke landen van de wereld gehoord. Tegenwoordig staat Frankrijk genoteerd op de vijfde plek van grootste economieën ter wereld. Producten die Nederland voornamelijk invoert vanuit Frankrijk zijn o.a. machines, vervoermaterieel en chemische producten. Daarentegen haalt Frankrijk voornamelijk groenten, fruit en vleesproducten uit Nederland. Frankrijk is dus zeker een land met mogelijkheden. Er moet echter bij zowel Franse vertalingen als in zakelijke gesprekken rekening gehouden worden met verschillen tussen beide landen.

Zakelijke cultuurverschillen

Ongeacht het feit dat Nederland en Frankrijk allebei tot de West-Europese cultuur behoren zijn er wel degelijk behoorlijke verschillen tussen beide landen in de zakelijke wereld. Zo zul je bijvoorbeeld in Frankrijk waarschijnlijk meer vrouwen in onderhandelingsposities tegenkomen dan in Nederland. Daarnaast zijn er nog een aantal gewoontes die in Frankrijk vanzelfsprekend zijn.

Zakelijke handelingen

Hieronder een paar handelingen die in Frankrijk vanzelfsprekend zijn:

  • Bij het voorstellen noemt je jouw naam en geeft je jouw visitekaartje af.
  • Bij het weggaan dien je iedereen aan wie je bent voorgesteld een hand te geven.
  • Wees hoffelijk in jouw taalgebruik.

Zakelijke ontmoetingen

Daarnaast hebben wij nog enkele tips om mee te geven om mee te nemen in zakelijke ontmoetingen:

  • Neem voor het zakendoen ruimschoots de tijd, roer onderwerpen aan als hobby’s, cultuur en vakantie. Het opbouwen van een vertrouwensrelatie is essentieel voordat je jouw product kunt verkopen.
  • Het wordt erg gewaardeerd als je (een beetje) Frans spreekt, let er wel op dat je te alle tijde blijft vousvoyeren.
  • Let op dat onderhandelingsprocessen in Frankrijk trager verlopen dan in Nederland vanwege de sterke hiërarchie in Franse bedrijven.
  • Indien je wordt uitgenodigd voor een maaltijd bij jouw zakenpartner thuis, neem dan geen wijn mee maar chocola of een dessert.
© Copyright 2024 - Vertaalbureau Perfect B.V.