“Vertalen is een serieuze zaak. Veel mensen die ik heb ontmoet in de 10 jaar dat ik nu werk in de vertaalbranche, kunnen de waarde van een goede vertaling niet bevatten en begrijpen de complexiteit van vertaalwerk niet.“

Dit zegt Neil Payne, Marketing Director bij Kwintessential. Hij schreef eind vorig jaar een artikel waarin hij 5 schokkende uitspraken opsomde over het vertalersvak. Als professioneel vertaalbureau herkennen wij deze uitspraken natuurlijk en willen we deze graag delen.

1. “Als je een andere taal spreekt, kun je vertalen”

Dit is misschien wel een van de meest voorkomende uitspraken van bedrijven die niet willen investeren in professionele vertaaldiensten.

Voor de duidelijkheid; het spreken van een andere taal betekent nog niet dat je kunt vertalen. Het kan je helpen de betekenis van bijvoorbeeld Engelse woorden te begrijpen, maar kun je het dan ook goed vertalen naar het Nederlands? Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die teksten vanuit een vreemde taal goed en nauwkeurig kunnen vertalen, maar de meeste mensen kunnen dit niet. Waarom niet?

  • Een professioneel vertaler heeft een diepgaand begrip en academische kennis van tenminste twee talen [een vreemde taal en de eigen taal]. Hun taal- en schrijfvaardigheid is hierbij in beide gevallen excellent.
  • Vertalen is een vak. Je wordt niet zomaar een professioneel vertaler, je studeert ervoor en blijft je vaardigheden ontwikkelen om ervoor te zorgen dat je elke vertaling echt begrijpt. Vertalen draait niet alleen om het overzetten van woorden naar een andere taal, het is vele malen complexer dan dat.
  • Een vreemde taal bestaat niet alleen uit woorden. Het is de taal van een land, een volk, een cultuur. Het zit vol met subtiele details die een getrainde professionele vertaler kan herkennen en met gevoel kan omzetten naar een vertaling van hoge kwaliteit.

Laten we het zo zeggen. Als je je website wil laten vertalen naar het Spaans, zou je dat dan laten doen door die buurjongen van je tante Annie die een zomer in Benidorm gewerkt heeft? Die spreekt wel een aardig woordje Spaans…

2. “Vertalen is appeltje-eitje”

Vertalers en vertaalbureaus kunnen niet op een magisch knopje drukken om kwalitatief hoogwaardige vertalingente produceren. Vertalers verdiepen zich in het onderwerp van de vertaling, reviseren hun vertalingen en zorgen dat lay-outs van documenten behouden blijven. Vertalen is niet makkelijk, kan complex zijn en heeft tijd nodig.

3. “Laten we Google Translate gebruiken”

Moeten we hier echt op in gaan? Machines zijn geen mensen! Een machine of computer zal bijvoorbeeld nooit een context herkennen of de complexiteit van een tekst begrijpen. Machinevertalingen worden wel steeds beter, maar ze zullen een professionele vertaler nooit kunnen vervangen.

4. “Professioneel vertalen is niet noodzakelijk”

Misschien heb je niet altijd een professionele vertaler nodig, er zijn immers ook mensen die heel goed kunnen vertalen en geen professioneel vertaler zijn. Er zijn ook veel mensen die je auto weer aan de praat kunnen krijgen, maar betekent dit dat je niet naar een autogarage gaat?

Als het belangrijk is dat een vertaling zorgvuldig uitgevoerd wordt en een hoge kwaliteit heeft, dan schakel je een professionele vertaler in.

5. “Engels is een wereldtaal. Een vertaling is niet nodig.”

Ok, er zijn tegenwoordig veel meer mensen die Engels spreken dan bijvoorbeeld 20 jaar geleden, maar dat betekent niet dat vertalen niet meer nodig is. Probeer eens zaken te doen in Brazilië, Turkije of Rusland. Niet iedereen spreekt Engels. En mensen aanspreken in hun eigen taal zorgt bijvoorbeeld voor vertrouwen en een hogere koopbereidheid van een product.

Vertalen is dus een serieuze zaak. Iets waar wij als vertaalbureau al jaren ervaring mee hebben. Wij zorgen ervoor dat onze klanten voorzien worden van professionele vertalingen in meer dan 20 talen.

Wij helpen je graag met jouw vertalingen

Wij helpen dagelijks zowel kleine als grote bedrijven en organisaties hun internationale potentie te benutten. Wij denken met je mee en geven graag advies over de mogelijkheden. Interesse? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Vrijblijvende offerte aanvragen >
Opdrachtgevers beoordelen ons gemiddeld met een 9.3 op basis van 542 beoordelingen
Blij verrast ben ik door de communicatie, snelheid en de geleverde kwaliteit van Vertaalbureau Perfect!
Bart van Liempd - Randstad
Randstad logo wit

Wij vertalen met veel plezier en aandacht voor o.a. deze klanten

Koninklijke Grolsch

Sinds medio 2015 werken we erg prettig samen met Vertaalbureau Perfect. Indien nodig altijd een hele snelle en correcte levering van vertalingen. Professionele aanpak en goede afspraken!

Ivanka Munsterhuis

Zalando

Aan de hand van een perfecte eerste proefvertaling kregen wij direct vertrouwen. Persoonlijk hebben wij de stijl van de vertaling besproken. Er is een terminologielijst opgesteld en deze is perfect aangehouden.

Elseline Tolhoek

NOS

Onze diverse vertaalaanvragen brengen wij graag bij één vaste partner onder. Duidelijke afspraken zorgen voor een efficiënte werkwijze. Kwaliteit is voor ons net zo belangrijk als voor Vertaalbureau Perfect.

NOS

Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie

Wij behoren tot de selecte groep vertaalbureaus die zowel ISO-9001 als ISO-17100 gecertificeerd zijn. Daarnaast geldt voor elke professionele vertaling een kwaliteitsgarantie. Elke dag een beetje beter worden is ons streven. Dit doen we al ruim negen jaar.

Meer over onze kwaliteit en garantie >
Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie

Onze werkwijze om tot een perfecte vertaling te komen

De weg naar de perfecte vertaling laat onze werkwijze zien. Deze heeft gezorgd voor onze goede prijs-kwaliteitverhouding, uitstekende beoordelingen en vele tevreden klanten. Elke vertaalopdracht doorloopt een aantal stappen:

Offerteaanvraag

Offerteaanvraag

We ontvangen je teksten, wensen en sturen een passend voorstel.
Revisie en oplevering

Revisie en oplevering

De revisor reviseert de vertaling en wij leveren jou de vertaling.
Kwaliteitsgarantie

Kwaliteitsgarantie

Ook na de levering blijf je verzekerd van onze kwaliteitsgarantie.

Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt

Jaarlijks vertalen wij voor ruim 2.000 uiteenlopende organisaties en worden onze teksten in alle windstreken gelezen. Ons team van in-house vertalers en taalspecialisten vindt de terminologie en toon waar jij mee verder kunt.

Bekijk al onze taalspecialismen >

We ontmoeten je graag persoonlijk, maar ontdek hier vast wie we zijn

Ons team bestaat uit native vertalers en mensen met verschillende expertises en achtergronden. We begrijpen jouw invalshoek en we vullen elkaar goed aan, waardoor we je met bijna elke vertaalopdracht kunnen helpen.
Ontmoet de mensen in ons team >