Het bestaan van een freelance vertaler is er één met veel vrijheid. Een nadeel kan echter zijn dat je het contact met collega’s mist. Zo zou je wellicht graag een keer op een plek werken waar je in contact staat collega-vertalers, zoals bij een vertaalbureau. Stel dat je gebruikmaakt van een desktop PC of je niet telkens je laptop overal heen wil slepen, dan biedt cloud-software een uitstekende oplossing. De achterliggende gedachte van het zogenoemde Het Nieuwe Werken is om overal, vanaf elke computer op elk moment optimaal te kunnen werken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een internetverbinding. Om dit te realiseren is het noodzaak dat je gebruik gaat maken van zogeheten cloud-software. De “cloud” is simpelweg een ander woord voor internet. Cloud-software betekent dus software die toegankelijk is via internet. Nu hebben we enkele cloudoplossingen (software toegankelijk via internet) beschikbaar die je nodig hebt om over te gaan op Het Nieuwe Werken:

Online dataopslag

Om je werk altijd beschikbaar te hebben kun je gebruikmaken van een online dataopslag-service. Enkele voorbeelden van dergelijke software zijn Dropbox, Google Drive en Microsoft Skydrive. Al deze software zijn volledig gratis te gebruiken en beschikken allen over minimaal 2 GB opslag.

LastPass

Wat was het wachtwoord ook alweer?… Je kent het wel. Je hebt met tientallen verschillende websites een account geregistreerd maar je weet niet meer welke wachtwoorden erbij horen. Dat kan veel simpeler!

LastPass biedt een online omgeving waar je al je accounts met wachtwoorden kunt opslaan. Je maakt slechts één hoofdaccount met een uniek wachtwoord aan. Door in te loggen op dit masteraccount heb je toegang tot al je accounts.

Moneybird

Ben je (te) veel tijd kwijt met het opstellen en versturen van offertes, facturen en betalingsherinneringen. Moneybird ontneemt je deze zorg. Het platform verstuurt offertes en maakt automatisch facturen aan wanneer de offerte (online) wordt geaccepteerd. Ook worden er automatisch herinneringen verzonden wanneer een betaling nog niet voldaan is.

Daarnaast biedt Moneybird ook andere opties zoals het opstellen van periodieke overzichten en rapportages.

WeTransfer

Je kent ze wel… De Pdf-bestanden met veel opmaak-elementen waardoor het bestand vele MB’s groot wordt. E-mailaccounts hebben vaak een bijlage limiet van enkele MB’s. Om toch grote bestanden digitaal te kunnen verzenden kunt u gebruikmaken van WeTransfer. U uploadt het bestand via de WeTransfer-website en geeft aan naar wie het bestand verstuurd dient te worden. U krijgt vervolgens een bevestiging wanneer het verstuurde bestand gedownload is.

Remember the Milk

Met Remember the Milk kunt u taken opstellen en deze onder te brengen in verschillende categorieën. Op deze manier kunt u een overzichtelijke planning maken.

CAT-tool in de cloud

Een CAT tool is voor veel vertalers een must. Anderen zijn er weer minder enthousiast over en gebruiken liever een simpelere tekst editor als Microsoft Word. In het kader van ‘flexwerken’ zijn wij niet bekend met online CAT tools. Ze bestaan wel; zo zijn wij onder andere Transifex tegengekomen. Binnen Vertaalbureau Perfect zijn we zelf zeer enthousiast over MemoQ en maken hier ook veelvuldig gebruik van.

Gerelateerde blogs

9 juli 2019
WordPress bezit meer dan 50% van het CMS-marktaandeel. Wist jij dat meer dan 30% van de 10 miljoen populairste websites gebruik maakt van het CMS-systeem van WordPress. Het is nog steeds het populairste CMS-systeem voor de ervaren- en onervaren...
28 mei 2019
Kwaliteit is één van de belangrijkste factoren tijdens het vertalen van jouw documenten. Goedkoop is duurkoop en kan je op de langere termijn meer kosten dan je vooraf voor ogen had. Eén van onze sterke punten is dat wij altijd voor de hoogst...