Is taal hip en catchy? Als je gaat kijken naar het taalgebruik in vacatures, advertenties en online campagnes worden er veel Engelse, trendy woorden gebruikt om de boodschap extra kracht bij te zetten. Dit vlotte taalgebruik wordt steeds populairder maar, kijkend naar de boodschap, is de inhoud ervan nietszeggend. Dit is een typisch gevalletje ‘buzzwoorden’. Dit zijn hippe woorden zonder een duidelijke betekenis. In dit artikel wordt besproken wat buzzwoorden ofwel modewoorden zijn, in welke situaties ze gebruikt worden en waar buzzwoorden ontstaan.

Kenmerkend

Mode worden veelal gelinkt aan een nieuwe uitvinding maar ook aan een bepaalde methodiek of trend. Buzzwoorden zijn niet specifiek te gebruiken voor één soort onderwerp of product maar zijn heel breed, en daarom vaag, in hun betekenis. Vaak zijn er bepaalde buzzwoorden waarvan men verwacht dat deze ‘succesvol’ worden.

Voorbeelden van bekende buzzwoorden zijn ‘manager’ en ‘on demand’. De term manager is inmiddels geen modewoord meer omdat het woord met regelmaat gebruikt wordt in onze dagelijkse vocabulaire. Echter blijft het opvallend; het woord ‘manager’ zegt alsnog helemaal niets over de specifieke taken en verantwoordelijkheden die bij de betreffende functie horen.

Buzzwoorden zijn eufemistisch

Wil je directe reactie vermijden of wil je een bepaalde boodschap maskeren? Veel modewoorden zijn hier geschikt voor. Buzzwoorden ofwel modewoorden worden gebruikt om bepaalde dingen te verbloemen. Een goed voorbeeld is het woord ‘ontmoedigen’. Het klinkt vriendelijker en indirecter. De boodschap wordt door het inzetten van modewoorden eigenlijk wat mooier gemaakt dan de realiteit ervan.

Extra aantrekkelijk

Modewoorden woorden vaak ingezet in bepaalde vakgebieden. Voor werktaken, persoonlijke eigenschappen, en bepaalde functies. Buzzwoorden bieden de kans om een functie extra aantrekkelijk en interessant te doen lijken. Vaak worden deze gebruikt in vacatures en functieomschrijvingen om deze extra aantrekkelijk te maken en meer schwung te geven. Ook op kanalen als LinkedIn worden veel buzzwoorden gebruikt om eigenschappen en kwaliteiten te omschrijven. Een discutabele ontwikkeling; veel buzzwoorden zeggen helemaal niets over de daadwerkelijke kwaliteiten van een persoon.

Technische producten

Modewoorden zijn ook erg in trek om technische producten kracht bij te zetten in advertenties of beschrijvingen. Voor computers, telefonie, en mobiele apparaten worden ontzettend vaak buzzwoorden gebruikt. Een aantal voorbeelden zijn ‘plug and play’, ‘on demand’ en ‘portal’.

Managementmethodes

Een andere populaire tak van sport is het gebruiken van buzzwoorden voor managementmethoden. Wie heeft er nou niet gehoord van ‘innovation management’, ‘creation management’ of floor management’. Modewoorden komen ontzettend veel voor in functienamen. Deze moeten aantrekkelijk zijn en interessant aandoen. In werkelijkheid zijn ontzettend veel functies natuurlijk niet zo interessant.

Marketing

Toch worden buzzwoorden het meest gebruikt in marketing gerelateerde zaken. Modewoorden moeten het product of de dienst imnmers aantrekkelijk maken voor de klant. Vaak worden advertenties dan ook voorzien van buzzwoorden om de omschrijving van de producten of diensten spannender te maken. Tegenwoordig is het bijna zo dat het gedateerd klinkt wanneer er geen buzzwoorden in een advertentie of een campagne gebruikt worden. Niemand een product hebben of aanschaffen als het niet voorzien is van een bepaald snufje.

Antwoord op de vraag

We kunnen inmiddels onze hoofdvraag beantwoorden; buzzwoorden worden gebruikt omdat ze een product, dienst of functie mooier maken dan het is zonder dat het betreffende buzzwoord écht specifiek is of toegevoegde waarde heeft. Doordat men liever geconfronteerd wil worden met mooie, pakkende teksten en producten maken marketeers en bedrijven veel gebruik van buzzwoorden. Buzzwoorden versluieren de soms harde realiteit. De behoefte om alles mooier te maken dan het in werkelijkheid is, is mens eigen en verklaart direct het veelvuldige gebruik van modewoorden in advertenties, vacatures en media-uitingen.

Wij leveren topkwaliteit vertalingen voor o.a.

Wij helpen je graag met jouw vertalingen Vertaalbureau Perfect
Kom vrijblijvend in contact met ons

Wij helpen je graag met jouw vertalingen

Wij helpen dagelijks zowel kleine als grote bedrijven en organisaties hun internationale potentie te benutten. Wij denken met je mee en geven graag advies over de mogelijkheden. Interesse? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Vrijblijvende offerte aanvragen
Opdrachtgevers beoordelen ons gemiddeld met een 9.3 op basis van 714 beoordelingen
Blij verrast ben ik door de communicatie, snelheid en de geleverde kwaliteit van Vertaalbureau Perfect!
– Bart van Liempd - Randstad
Randstad logo quote
98% van onze klanten beveelt ons aan Vertaalbureau Perfect
Onze klanten zijn ons visitekaartje
98% van onze klanten beveelt ons aan
Lees wat klanten zeggen
Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie Vertaalbureau Perfect
Vertrouw op Vertaalbureau Perfect

Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie

Wij behoren tot de selecte groep vertaalbureaus die zowel ISO-9001 als ISO-17100 gecertificeerd zijn. Uniek is onze kwaliteitsgarantie die op elke vertaling van toepassing is. Daarnaast zijn wij B Corp gecertificeerd. Een B Corp realiseert ook sociale en duurzame impact. Zo willen wij globalisering positief laten bijdragen. Elke dag een beetje beter worden is ons streven. Dit doen we al ruim 15 jaar.

Bekijk onze certificeringen
Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt Vertaalbureau Perfect
Vertaalbureau voor ieder vakgebied

Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt

Jaarlijks vertalen wij voor ruim 2.000 uiteenlopende organisaties en worden onze teksten in alle windstreken gelezen. Ons team van in-house vertalers en taalspecialisten vindt de terminologie en toon waar jij mee verder kunt.

Bekijk al onze taalspecialismen

Onze werkwijze om tot een perfecte vertaling te komen

Iedere vertaalopdracht doorloopt de volgende stappen:
buzzwoorden vertaalbureau perfect stap 1
Stap 1

We ontvangen je teksten en vertaalwensen

Dit kan eenvoudig via ons online offerteformulier, per e-mail of per Wetransfer. Laat ons weten welke specifieke wensen je hebt zodat we goed starten.

buzzwoorden vertaalbureau perfect stap 2
Stap 2

We bestuderen je aanvraag aandachtig

Hierdoor ontdekken wij het verhaal achter de woorden en weten we waar de vertaling aan moet voldoen om dat verhaal over te brengen. Tevens zullen we aan de tekst(en) zien of we gebruik kunnen maken van een vertaalgeheugen.

buzzwoorden vertaalbureau perfect stap 3
Stap 3

We selecteren de best passende native vertaler

Voor een goed eindresultaat is de juiste vertaler van groot belang. We kijken naar ervaring binnen jouw sector en de gewenste doelgroep. Al onze vertalers voldoen aan de ISO 17100-norm.

buzzwoorden vertaalbureau perfect stap 4
Stap 4

Je ontvangt een scherpe offerte

Wij sturen op basis van de bovengenoemde gegevens een passende offerte met daarin alle doorgegeven wensen!

buzzwoorden vertaalbureau perfect stap 5
Stap 5

Na je akkoord starten we direct met vertalen

Indien deze offerte akkoord wordt gegeven zullen wij direct de vertaling voor je starten en zorgen wij dat alle afspraken worden nageleefd. Voor jou een hele zorg minder!

buzzwoorden vertaalbureau perfect stap 6
Stap 6

De revisor reviseert de vertaling en wij leveren jou de vertaling

Ook bij de keuze van de revisor houden we rekening met de sector en doelgroep. De revisor reviseert jouw vertaling grondig en wij leveren vervolgens de vertaling per e-mail aan.

buzzwoorden vertaalbureau perfect stap 7
Stap 7

Ook na de levering blijf je verzekerd van onze kwaliteitsgarantie

Wij hanteren een kwaliteitsgarantie. Indien er naar aanleiding van de geleverde vertaling (binnen 30 dagen) nog vragen zijn, zullen wij deze uiteraard graag met je bespreken en eventuele aanpassingen doorvoeren.

Meet the team

Wie zijn wij?

We ontmoeten je graag persoonlijk, maar ontdek vast wie we zijn.
Ontmoet ons team
Ontmoet ons team
© Copyright 2024 - Vertaalbureau Perfect B.V.