Je baas vraagt je om de vertalingen te regelen van de technische handleidingen voor de producten die jullie verkopen. Duits wordt het en jij bent verantwoordelijk. Hoe ga je dit organiseren? Ga je zelf op zoek naar freelance vertalers? Schakel je een betrouwbaar vertaalbureau in? En hoe weet je of de vertaling van goede kwaliteit is? Je spreekt immers niet de taal waarin vertaald is, hoe kun je dan controleren of de vertaler zijn werk goed gedaan heeft?

De kwaliteit van een vertaling, een onzekerheid in de vertaalwereld? Een belemmering voor het uitbesteden van een vertaalopdracht? Je staat er versteld van staan hoeveel invloed je zelf hebt op de kwaliteit van een vertaling.

Misverstanden

Laten we eens beginnen met het aankaarten van een aantal misverstanden omtrent de kwaliteit van een vertaling.


Hoe groter de dienstverlener, hoe beter de kwaliteit

Mensen denken doorgaans dat het afnemen van een vertaaldienst bij een groot vertaalbureau garant staat voor kwaliteit. Immers als een vertaalbureau honderden vertalers heeft en net zoveel talen aankan dan moet dit wel een vertaalbureau zijn die de beste vertaling levert, nietwaar? Niet altijd…

Staar je niet blind op de grootte van een vertaalbureau, maar kijk of ze gecertificeerd zijn en of ze referenties hebben die aansluiten op jouw branche of markt. Doorgaans is een veelvoud aan talen inherent aan een vertaalbureau en is het de ervaring die de kwaliteit van een vertaling bepaalt.


Nieuwe vertalers uitproberen resulteert in een betere kwaliteit

Een frisse blik werkt niet bij een vertaling, vertalers zijn ook niet uitwisselbaar. Elke keer als ze vertalen binnen een bepaald vakgebied of branche, doen ze ervaring op die ze weer toepassen bij een volgende vertaling. Let wel, we hebben het hier over het vertalen. Het reviseren van een vertaling wil je door een ervaren revisor laten doen.

Vertaalbureaus zetten ook zoveel mogelijk vertalers in op vergelijkbare opdrachten, zodat ze steeds beter worden in het toepassen van vak of branche specifieke termen in een vertaling.


Geen computervertalingen

Voor de duidelijkheid; als wij over computervertalingen spreken, dan bedoelen wij hier het gebruik van vertaalgeheugens, databases met vaktermen en workflow systemen. Vertaaltechnologie staat niet gelijk aan vertaalmachines zoals Google Translate. Vertalers en vertaalbureaus gebruiken technologie om sneller en efficiënter te kunnen werken, waardoor de vertaling uiteindelijk een betere kwaliteit krijg tegen een lagere prijs. Win-win situatie.

Wat je niet moet doen

Er zijn een aantal dingen die je vooral niet moet doen, wil je een vertaling van kwaliteit hebben.


Enkel een vertaler inzetten

Zelfs de beste schrijvers hebben een redacteur, een proofreader en anderen nodig om hun werk perfect te maken. Waarom zou dat anders zijn bij vertalers en vertalingen?

Een goede vertaling betekent doorgaans het herschrijven van een tekst in een andere taal en deze teksten moeten gereviseerd worden om er voor te zorgen dat de vertaling grammaticaal en contextueel correct is. Voor kleine vertaalopdrachten kan er best gewerkt worden met enkele freelance vertalers. Echter, als de vertalingen complexer zijn en je wil de zekerheid van kwaliteitscontrole, dan doe je er verstandig aan een vertaalbureau in te schakelen.


Een buitenlandse collega checkt de kwaliteit van de vertaling wel even…

Het klinkt heel logisch om iemand die de taal spreekt een vertaling te laten checken. Maar bedenk je dit, zou je het werk van een professionele automonteur die je auto heeft gerepareerd laten controleren door je buurman?
Professionele vertalers zijn experts in taal en cultuur, hiernaast hebben ze zich verdiept in de context van de vertaling en zijn ze doordrongen van het doel van de vertaling. Die buitenlandse collega kan je alleen van gedegen feedback voorzien, als hem duidelijk verteld wordt wat hij moet controleren. Denk hierbij aan jargon of bijzondere termen. Als je hem vraag om even een tekstje te lezen en te vertellen wat hij ervan vindt, krijg je geen feedback waar de vertaling beter van wordt.


Een vertaling controleren op verkeerde vertalingen

De focus van een kwaliteitscontrole moet niet liggen op het opsporen van verkeerde vertalingen, maar op het verbeteren van de vertaling. Oftewel ervoor zorgen dat de vertaling vanaf het begin al goed is. Dit is heel goed mogelijk door vertalers te voorzien van alle noodzakelijke informatie voor het begrijpen van de context en het doel van de vertaling. Een vertaler die beschikt over begrippenlijsten, style guides en overige ondersteunende informatie zal een veel hogere kwaliteit kunnen leveren. Een vertaler controleert ook zijn vertalingen en een goed vertaalbureau heeft revisoren in dienst die elke vertaling uitgebreid controleren.


Zorgen wegnemen

Een goed vertaalbureau, groot of klein, kan een heleboel zorgen wegnemen. Je vraagt de vertaalopdracht aan en zij regelen de rest. Zij zorgen voor die specialistische vertaler met branche ervaring, faciliteren en stimuleren communicatie tussen vertaler en opdrachtgever ten behoeve van kwaliteit van de vertaling en controleren deze kwaliteit.

Waar het uiteindelijk op neer komt is, dat het organiseren van een vertaling van welke documenten of digitale middelen dan ook, een goede voorbereiding vergt. Zorg dat de brontekst correct en compleet is en vul dit aan met contextuele informatie. Hiermee kun je ontzettend veel invloed uitoefenen op de kwaliteit van de vertaling.

Baseer je keuze voor een vertaalbureau dus niet alleen op prijs en omvang, maar ook op ervaring en certificeringen. Succes!

Wij leveren topkwaliteit vertalingen voor o.a.

Wij helpen je graag met jouw vertalingen Vertaalbureau Perfect
Kom vrijblijvend in contact met ons

Wij helpen je graag met jouw vertalingen

Wij helpen dagelijks zowel kleine als grote bedrijven en organisaties hun internationale potentie te benutten. Wij denken met je mee en geven graag advies over de mogelijkheden. Interesse? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Vrijblijvende offerte aanvragen
Opdrachtgevers beoordelen ons gemiddeld met een 9.2 op basis van 723 beoordelingen
Blij verrast ben ik door de communicatie, snelheid en de geleverde kwaliteit van Vertaalbureau Perfect!
– Bart van Liempd - Randstad
Randstad logo quote
98% van onze klanten beveelt ons aan Vertaalbureau Perfect
Onze klanten zijn ons visitekaartje
98% van onze klanten beveelt ons aan
Lees wat klanten zeggen
Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie Vertaalbureau Perfect
Vertrouw op Vertaalbureau Perfect

Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie

Wij behoren tot de selecte groep vertaalbureaus die zowel ISO-9001 als ISO-17100 gecertificeerd zijn. Uniek is onze kwaliteitsgarantie die op elke vertaling van toepassing is. Daarnaast zijn wij B Corp gecertificeerd. Een B Corp realiseert ook sociale en duurzame impact. Zo willen wij globalisering positief laten bijdragen. Elke dag een beetje beter worden is ons streven. Dit doen we al ruim 15 jaar.

Bekijk onze certificeringen
Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt Vertaalbureau Perfect
Vertaalbureau voor ieder vakgebied

Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt

Jaarlijks vertalen wij voor ruim 2.000 uiteenlopende organisaties en worden onze teksten in alle windstreken gelezen. Ons team van in-house vertalers en taalspecialisten vindt de terminologie en toon waar jij mee verder kunt.

Bekijk al onze taalspecialismen

Onze werkwijze om tot een perfecte vertaling te komen

Iedere vertaalopdracht doorloopt de volgende stappen:
kwaliteit van een vertaling hoeveel invloed heb je er zelf op vertaalbureau perfect stap 1
Stap 1

We ontvangen je teksten en vertaalwensen

Dit kan eenvoudig via ons online offerteformulier, per e-mail of per Wetransfer. Laat ons weten welke specifieke wensen je hebt zodat we goed starten.

kwaliteit van een vertaling hoeveel invloed heb je er zelf op vertaalbureau perfect stap 2
Stap 2

We bestuderen je aanvraag aandachtig

Hierdoor ontdekken wij het verhaal achter de woorden en weten we waar de vertaling aan moet voldoen om dat verhaal over te brengen. Tevens zullen we aan de tekst(en) zien of we gebruik kunnen maken van een vertaalgeheugen.

kwaliteit van een vertaling hoeveel invloed heb je er zelf op vertaalbureau perfect stap 3
Stap 3

We selecteren de best passende native vertaler

Voor een goed eindresultaat is de juiste vertaler van groot belang. We kijken naar ervaring binnen jouw sector en de gewenste doelgroep. Al onze vertalers voldoen aan de ISO 17100-norm.

kwaliteit van een vertaling hoeveel invloed heb je er zelf op vertaalbureau perfect stap 4
Stap 4

Je ontvangt een scherpe offerte

Wij sturen op basis van de bovengenoemde gegevens een passende offerte met daarin alle doorgegeven wensen!

kwaliteit van een vertaling hoeveel invloed heb je er zelf op vertaalbureau perfect stap 5
Stap 5

Na je akkoord starten we direct met vertalen

Indien deze offerte akkoord wordt gegeven zullen wij direct de vertaling voor je starten en zorgen wij dat alle afspraken worden nageleefd. Voor jou een hele zorg minder!

kwaliteit van een vertaling hoeveel invloed heb je er zelf op vertaalbureau perfect stap 6
Stap 6

De revisor reviseert de vertaling en wij leveren jou de vertaling

Ook bij de keuze van de revisor houden we rekening met de sector en doelgroep. De revisor reviseert jouw vertaling grondig en wij leveren vervolgens de vertaling per e-mail aan.

kwaliteit van een vertaling hoeveel invloed heb je er zelf op vertaalbureau perfect stap 7
Stap 7

Ook na de levering blijf je verzekerd van onze kwaliteitsgarantie

Wij hanteren een kwaliteitsgarantie. Indien er naar aanleiding van de geleverde vertaling (binnen 30 dagen) nog vragen zijn, zullen wij deze uiteraard graag met je bespreken en eventuele aanpassingen doorvoeren.

Meet the team

Wie zijn wij?

We ontmoeten je graag persoonlijk, maar ontdek vast wie we zijn.
Ontmoet ons team
Ontmoet ons team
© Copyright 2024 - Vertaalbureau Perfect B.V.