Onze zuiderburen hebben het maar lastig. Waar wij als Nederlanders slechts met het Nederlands als officiële taal binnen onze landsgrenzen van doen hebben (Fries voor het gemak niet meegerekend), hebben onze zuiderburen er 3, Nederlands, Frans en Duits. Door deze taalcomplexiteit is België verdeeld in drie gewesten, het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wat neutraal in de taalstrijd moet blijven. En een taalstrijd is het, en vooral in Brussel is dat merkbaar.

Tweetalig

Officieel is Brussel tweetalig, dus alles in het Nederlands moet vertaald zijn in het Frans en vice versa. Alle straatnaamborden en andere openbare zaken zijn daar tweetalig uitgevoerd, men zou dus zeggen dat daar de beste Frans-Nederlandse vertalers wonen. Echter ligt het allemaal gevoelig. Een brood bestellen in het Nederlands bij een bakker die van oorsprong Frans is levert menig keer een blik op alsof dat brood net zo goed in het Chinees besteld had kunnen worden. Andersom levert datzelfde ook irritaties op, als Nederlander een zaak binnen stappen die toevallig van een Vlaming is en je eerste vraag stellen in het Frans is vloeken in de spreekwoordelijke kerk en leidt tot niks anders dan irritaties.

Ook in de randgemeenten rond Brussel vertaalt zich dat in voor Nederlanders frappante situaties. Ondanks het feit dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een enclave in Vlaanderen, bevolken meer en meer Franstaligen deze randgemeenten. Desondanks heeft de Vlaamse regering middels de zogenaamde wooncode per decreet bepaald dat huurders van een woning in Vlaanderen een minimaal niveau van het Nederlands hebben, welke de Franstaligen opvatten als discriminatie. Daarnaast worden veel documenten in dergelijke gemeenten alleen in de Nederlandse taal uitgegeven, Franstalige bewoners kunnen enkel na een uitgebreid verzoek bij de desbetreffende instantie een vertaling in het Frans krijgen.

De geschiedenis

Oorspronkelijk was België overwegend Franstalig, doordat de Franstaligen het Frans als enige officiële taal probeerden door te drukken. Toendertijd (eerste helft 19e eeuw) was het ook gebruikelijk dat in hogere kringen, Frans werd gesproken, omdat deze taal nu eenmaal als beschaafder te boek stond. Vanaf 1840 waren de Vlaamsgezinden het zat, er werd steeds meer druk uitgeoefend om het Nederlands naast het Frans als officiële taal in Vlaanderen erkent te krijgen, waardoor alle officiële instanties tweetalig zouden worden. Deze beweging ontwikkelde zich door naar een Vlaams-nationalistische beweging in de rond 1860, omdat de Franse burgerij zich tot dat moment met succes verzette tegen erkenning en gebruik van het Nederlands. Dit getouwtrek duurde tot 1898, toen het gelijkheidsbeginsel kwam, waarin het Nederlands gelijkwaardig werd gesteld aan het Frans. Door onwil vanuit de Franstaligen ging het doorvoeren van de gelijkheid heel erg traag, ook mede door de 1e Wereldoorlog die België hard trof. De 20ste eeuw werd qua taalstrijd verder gekenmerkt door politieke spelletjes waarin Franstaligen lijnrecht tegen over de Nederlandstaligen stonden. Vooral de geschiedenis van de Voerstreek (Vlaamse enclave in Wallonie) is daar een schoolvoorbeeld van. Door deze conflicten is in de tweede helft van de 20ste eeuw België veranderd van een unitaire staat tot federatie van Wallonie, Vlaanderen en Brussel.

De verschillen gaan verder dan alleen taal

De Belgen laten dus blijken dat taal naast een communicatiemiddel, een belangrijke uiting van cultuur is, waar menig conflict over kan ontstaan. Wie in België zaken wil gaan doen, moet goed weten in welk deel van België zaken wil gaan doen, om mensen niet op voorhand voor het hoofd te stoten. Op onze pagina's: vertaalbureau Brussel en vertaalbureau Antwerpen is meer informatie te vinden.

Naïef ervan uit gaan dat je met het Nederlands het wel red in heel België zal niks anders dan frustratie opleveren. Naast het feit dat alle officiële documenten in België naast het Nederlands ook in het Frans vertaald dienen te zijn, verwachten vooral de Walen dat iedereen in het Frans met hen kan corresponderen als zij dat verzoeken. Fouten hierin liggen dus erg gevoelig, waarmee het raadzaam is professionals hierbij raad te plegen. Vertaalbureau Perfect kan zorgen voor perfecte Franse vertalingen van jouw schriftelijke communicatie, om je te helpen goed met deze gevoelige kwestie om te gaan.

Wij leveren topkwaliteit vertalingen voor o.a.

Wij helpen je graag met jouw vertalingen Vertaalbureau Perfect
Kom vrijblijvend in contact met ons

Wij helpen je graag met jouw vertalingen

Wij helpen dagelijks zowel kleine als grote bedrijven en organisaties hun internationale potentie te benutten. Wij denken met je mee en geven graag advies over de mogelijkheden. Interesse? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Vrijblijvende offerte aanvragen
Opdrachtgevers beoordelen ons gemiddeld met een 9.2 op basis van 723 beoordelingen
Blij verrast ben ik door de communicatie, snelheid en de geleverde kwaliteit van Vertaalbureau Perfect!
– Bart van Liempd - Randstad
Randstad logo quote
98% van onze klanten beveelt ons aan Vertaalbureau Perfect
Onze klanten zijn ons visitekaartje
98% van onze klanten beveelt ons aan
Lees wat klanten zeggen
Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie Vertaalbureau Perfect
Vertrouw op Vertaalbureau Perfect

Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie

Wij behoren tot de selecte groep vertaalbureaus die zowel ISO-9001 als ISO-17100 gecertificeerd zijn. Uniek is onze kwaliteitsgarantie die op elke vertaling van toepassing is. Daarnaast zijn wij B Corp gecertificeerd. Een B Corp realiseert ook sociale en duurzame impact. Zo willen wij globalisering positief laten bijdragen. Elke dag een beetje beter worden is ons streven. Dit doen we al ruim 15 jaar.

Bekijk onze certificeringen
Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt Vertaalbureau Perfect
Vertaalbureau voor ieder vakgebied

Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt

Jaarlijks vertalen wij voor ruim 2.000 uiteenlopende organisaties en worden onze teksten in alle windstreken gelezen. Ons team van in-house vertalers en taalspecialisten vindt de terminologie en toon waar jij mee verder kunt.

Bekijk al onze taalspecialismen

Onze werkwijze om tot een perfecte vertaling te komen

Iedere vertaalopdracht doorloopt de volgende stappen:
taalstrijd belgië vertaalbureau perfect stap 1
Stap 1

We ontvangen je teksten en vertaalwensen

Dit kan eenvoudig via ons online offerteformulier, per e-mail of per Wetransfer. Laat ons weten welke specifieke wensen je hebt zodat we goed starten.

taalstrijd belgië vertaalbureau perfect stap 2
Stap 2

We bestuderen je aanvraag aandachtig

Hierdoor ontdekken wij het verhaal achter de woorden en weten we waar de vertaling aan moet voldoen om dat verhaal over te brengen. Tevens zullen we aan de tekst(en) zien of we gebruik kunnen maken van een vertaalgeheugen.

taalstrijd belgië vertaalbureau perfect stap 3
Stap 3

We selecteren de best passende native vertaler

Voor een goed eindresultaat is de juiste vertaler van groot belang. We kijken naar ervaring binnen jouw sector en de gewenste doelgroep. Al onze vertalers voldoen aan de ISO 17100-norm.

taalstrijd belgië vertaalbureau perfect stap 4
Stap 4

Je ontvangt een scherpe offerte

Wij sturen op basis van de bovengenoemde gegevens een passende offerte met daarin alle doorgegeven wensen!

taalstrijd belgië vertaalbureau perfect stap 5
Stap 5

Na je akkoord starten we direct met vertalen

Indien deze offerte akkoord wordt gegeven zullen wij direct de vertaling voor je starten en zorgen wij dat alle afspraken worden nageleefd. Voor jou een hele zorg minder!

taalstrijd belgië vertaalbureau perfect stap 6
Stap 6

De revisor reviseert de vertaling en wij leveren jou de vertaling

Ook bij de keuze van de revisor houden we rekening met de sector en doelgroep. De revisor reviseert jouw vertaling grondig en wij leveren vervolgens de vertaling per e-mail aan.

taalstrijd belgië vertaalbureau perfect stap 7
Stap 7

Ook na de levering blijf je verzekerd van onze kwaliteitsgarantie

Wij hanteren een kwaliteitsgarantie. Indien er naar aanleiding van de geleverde vertaling (binnen 30 dagen) nog vragen zijn, zullen wij deze uiteraard graag met je bespreken en eventuele aanpassingen doorvoeren.

Meet the team

Wie zijn wij?

We ontmoeten je graag persoonlijk, maar ontdek vast wie we zijn.
Ontmoet ons team
Ontmoet ons team
© Copyright 2024 - Vertaalbureau Perfect B.V.