Geschatte leestijd: 7 minuten

Wat is de AVG / GDPR?

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG / GDPR) is Europese regelgeving die gericht is op privacy en het beschermen van persoonsgegevens.

Op deze vragen gaan we antwoord geven in dit artikel:

Op welke branches heeft de AVG / GDPR impact?

De AVG / GDPR heeft impact op ieder bedrijf dat persoonsgegevens verzamelt in de Europese Unie. Vanaf 25 mei 2018 geldt dezelfde privacywetgeving in de gehele EU. De restricties treffen alleen persoonsgegevens en niet bedrijfsgegevens. Op dit moment is er sprake van een overgangsperiode en is de Wbp (Wet bescherming persoonsgegevens) actief.

De primaire vragen die de AVG / GDPR met zich meebrengt:

  • De grondslag; wanneer mag ik persoonsgegevens verzamelen? Er zijn 6 mogelijke grondslagen, waarbij je altijd aan één grondslag moet voldoen. Enkele grondslagen zijn; toestemming van de betrokkene (bij een website bijvoorbeeld een bezoeker), de gegevensverwerking is noodzakelijk voor de uitvoering van een juridische overeenkomst of voor het nakomen van een wettelijke verplichting, er is sprake van vitale belangen (denk aan levensbedreigende situaties).
  • Zorgvuldigheid; hoe borg je privacy in ieder bedrijfsproces van begin tot eind? Denk hierbij aan het aanstellen van een functionaris gegevensbescherming, privacy by design en een impact assessment.
  • De verplichtingen; welke technische en organisatorische maatregelen moet ik treffen? Het is volgens de AVG / GDPR verplicht om een register met alle verwerkingen bij te houden, beschikbaar te stellen en een gegevensbeschermingsbeleid op te stellen. Daarnaast moeten verzamelde gegevens beveiligd worden aan de hand van de risico’s die de gegevensverwerking met zich meebrengt.
  • Controle; wat zijn de rechten van de betrokkenen? Betrokkenen hebben het recht om gegevens in te zien, te wijzigen, vergeten te worden, om gegevens over te dragen en het recht op algemene informatie. In welk format dit moet gebeuren, is vooralsnog niet geheel duidelijk.

De AVG / GDPR is niet altijd duidelijk en exacte grenzen zullen ontstaan uit komende jurisprudentie. Hierdoor is het cruciaal om bij ieder aspect van de AVG / GDPR gezond verstand te gebruiken voor de verantwoording van dataverzameling en dit gestructureerd te documenteren.

Hoe zet ik de eerste stap om compliant te worden?

avg_gdrp_vertalen_vertaalbureau

Dit kun je doen door een concreet stappenplan te maken voor jouw organisatie en vervolgens gefaseerd uit te voeren. Dit kun je zelf doen op basis van bestaande bronnen, of je kunt een expert vragen om jou te begeleiden om AVG / GDPR compliant te worden. De Autoriteit Persoonsgegevens biedt zelf een stappenplan aan waar je vandaag al mee kunt starten.

De eerste stap om compliant te worden, begint met bewustwording in juiste onderdelen van de organisatie. Misschien moet jij als marketeer die a-technische directeur uitleggen wat de AVG / GDPR allemaal met zich meebrengt. Feitelijke informatie uit de wet en een dergelijk stappenplan gaan je hierbij helpen.

De noodzakelijke AVG / GDPR implementaties stoppen niet bij een simpele impliciete cookie consent. Dit kan in de organisatie veel tijd of andere resources vergen, afhankelijk van of je IT uitbesteedt. Maak dus een duidelijke planning met je collega’s om structuur in het proces aan te brengen en geen onnodige stress te veroorzaken.

De komst van AVG / GDPR heeft ook invloed op je juridische documenten. In sommige gevallen heb je nieuwe documenten nodig of moeten bestaande documenten worden aangepast en opnieuw vertaald worden. Dit kan bijvoorbeeld resulteren in:

  • Nieuwe AVG / GDPR documenten opstellen en vertalen, bijvoorbeeld een register met alle verwerkingen en een gegevensbeschermingsbeleid.
  • Het opnieuw laten opstellen en laten vertalen van je algemene voorwaarden (de hoofdelijke overeenkomst die je aangaat met een bedrijf).
  • Het opstellen en laten vertalen van een verwerkersovereenkomst (deze overeenkomst is nodig als je gegevensverwerking uitbesteedt aan een verwerker).
  • Het herzien en laten vertalen van een privacybeleid (wat doe je met de gegevens die je verzamelt).
  • Het herzien en laten vertalen van een cookiestatement (welke cookie technologieën je gebruikt en welke cookies je plaatst).

Welke stappen je kunt hanteren om jouw meertalige juridische documenten op orde te krijgen:

  • Inventariseer al je bestaande juridische documenten en kijk samen met een expert of deze nog voldoen volgens de AVG / GDPR.
  • Check aan de hand van deze algemene bron van de Autoriteit Persoonsgegevens of je inventarisatie compleet is en welke elementen je gaat benoemen in ieder document.
  • Inventariseer welke nieuwe documenten moeten worden opgesteld en laat deze opstellen door een jurist en vertalen door een professioneel vertaalbureau.
  • Maak op jouw website een centrale pagina met links naar alle relevante juridische documenten en plaats deze ook duidelijk ergens in de navigatie. Op deze manier ben je transparant naar je bezoekers.

Juridische documenten laten vertalen >

Wij leveren topkwaliteit vertalingen voor o.a.

Wij helpen je graag met jouw vertalingen Vertaalbureau Perfect
Kom vrijblijvend in contact met ons

Wij helpen je graag met jouw vertalingen

Wij helpen dagelijks zowel kleine als grote bedrijven en organisaties hun internationale potentie te benutten. Wij denken met je mee en geven graag advies over de mogelijkheden. Interesse? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Vrijblijvende offerte aanvragen
Opdrachtgevers beoordelen ons gemiddeld met een 9.3 op basis van 714 beoordelingen
Blij verrast ben ik door de communicatie, snelheid en de geleverde kwaliteit van Vertaalbureau Perfect!
– Bart van Liempd - Randstad
Randstad logo quote
98% van onze klanten beveelt ons aan Vertaalbureau Perfect
Onze klanten zijn ons visitekaartje
98% van onze klanten beveelt ons aan
Lees wat klanten zeggen
Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie Vertaalbureau Perfect
Vertrouw op Vertaalbureau Perfect

Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie

Wij behoren tot de selecte groep vertaalbureaus die zowel ISO-9001 als ISO-17100 gecertificeerd zijn. Uniek is onze kwaliteitsgarantie die op elke vertaling van toepassing is. Daarnaast zijn wij B Corp gecertificeerd. Een B Corp realiseert ook sociale en duurzame impact. Zo willen wij globalisering positief laten bijdragen. Elke dag een beetje beter worden is ons streven. Dit doen we al ruim 15 jaar.

Bekijk onze certificeringen
Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt Vertaalbureau Perfect
Vertaalbureau voor ieder vakgebied

Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt

Jaarlijks vertalen wij voor ruim 2.000 uiteenlopende organisaties en worden onze teksten in alle windstreken gelezen. Ons team van in-house vertalers en taalspecialisten vindt de terminologie en toon waar jij mee verder kunt.

Bekijk al onze taalspecialismen

Onze werkwijze om tot een perfecte vertaling te komen

Iedere vertaalopdracht doorloopt de volgende stappen:
de impact van de avg gdpr waar te starten en praktisch te nemen stappen vertaalbureau perfect stap 1
Stap 1

We ontvangen je teksten en vertaalwensen

Dit kan eenvoudig via ons online offerteformulier, per e-mail of per Wetransfer. Laat ons weten welke specifieke wensen je hebt zodat we goed starten.

de impact van de avg gdpr waar te starten en praktisch te nemen stappen vertaalbureau perfect stap 2
Stap 2

We bestuderen je aanvraag aandachtig

Hierdoor ontdekken wij het verhaal achter de woorden en weten we waar de vertaling aan moet voldoen om dat verhaal over te brengen. Tevens zullen we aan de tekst(en) zien of we gebruik kunnen maken van een vertaalgeheugen.

de impact van de avg gdpr waar te starten en praktisch te nemen stappen vertaalbureau perfect stap 3
Stap 3

We selecteren de best passende native vertaler

Voor een goed eindresultaat is de juiste vertaler van groot belang. We kijken naar ervaring binnen jouw sector en de gewenste doelgroep. Al onze vertalers voldoen aan de ISO 17100-norm.

de impact van de avg gdpr waar te starten en praktisch te nemen stappen vertaalbureau perfect stap 4
Stap 4

Je ontvangt een scherpe offerte

Wij sturen op basis van de bovengenoemde gegevens een passende offerte met daarin alle doorgegeven wensen!

de impact van de avg gdpr waar te starten en praktisch te nemen stappen vertaalbureau perfect stap 5
Stap 5

Na je akkoord starten we direct met vertalen

Indien deze offerte akkoord wordt gegeven zullen wij direct de vertaling voor je starten en zorgen wij dat alle afspraken worden nageleefd. Voor jou een hele zorg minder!

de impact van de avg gdpr waar te starten en praktisch te nemen stappen vertaalbureau perfect stap 6
Stap 6

De revisor reviseert de vertaling en wij leveren jou de vertaling

Ook bij de keuze van de revisor houden we rekening met de sector en doelgroep. De revisor reviseert jouw vertaling grondig en wij leveren vervolgens de vertaling per e-mail aan.

de impact van de avg gdpr waar te starten en praktisch te nemen stappen vertaalbureau perfect stap 7
Stap 7

Ook na de levering blijf je verzekerd van onze kwaliteitsgarantie

Wij hanteren een kwaliteitsgarantie. Indien er naar aanleiding van de geleverde vertaling (binnen 30 dagen) nog vragen zijn, zullen wij deze uiteraard graag met je bespreken en eventuele aanpassingen doorvoeren.

Meet the team

Wie zijn wij?

We ontmoeten je graag persoonlijk, maar ontdek vast wie we zijn.
Ontmoet ons team
Ontmoet ons team
© Copyright 2024 - Vertaalbureau Perfect B.V.