Laten we eens in een grappig en vaak uitdagend onderwerp duiken: het vertalen van humor. Want wees eens eerlijk, wie houdt er niet van om in verschillende talen te lachen? Maar opgepast, onze vertalers worden vaak geconfronteerd met een chaos van komische complicaties en taalkundige taferelen. Dus, trek je lachspieren maar aan, want we gaan een kijkje nemen in de wereld van het vertalen van humor!

Hoe breng je grappen en woordspelingen over in andere talen?

Grappen en woordspelingen gaan soms mis wanneer ze van de ene taal naar de andere worden overgebracht. Een van de grootste uitdagingen is om hetzelfde komische effect te behouden zonder de essentie van de grap te verliezen. Vaak zijn letterlijke vertalingen gewoon niet grappig en kunnen ze zelfs enorm gênant zijn.

Dus, wat kunnen we doen? We moeten een balans vinden tussen trouw blijven aan de oorspronkelijke grap en het aanpassen aan de taal en cultuur van de doelgroep. Soms moeten vertalers een beetje creatief jongleren met de woorden om hetzelfde komische resultaat te bereiken. Een humoristische acrobatische act, als je het ons vraagt!

Wat is de juiste tone of voice bij een grappige vertaling?

Het kiezen van de juiste toon is als het selecteren van het juiste kostuum voor een grappenmaker. Het moet passen en het publiek laten lachen. Elke taal heeft zijn eigen sympathie en humoristische stijlen. Wat een hilarische woordspeling is in het Engels, kan in het Frans een droge woestijn zijn.

Hier komt culturele gevoeligheid om de hoek kijken. Voordat je de lachers op je hand krijgt, moet je de culturele nuances begrijpen en je inleven in het doelpubliek. Vergeet niet dat de toon niet alleen de woorden omvat, maar ook de timing en de context.

Waar moet je rekening mee houden?

Om met succes humor over te brengen, moeten creatieve vertalers op hun tenen lopen om enkele struikelblokken te vermijden. Wij hebben ze voor het gemak even op een rijtje gezet:

 • Dubbelzinnigheid: Woordspelingen flirten vaak met dubbele betekenissen. Het is een ware kunst om de subtiliteit van de grap te behouden en ervoor te zorgen dat niemand verstrikt raakt in misinterpretaties.
 • Cultuurclash: Wat als we je zouden vertellen dat "Een Belg, een Nederlander en een Duitser lopen een bar binnen..." niet altijd werkt? Humor is enorm geworteld in cultuur, dus je moet ervoor zorgen dat de moppen goed aansluiten bij de doelcultuur.
 • Woordspelgevoeligheid: Woordgrappen zijn als zeepbellen - je moet ze voorzichtig hanteren, anders spatten ze uit elkaar. Niet alle talen lenen zich even goed voor woordspelingen, dus soms moet je het concept omvormen in iets anders dat even leuk is.

Wat zijn echte taboes bij humoristische vertalingen?

Oké, laten we eens kijken naar de dingen die vertalers moeten vermijden, als ze de plank niet willen misslaan:

 • Slechte smaak: Ja, humor kan soms een beetje scherp zijn, maar vertalers moeten grenzen trekken. Grappen die beledigend, kwetsend of respectloos zijn, zijn gewoonweg onaanvaardbaar.
 • Verloren context: Een grap zonder context is als een clown zonder rode neus. Als vertaler moet je ervoor zorgen dat de essentiële elementen van de grap niet verloren gaan in de vertaling.
 • Overboord gaan: Soms kunnen grappen te ingewikkeld worden als je ze te letterlijk probeert te vertalen. Blijf kalm en pas de grap aan zonder te overdrijven.

Leuke voorbeelden

Laten we onze lachspieren eens op de proef stellen met deze hilarische voorbeelden van vertaalblunders. Uiteraard laten we ook de correcte vertaling weten.

  Engelse versieVertaalfoutUitleg
  "I'm on top of the world!""Ik ben boven op de wereld!"Tja, deze vertaling klinkt als iemand die boven op de aarde staat en het kan bijna letterlijk worden opgevat. Laten we het aanpassen: "Ik voel me op en top!"
  "Don't worry, I've got your back!""Maak je geen zorgen, ik heb je rug!"Dit kan een beetje ongepast klinken, vooral als het in een medische context wordt gebruikt. Zo klopt hij wel: "Maak je geen zorgen, ik sta achter je!"
  Een klassieker in het Engels: "Why do we never tell secrets on a farm? Because the potatoes have eyes and the corn has ears.""Waarom vertellen we nooit geheimen op een boerderij? Omdat de aardappelen ogen hebben en de maïs oren heeft."Hmm, de arme aardappelen en maïs hebben plotseling zintuigen gekregen! Laten we het een beetje omdraaien: "Waarom vertellen we nooit geheimen op een boerderij? Omdat de muren oren hebben en de kippen veel kakelen."
  "I could eat a horse right now!""Ik kan nu een paard eten!"Een tikkeltje extreem, nietwaar? Laten we de omvang van de honger een beetje verminderen: "Ik heb nu reuzehonger!"

  We houden vast

  Vertalen is als jongleren met taal, vooral als het om humor gaat. Het vergt finesse, cultureel inzicht en een scherp gevoel voor humor. Als vertalers kunnen we soms struikelen, maar met de juiste balans kunnen we een wereld van lachen openen voor mensen van alle talen en culturen. Onthoud daarom: een goede grap is als een universele taal die iedereen kan verbinden. Laten we blijven lachen en bruggen bouwen tussen talen, want lachen is tenslotte het beste medicijn, zelfs als het vertaald moet worden!

  Ben jij ervan overtuigd dat jouw vertaling wel wat humor kan gebruiken? Dan ben je bij Vertaalbureau Perfect aan het juiste adres. Onze vertalers hebben ruime ervaring met het creëren van teksten die een glimlach op je gezicht toveren. Vraag jij je af in welk soort teksten een vleugje humor nooit kwaad kan Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:

  • Marketing- en reclameuitingen
  • Socialmediaberichten
  • Uitnodigen en kaarten
  • Creatieve content als boeken, strips, animaties, blogs en meer
  • Scripts voor (standup) comedy, theaterstukken of films/ tv-shows

  Wij leveren topkwaliteit vertalingen voor o.a.

  Wij helpen je graag met jouw vertalingen Vertaalbureau Perfect
  Kom vrijblijvend in contact met ons

  Wij helpen je graag met jouw vertalingen

  Wij helpen dagelijks zowel kleine als grote bedrijven en organisaties hun internationale potentie te benutten. Wij denken met je mee en geven graag advies over de mogelijkheden. Interesse? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

  Vrijblijvende offerte aanvragen
  Opdrachtgevers beoordelen ons gemiddeld met een 9.2 op basis van 723 beoordelingen
  Blij verrast ben ik door de communicatie, snelheid en de geleverde kwaliteit van Vertaalbureau Perfect!
  – Bart van Liempd - Randstad
  Randstad logo quote
  98% van onze klanten beveelt ons aan Vertaalbureau Perfect
  Onze klanten zijn ons visitekaartje
  98% van onze klanten beveelt ons aan
  Lees wat klanten zeggen
  Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie Vertaalbureau Perfect
  Vertrouw op Vertaalbureau Perfect

  Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie

  Wij behoren tot de selecte groep vertaalbureaus die zowel ISO-9001 als ISO-17100 gecertificeerd zijn. Uniek is onze kwaliteitsgarantie die op elke vertaling van toepassing is. Daarnaast zijn wij B Corp gecertificeerd. Een B Corp realiseert ook sociale en duurzame impact. Zo willen wij globalisering positief laten bijdragen. Elke dag een beetje beter worden is ons streven. Dit doen we al ruim 15 jaar.

  Bekijk onze certificeringen
  Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt Vertaalbureau Perfect
  Vertaalbureau voor ieder vakgebied

  Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt

  Jaarlijks vertalen wij voor ruim 2.000 uiteenlopende organisaties en worden onze teksten in alle windstreken gelezen. Ons team van in-house vertalers en taalspecialisten vindt de terminologie en toon waar jij mee verder kunt.

  Bekijk al onze taalspecialismen

  Onze werkwijze om tot een perfecte vertaling te komen

  Iedere vertaalopdracht doorloopt de volgende stappen:
  de obstakels bij humoristische vertalingen vertaalbureau perfect stap 1
  Stap 1

  We ontvangen je teksten en vertaalwensen

  Dit kan eenvoudig via ons online offerteformulier, per e-mail of per Wetransfer. Laat ons weten welke specifieke wensen je hebt zodat we goed starten.

  de obstakels bij humoristische vertalingen vertaalbureau perfect stap 2
  Stap 2

  We bestuderen je aanvraag aandachtig

  Hierdoor ontdekken wij het verhaal achter de woorden en weten we waar de vertaling aan moet voldoen om dat verhaal over te brengen. Tevens zullen we aan de tekst(en) zien of we gebruik kunnen maken van een vertaalgeheugen.

  de obstakels bij humoristische vertalingen vertaalbureau perfect stap 3
  Stap 3

  We selecteren de best passende native vertaler

  Voor een goed eindresultaat is de juiste vertaler van groot belang. We kijken naar ervaring binnen jouw sector en de gewenste doelgroep. Al onze vertalers voldoen aan de ISO 17100-norm.

  de obstakels bij humoristische vertalingen vertaalbureau perfect stap 4
  Stap 4

  Je ontvangt een scherpe offerte

  Wij sturen op basis van de bovengenoemde gegevens een passende offerte met daarin alle doorgegeven wensen!

  de obstakels bij humoristische vertalingen vertaalbureau perfect stap 5
  Stap 5

  Na je akkoord starten we direct met vertalen

  Indien deze offerte akkoord wordt gegeven zullen wij direct de vertaling voor je starten en zorgen wij dat alle afspraken worden nageleefd. Voor jou een hele zorg minder!

  de obstakels bij humoristische vertalingen vertaalbureau perfect stap 6
  Stap 6

  De revisor reviseert de vertaling en wij leveren jou de vertaling

  Ook bij de keuze van de revisor houden we rekening met de sector en doelgroep. De revisor reviseert jouw vertaling grondig en wij leveren vervolgens de vertaling per e-mail aan.

  de obstakels bij humoristische vertalingen vertaalbureau perfect stap 7
  Stap 7

  Ook na de levering blijf je verzekerd van onze kwaliteitsgarantie

  Wij hanteren een kwaliteitsgarantie. Indien er naar aanleiding van de geleverde vertaling (binnen 30 dagen) nog vragen zijn, zullen wij deze uiteraard graag met je bespreken en eventuele aanpassingen doorvoeren.

  Meet the team

  Wie zijn wij?

  We ontmoeten je graag persoonlijk, maar ontdek vast wie we zijn.
  Ontmoet ons team
  Ontmoet ons team
  © Copyright 2024 - Vertaalbureau Perfect B.V.