europese talen

De Europese Unie bestaat op dit moment uit maar liefst 27 landen. Deze landen werken samen op zowel politiek als economisch gebied en op die manier zorgen zij al meer dan 50 jaar voor vrede, stabiliteit en welvaart. Het is op zijn minst opmerkelijk om te zien dat er een dergelijk samenwerkingsverband kan ontstaan tussen zoveel verschillende landen met allerlei cultuur- en taalverschillen.

De verschillende talen

Het huidige aantal officieel erkende Europese talen staat nu op 24, te weten;

Bulgaars, Deens, Duits, Engels, Ests, Fins, Frans, Iers (Gaelic), Grieks, Hongaars, Italiaans, Kroatisch, Lets, Litouws, Maltees, Nederlands, Pools, Portugees, Roemeens, Sloveens, Slowaaks, Spaans, Tsjechisch en Zweeds.

Sinds het begin van de Europese Taalwetgeving zijn er heel wat talen bij gekomen, in het begin waren alleen het Duits, Frans, Italiaans en het Nederlands de officiële voertalen. Toch is het opvallend dat het aantal officiële talen lager ligt dan het aantal lidstaten. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat sommige lidstaten geen eigen unieke taal hebben, in België spreekt men bijvoorbeeld Frans, Duits en Nederlands. Bovendien zijn er in Europa ook nog eens meer dan 60 zogenaamde regionale en minderheidstalen.

Officieuze talen

Veel van de officieuze Europese talen worden wel nationaal erkend als officiële taal. Het Catalaans is daarvan een goed voorbeeld, meer dan 18 procent van de Spaanse bevolking spreekt namelijk Catalaans. Een voorbeeld van een regionale- of minderheidstaal iets dichter bij huis is het in Friesland gesproken Fries. Het Fries is opgenomen in het Europees handvest voor regionale talen, echter is het niet opgenomen in de Nederlandse grondwet.

Veel mensen proberen hun eigen officieuze taal officieel te laten verklaren. Zo heeft Spanje al een aantal keer getracht het Catalaans samen met het Baskisch, ook een taal die door een grote groep Spanjaarden wordt gesproken, officieel erkend te krijgen binnen de Europese Unie. Tot op heden is dat nog niet gelukt maar de Catalanen zullen hun pogingen waarschijnlijk nog niet staken.

Een andere officieuze taal die binnen Europa wordt gesproken is het Esperanto. Een taal die bedacht is door een man genaamd Lejzer Zamenhof, met de bedoeling om het communiceren tussen mensen van verschillende culturen makkelijker te maken. Esperanto wordt door ongeveer 2 miljoen mensen gesproken in meer dan 115 landen. In 2004 is er een poging geweest om van Esperanto een officiële Europese taal te maken, dit voorstel werd echter door middel van een stemming van de hand gewezen.

Het talenbeleid van Europa

Met de uitbreiding van de Europese Unie, zullen er in de toekomst alleen nog maar meer talen bijkomen. Om goed te kunnen blijven communiceren is het belangrijk dat de inwoners van Europa naast hun moedertaal ook een vreemde taal spreken. Het Engels is op het moment de meest gesproken taal in Europa. De beleidsbepalers willen echter de taalverscheidenheid beschermen en er zorg voor dragen dat niet iedereen uiteindelijk alleen nog maar Engels spreekt. De doelstelling voor de komende tijd is dan ook om inwoners van de Europese Unie naast hun moedertaal twee andere talen te laten spreken. Op dit moment spreekt 26 procent van de Europeanen 3 talen, dus er is nog een lange weg te gaan.

Wij leveren topkwaliteit vertalingen voor o.a.

Wij helpen je graag met jouw vertalingen Vertaalbureau Perfect
Kom vrijblijvend in contact met ons

Wij helpen je graag met jouw vertalingen

Wij helpen dagelijks zowel kleine als grote bedrijven en organisaties hun internationale potentie te benutten. Wij denken met je mee en geven graag advies over de mogelijkheden. Interesse? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Vrijblijvende offerte aanvragen
Opdrachtgevers beoordelen ons gemiddeld met een 9.2 op basis van 723 beoordelingen
Blij verrast ben ik door de communicatie, snelheid en de geleverde kwaliteit van Vertaalbureau Perfect!
– Bart van Liempd - Randstad
Randstad logo quote
98% van onze klanten beveelt ons aan Vertaalbureau Perfect
Onze klanten zijn ons visitekaartje
98% van onze klanten beveelt ons aan
Lees wat klanten zeggen
Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie Vertaalbureau Perfect
Vertrouw op Vertaalbureau Perfect

Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie

Wij behoren tot de selecte groep vertaalbureaus die zowel ISO-9001 als ISO-17100 gecertificeerd zijn. Uniek is onze kwaliteitsgarantie die op elke vertaling van toepassing is. Daarnaast zijn wij B Corp gecertificeerd. Een B Corp realiseert ook sociale en duurzame impact. Zo willen wij globalisering positief laten bijdragen. Elke dag een beetje beter worden is ons streven. Dit doen we al ruim 15 jaar.

Bekijk onze certificeringen
Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt Vertaalbureau Perfect
Vertaalbureau voor ieder vakgebied

Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt

Jaarlijks vertalen wij voor ruim 2.000 uiteenlopende organisaties en worden onze teksten in alle windstreken gelezen. Ons team van in-house vertalers en taalspecialisten vindt de terminologie en toon waar jij mee verder kunt.

Bekijk al onze taalspecialismen

Onze werkwijze om tot een perfecte vertaling te komen

Iedere vertaalopdracht doorloopt de volgende stappen:
europese talen vertaalbureau perfect stap 1
Stap 1

We ontvangen je teksten en vertaalwensen

Dit kan eenvoudig via ons online offerteformulier, per e-mail of per Wetransfer. Laat ons weten welke specifieke wensen je hebt zodat we goed starten.

europese talen vertaalbureau perfect stap 2
Stap 2

We bestuderen je aanvraag aandachtig

Hierdoor ontdekken wij het verhaal achter de woorden en weten we waar de vertaling aan moet voldoen om dat verhaal over te brengen. Tevens zullen we aan de tekst(en) zien of we gebruik kunnen maken van een vertaalgeheugen.

europese talen vertaalbureau perfect stap 3
Stap 3

We selecteren de best passende native vertaler

Voor een goed eindresultaat is de juiste vertaler van groot belang. We kijken naar ervaring binnen jouw sector en de gewenste doelgroep. Al onze vertalers voldoen aan de ISO 17100-norm.

europese talen vertaalbureau perfect stap 4
Stap 4

Je ontvangt een scherpe offerte

Wij sturen op basis van de bovengenoemde gegevens een passende offerte met daarin alle doorgegeven wensen!

europese talen vertaalbureau perfect stap 5
Stap 5

Na je akkoord starten we direct met vertalen

Indien deze offerte akkoord wordt gegeven zullen wij direct de vertaling voor je starten en zorgen wij dat alle afspraken worden nageleefd. Voor jou een hele zorg minder!

europese talen vertaalbureau perfect stap 6
Stap 6

De revisor reviseert de vertaling en wij leveren jou de vertaling

Ook bij de keuze van de revisor houden we rekening met de sector en doelgroep. De revisor reviseert jouw vertaling grondig en wij leveren vervolgens de vertaling per e-mail aan.

europese talen vertaalbureau perfect stap 7
Stap 7

Ook na de levering blijf je verzekerd van onze kwaliteitsgarantie

Wij hanteren een kwaliteitsgarantie. Indien er naar aanleiding van de geleverde vertaling (binnen 30 dagen) nog vragen zijn, zullen wij deze uiteraard graag met je bespreken en eventuele aanpassingen doorvoeren.

Meet the team

Wie zijn wij?

We ontmoeten je graag persoonlijk, maar ontdek vast wie we zijn.
Ontmoet ons team
Ontmoet ons team
© Copyright 2024 - Vertaalbureau Perfect B.V.