Ook in het nieuwe jaar is duurzaamheid een van de belangrijkste onderwerpen binnen onze samenleving. Immers worden steeds meer mensen en bedrijven zich ervan bewust dat we de wereld alleen gezamenlijk kunnen veranderen. Alleen is het door ‘greenwashing’ voor consumenten erg lastig om de échte groene merken te filteren. Daarbij komt dat het effect vaak contraproductief is en het consumentenvertrouwen in een product keldert. Maar wat houdt de term greenwashing eigenlijk in en hoe kun jij herkennen of een bedrijf wel echt duurzaam is? Wij vertellen het je graag in deze blog!

Wat is greenwashing?

Allereerst willen we uitleggen wat er met ‘greenwashing’ bedoeld wordt. Het is vrij simpel: Bedrijven die aan greenwashing doen, presenteren zich naar de buitenwereld vaak maatschappelijk verantwoorder dan ze eigenlijk zijn. Dit kunnen merken op verschillende manieren doen, zoals met hun verpakkingen, fotografie en het toepassen van nietszeggende termen. Denk hierbij aan uitdrukkingen als ‘duurzaam’, ‘milieuvriendelijk’, ‘groen’, ‘ecologisch’ en ‘natuurlijk’. Om als voorbeeld ‘natuurlijke schoonheid’ te nemen, waarmee je als consument snel door een merk misleid kunt worden. Logischerwijs is het een marketingtrucje waar jammer genoeg veel consumenten intrappen.

Ook door middel van kleurgebruik, kan een merk snel duurzamer lijken dan het daadwerkelijk is. Zou bijvoorbeeld de rode kleur van de McDonalds vervangen worden door groen, dan lijkt het merk door ons onderbewuste brein gezonder.

Misleidende termen die we dagelijks tegenkomen

Wist je dat:

  • Een product al natuurlijk genoemd mag worden, als het 1% aan natuurlijke ingrediënten bevat!
  • Bedrijven die communiceren dat ze ‘tegen dierproeven zijn’ niet per se dierproefvrij (hoeven te) zijn.
  • Bedrijven die een productlijn lanceren die vegan is, als merk niet dierproefvrij hoeven te zijn.
  • De term ‘duurzame kledinglijn’ betrekking kan hebben op het materiaal en niet op de productie.
  • Duurzaam nog niet wil zeggen dat het ook eerlijk geproduceerd is.

Zelfs de term ‘biologisch afbreekbaar’ is misleidend voor consumenten. Het zegt namelijk niets over de duur waarin het materiaal afbreekt, onder welke omstandigheden dit gebeurt en wat daarvoor nodig is. Toch blijkt dat door dit soort claims 74% van de consumenten aangemoedigd worden het product te kopen.

Plasticvrij is evengoed een term die misleidend is, omdat een product dan alsnog polymeren kan bevatten zoals lijmen of smeermiddelen. Ook al zijn dit polymeren van natuurlijke oorsprong, blijven het polymeren en daarmee dus ook plastic.

Waarom is het belangrijk om greenwashing tegen te gaan?

Waar nepnieuws het vertrouwen in de media belemmert, doet greenwashing eigenlijk hetzelfde met de duurzaamheidsbeweging. De ontwikkelingen om de wereldwijde doelen te halen raken daardoor in het slop.

Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn, dat een consument meer van het product koopt, doordat de indruk gewekt wordt, dat de impact van het product laag is. Daarvoor in de plaats laten zij wellicht een product dat minder schadelijk voor mens en natuur is, in de schappen liggen. Daarmee laat je mensen onbewust deel uitmaken van het probleem, in plaats van de oplossing waarin zij geloven.

Imagoschade van merken

En dat niet alleen. Ook kan greenwashing een negatieve impact op het merkimago hebben, als onterechte duurzaamheidsclaims gecommuniceerd worden. Zo heeft Nestle zich ooit in een rechtszaak moeten verantwoorden over hun ‘duurzaam geproduceerde’ chocolade. Hun cacaoproducten werden er namelijk van verdacht ontbossing te veroorzaken en gebruik te maken van kinderarbeid.

Ben jij ondernemer? Volg dan zeker de onderstaande regels om greenwashing te voorkomen

Leg uit wat jouw product duurzaam maakt:

  • Onderbouw en bewijs deze beloftes met feiten. Vergelijk jij je bijvoorbeeld met een concurrent of claim je dat je beter bent? Dan moet dit wel kloppen en eerlijk zijn.

Wees transparant over jouw duurzame initiatieven:

  • Is jouw hele merk duurzaam of in werkelijkheid slechts een klein deel? Wees er in ieder geval eerlijk over. Ga na of jouw duurzaamheidsclaim voor het hele productieproces geldt of alleen een deel van de productiefase.

Zorg voor logo’s en keurmerken die helpen i.p.v. verwarring oproepen:

  • Ten eerste is het van belang om te weten dat een keurmerk, beeldmerk of logo alleen gebruikt mag worden als je officieel toestemming hebt van de uitgever. Er is een breed palet aan verschillende keurmerken, die aantonen dat jouw bedrijf duurzaam is. Echter kosten officiële keurmerken in de meeste gevallen een hoop geld.

Zorg er ook voor dat de duurzaamheidsclaims van jouw leveranciers waar zijn en zij geen desinformatie verspreiden:

  • Zo kun je voorkomen dat jij verkeerde of onterechte claims doorgeeft aan jouw doelgroep.

Hulp nodig? Wij staan voor je klaar

Vertaalbureau Perfect kan jou op dit gebied zeker verder helpen. Zou je graag jouw bedrijf naar het buitenland willen uitbreiden? In dat geval is het van uiterst belang dat jouw communicatiemiddelen zoals je website en drukwerk perfect vertaald zijn. Zo kun je er zeker van zijn dat de duurzaamheidsclaims niet verkeerd worden opgevat door jouw buitenlandse doelgroep. Dit is erg belangrijk om schade aan het merkimago te voorkomen en een sterk merk op te bouwen.

Wij leveren topkwaliteit vertalingen voor o.a.

Wij helpen je graag met jouw vertalingen Vertaalbureau Perfect
Kom vrijblijvend in contact met ons

Wij helpen je graag met jouw vertalingen

Wij helpen dagelijks zowel kleine als grote bedrijven en organisaties hun internationale potentie te benutten. Wij denken met je mee en geven graag advies over de mogelijkheden. Interesse? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Vrijblijvende offerte aanvragen
Opdrachtgevers beoordelen ons gemiddeld met een 9.2 op basis van 723 beoordelingen
Blij verrast ben ik door de communicatie, snelheid en de geleverde kwaliteit van Vertaalbureau Perfect!
– Bart van Liempd - Randstad
Randstad logo quote
98% van onze klanten beveelt ons aan Vertaalbureau Perfect
Onze klanten zijn ons visitekaartje
98% van onze klanten beveelt ons aan
Lees wat klanten zeggen
Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie Vertaalbureau Perfect
Vertrouw op Vertaalbureau Perfect

Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie

Wij behoren tot de selecte groep vertaalbureaus die zowel ISO-9001 als ISO-17100 gecertificeerd zijn. Uniek is onze kwaliteitsgarantie die op elke vertaling van toepassing is. Daarnaast zijn wij B Corp gecertificeerd. Een B Corp realiseert ook sociale en duurzame impact. Zo willen wij globalisering positief laten bijdragen. Elke dag een beetje beter worden is ons streven. Dit doen we al ruim 15 jaar.

Bekijk onze certificeringen
Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt Vertaalbureau Perfect
Vertaalbureau voor ieder vakgebied

Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt

Jaarlijks vertalen wij voor ruim 2.000 uiteenlopende organisaties en worden onze teksten in alle windstreken gelezen. Ons team van in-house vertalers en taalspecialisten vindt de terminologie en toon waar jij mee verder kunt.

Bekijk al onze taalspecialismen

Onze werkwijze om tot een perfecte vertaling te komen

Iedere vertaalopdracht doorloopt de volgende stappen:
greenwashing meer dan alleen praatjes vertaalbureau perfect stap 1
Stap 1

We ontvangen je teksten en vertaalwensen

Dit kan eenvoudig via ons online offerteformulier, per e-mail of per Wetransfer. Laat ons weten welke specifieke wensen je hebt zodat we goed starten.

greenwashing meer dan alleen praatjes vertaalbureau perfect stap 2
Stap 2

We bestuderen je aanvraag aandachtig

Hierdoor ontdekken wij het verhaal achter de woorden en weten we waar de vertaling aan moet voldoen om dat verhaal over te brengen. Tevens zullen we aan de tekst(en) zien of we gebruik kunnen maken van een vertaalgeheugen.

greenwashing meer dan alleen praatjes vertaalbureau perfect stap 3
Stap 3

We selecteren de best passende native vertaler

Voor een goed eindresultaat is de juiste vertaler van groot belang. We kijken naar ervaring binnen jouw sector en de gewenste doelgroep. Al onze vertalers voldoen aan de ISO 17100-norm.

greenwashing meer dan alleen praatjes vertaalbureau perfect stap 4
Stap 4

Je ontvangt een scherpe offerte

Wij sturen op basis van de bovengenoemde gegevens een passende offerte met daarin alle doorgegeven wensen!

greenwashing meer dan alleen praatjes vertaalbureau perfect stap 5
Stap 5

Na je akkoord starten we direct met vertalen

Indien deze offerte akkoord wordt gegeven zullen wij direct de vertaling voor je starten en zorgen wij dat alle afspraken worden nageleefd. Voor jou een hele zorg minder!

greenwashing meer dan alleen praatjes vertaalbureau perfect stap 6
Stap 6

De revisor reviseert de vertaling en wij leveren jou de vertaling

Ook bij de keuze van de revisor houden we rekening met de sector en doelgroep. De revisor reviseert jouw vertaling grondig en wij leveren vervolgens de vertaling per e-mail aan.

greenwashing meer dan alleen praatjes vertaalbureau perfect stap 7
Stap 7

Ook na de levering blijf je verzekerd van onze kwaliteitsgarantie

Wij hanteren een kwaliteitsgarantie. Indien er naar aanleiding van de geleverde vertaling (binnen 30 dagen) nog vragen zijn, zullen wij deze uiteraard graag met je bespreken en eventuele aanpassingen doorvoeren.

Meet the team

Wie zijn wij?

We ontmoeten je graag persoonlijk, maar ontdek vast wie we zijn.
Ontmoet ons team
Ontmoet ons team
© Copyright 2024 - Vertaalbureau Perfect B.V.