Update: De NEN-EN-15038 is nu ISO-17100. Zie hier onze actuele certificeringen.

Wanneer u een vaste bezoeker of klant bent van ons vertaalbureau bent u ongetwijfeld de term ‘EN-15038’ tegengekomen. Wellicht weet u ook dat het een kwaliteitskeurmerk betreft. Maar wist u dat minder dan 1% van alle Nederlandse vertaalbureaus EN-15038 gecertificeerd is?

Algemeen

EN 15038 is het Europese kwaliteitskeurmerk voor vertaalbureaus. Sinds 2006 vervangt het alle nationale normen binnen de vertaalbranche. De certificering voor vertaalbureaus is een initiatief van het Europese normalisatie-instituut CEN en de Europese vereniging van vertaalbureaus EUATC. De Nederlandse versie van de EN-15038 betreft de NEN-EN-15038. Kiwa Nederland B.V. is in Nederland verantwoordelijk voor de audit en certificering van de NEN-EN-15038 norm.

Andere kwaliteitskeurmerken

Vóór de invoering van de EN 15038 norm in 2006 hanteerden vertaalbureaus de norm ISO 9001. Echter is de ISO 9001 een algemene norm voor kwaliteitsmanagementsystemen en spitst zich dus niet specifiek toe op vertaaldiensten. Daarnaast biedt een ISO 9001 certificering (in tegenstelling tot de NEN-EN-15038 certificering) niet per definitie een kwaliteitsgarantie voor de geleverde diensten. De ISO 9001 norm stelt slechts dat een organisatie volgens een afgesproken manier aan kwaliteitsmanagement doet.

Onderdelen van de NEN-EN-15038

De NEN-EN-15038 is één van de belangrijkste belangrijkste toegevoegde waarde voor een vertaalbureau. De in de norm gestelde eisen gelden voor zowel de kwalificatie van vertalers en correctoren als voor interne bedrijfsprocessen. Alle stappen binnen de bedrijfsvoering van een vertaalbureau en binnen het vertaalbureau dienen controleerbaar en transparant te zijn. De NEN-EN-15038 norm is onderverdeeld in drie onderdelen, dit zijn:

- Basisvereisten op het gebied van human resources en vertaalprocessen
- Relatie tussen de klant en de aanbieder van vertaaldiensten
- Procedures voor vertaaldiensten

In de sectie ‘De basisvereisten Human Resources en vertaalprocessen’ wordt beschreven over welke competenties vertalers en andere betrokkenen dienen te beschikken bij een project. Ook worden er strenge eisen gesteld aan de gebruikte technologieën binnen de organisatie zoals vertaaltools en communicatiemiddelen.

‘Relatie tussen de klant en de aanbieder van vertaaldiensten’ beschrijft het stappenplan van het proces vanaf het aanvragen van een offerte tot aflevering van het vertaalde werk aan de klant.

Tot slot zijn er nog aantal procedures die vertaaldiensten dienen te hanteren. Zo wordt onder andere gesteld dat het vertaalbureau moet beschikken over gedocumenteerde procedures van het gehele offerte traject.

KIWA Nederland

De NEN-EN-15038 norm is opgesteld door KIWA Nederland B.V. KIWA is een internationaal opererend bedrijf wat zich bezig houdt op het gebied van kwaliteitszorg. Het bedrijf is voortdurend bezig om processen, producten, medewerkers en organisaties te verbeteren. Wilt u weten welke vertaalbureaus over een NEN-EN-15038 certificaat beschikken, ga dan naar deze website en vul bij Norm ‘15038’ in.

Conclusie
Concluderend kan gezegd worden dat wanneer u gegarandeerd wilt zijn van hoge kwaliteit vertalingen, kies dan voor een vertaalbureau welke beschikt over een NEN-EN-15038 certificering.

Wij leveren topkwaliteit vertalingen voor o.a.

Wij helpen je graag met jouw vertalingen Vertaalbureau Perfect
Kom vrijblijvend in contact met ons

Wij helpen je graag met jouw vertalingen

Wij helpen dagelijks zowel kleine als grote bedrijven en organisaties hun internationale potentie te benutten. Wij denken met je mee en geven graag advies over de mogelijkheden. Interesse? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Vrijblijvende offerte aanvragen
Opdrachtgevers beoordelen ons gemiddeld met een 9.2 op basis van 723 beoordelingen
Blij verrast ben ik door de communicatie, snelheid en de geleverde kwaliteit van Vertaalbureau Perfect!
– Bart van Liempd - Randstad
Randstad logo quote
98% van onze klanten beveelt ons aan Vertaalbureau Perfect
Onze klanten zijn ons visitekaartje
98% van onze klanten beveelt ons aan
Lees wat klanten zeggen
Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie Vertaalbureau Perfect
Vertrouw op Vertaalbureau Perfect

Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie

Wij behoren tot de selecte groep vertaalbureaus die zowel ISO-9001 als ISO-17100 gecertificeerd zijn. Uniek is onze kwaliteitsgarantie die op elke vertaling van toepassing is. Daarnaast zijn wij B Corp gecertificeerd. Een B Corp realiseert ook sociale en duurzame impact. Zo willen wij globalisering positief laten bijdragen. Elke dag een beetje beter worden is ons streven. Dit doen we al ruim 15 jaar.

Bekijk onze certificeringen
Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt Vertaalbureau Perfect
Vertaalbureau voor ieder vakgebied

Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt

Jaarlijks vertalen wij voor ruim 2.000 uiteenlopende organisaties en worden onze teksten in alle windstreken gelezen. Ons team van in-house vertalers en taalspecialisten vindt de terminologie en toon waar jij mee verder kunt.

Bekijk al onze taalspecialismen

Onze werkwijze om tot een perfecte vertaling te komen

Iedere vertaalopdracht doorloopt de volgende stappen:
kwaliteitskeurmerken binnen de vertaalbranche vertaalbureau perfect stap 1
Stap 1

We ontvangen je teksten en vertaalwensen

Dit kan eenvoudig via ons online offerteformulier, per e-mail of per Wetransfer. Laat ons weten welke specifieke wensen je hebt zodat we goed starten.

kwaliteitskeurmerken binnen de vertaalbranche vertaalbureau perfect stap 2
Stap 2

We bestuderen je aanvraag aandachtig

Hierdoor ontdekken wij het verhaal achter de woorden en weten we waar de vertaling aan moet voldoen om dat verhaal over te brengen. Tevens zullen we aan de tekst(en) zien of we gebruik kunnen maken van een vertaalgeheugen.

kwaliteitskeurmerken binnen de vertaalbranche vertaalbureau perfect stap 3
Stap 3

We selecteren de best passende native vertaler

Voor een goed eindresultaat is de juiste vertaler van groot belang. We kijken naar ervaring binnen jouw sector en de gewenste doelgroep. Al onze vertalers voldoen aan de ISO 17100-norm.

kwaliteitskeurmerken binnen de vertaalbranche vertaalbureau perfect stap 4
Stap 4

Je ontvangt een scherpe offerte

Wij sturen op basis van de bovengenoemde gegevens een passende offerte met daarin alle doorgegeven wensen!

kwaliteitskeurmerken binnen de vertaalbranche vertaalbureau perfect stap 5
Stap 5

Na je akkoord starten we direct met vertalen

Indien deze offerte akkoord wordt gegeven zullen wij direct de vertaling voor je starten en zorgen wij dat alle afspraken worden nageleefd. Voor jou een hele zorg minder!

kwaliteitskeurmerken binnen de vertaalbranche vertaalbureau perfect stap 6
Stap 6

De revisor reviseert de vertaling en wij leveren jou de vertaling

Ook bij de keuze van de revisor houden we rekening met de sector en doelgroep. De revisor reviseert jouw vertaling grondig en wij leveren vervolgens de vertaling per e-mail aan.

kwaliteitskeurmerken binnen de vertaalbranche vertaalbureau perfect stap 7
Stap 7

Ook na de levering blijf je verzekerd van onze kwaliteitsgarantie

Wij hanteren een kwaliteitsgarantie. Indien er naar aanleiding van de geleverde vertaling (binnen 30 dagen) nog vragen zijn, zullen wij deze uiteraard graag met je bespreken en eventuele aanpassingen doorvoeren.

Meet the team

Wie zijn wij?

We ontmoeten je graag persoonlijk, maar ontdek vast wie we zijn.
Ontmoet ons team
Ontmoet ons team
© Copyright 2024 - Vertaalbureau Perfect B.V.