Ga je ieder jaar op vakantie naar Frankrijk? Of doe je zaken met Franse bedrijven? Dan is het wel zo handig om de Franse taal onder de knie te hebben. Wanneer dit momenteel nog niet het geval is, wil je hier misschien verandering in brengen. Vertaalbureau Perfect helpt je hier een handje bij. Op deze pagina hebben wij namelijk 20 tips om Frans te leren voor je op een rijtje gezet. Deze tips helpen je vast en zeker om beter te worden in zowel schrijven als spreken in het Frans.

  1. Breid je Franse woordenschat uit

    Wie Frans wil leren doet er goed aan om te beginnen met het uitbreiden van zijn woordenschat. Hoe meer Franse woorden je kent, des te makkelijker het wordt om de Franse taal te begrijpen. Er zijn verschillende manieren om jouw Franse woordenschat uit te breiden. Je kunt je bijvoorbeeld storten op de meest gebruikte Franse woorden en zorgen dat je weet wat ze betekenen. Vind je dit wat saai? Plak dan post-its op allerlei spullen in huis en schrijf hier de Franse naam op. Doordat je deze briefjes dag in dag uit tegenkomt, word je beter in Frans zonder dat je het idee hebt dat je er echter iets voor moet doen.

  2. Kijk een film, serie of tv-programma in het Frans

    Een goede manier om de Franse taal te leren is door films, series of tv-programma’s in het Frans te kijken. Je breidt zo langzaam maar zeker jouw Franse woordenschat uit, waardoor je de taal steeds beter gaat begrijpen. Op de Nederlandse tv kan het even zoeken zijn naar een Frans televisieprogramma, maar naar films en series hoef je vaak niet lang te zoeken. Streamingsdiensten als Netflix, Disney+, HBO Max en Amazon Prime bieden vrijwel allemaal Franse films en series aan. Enige nadeel hiervan is dat je wel een abonnement moet hebben op de streamingsdienst om hier een Franse film of serie te kijken.

  3. Kies voor Franse ondertiteling

    Ben je net begonnen met Frans leren? Dan begrijp je waarschijnlijk maar weinig van een film, serie of tv-programma in het Frans. Met behulp van ondertiteling kun je dit probleem tackelen. Wanneer je een film, serie of tv-programma in het Frans kijkt, kun je de ondertiteling in het Nederlands aanzetten. In het begin kijk je waarschijnlijk nog vooral naar de ondertiteling, maar na verloop van tijd kun je een film, serie of tv-programma mogelijk ook volgen zonder naar de ondertiteling te kijken. Kijk je een film of serie via een streamingsdienst? Dan kun je mogelijk Franse ondertiteling aanzetten bij een Nederlandse film of serie. Dit kan je ook helpen om Frans te leren.

  4. Luister een Franse podcast

    Podcasts zijn in vrijwel ieder land populair, zo ook in Frankrijk. Ben je hier ook dol op? Dan kun je dit gebruiken om Frans te leren. Met een Franse podcast breid je niet alleen jouw Franse woordenschat uit, maar leer je ook nog eens hoe je woorden op de juiste manier uitspreekt. Wie een podcast wil gebruiken om Frans te leren, moet er eerst eentje vinden. Om jou hier een handje te helpen, is Vertaalbureau Perfect op onderzoek uitgegaan. Wij kwamen de volgende Franse podcasts tegen die je kunnen helpen bij Frans leren:

    • Learn French With Daily Podcasts: podcast waarin elke dag een specifieke zin in het Frans behandeld wordt. Hierdoor is hij ideaal voor mensen die hun woordenschat uit willen breiden. Iedere aflevering duurt een paar minuten.

    • Coffee Break French: podcast die ideaal is voor mensen die de Franse taal willen leren. De eerste afleveringen zijn makkelijk, maar later in het seizoen wordt het steeds moeilijker. Iedere aflevering duurt ongeveer een half uur.

    • One Thing In A French Day: podcast waarin je in slechts drie minuten naar de dag van een Française luistert. Door de duidelijke en heldere uitspraak is deze podcast ideaal voor mensen die net beginnen met Frans leren.

  5. Lees een Franse krant of een Frans boek

    Lezen is een goede manier om Frans te leren. Veel mensen denken direct aan een boek als we het over lezen hebben, maar je kunt beter beginnen met een Franse krant. Krantenartikelen zijn namelijk niet al te lang en ze gaan ook nog eens over verschillende onderwerpen. Doordat je over verschillende onderwerpen leest, breid je jouw woordenschat vaak sneller uit. Denk overigens niet dat je een abonnement op een Franse krant moet nemen, want online vind je ook Franse artikelen. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Le Monde of Libération.

    Als je een (inmiddels) een aardige Franse woordenschat hebt, kun je ook eens proberen om een Frans boek te lezen. Begin altijd met een makkelijk boek. Kom je hier redelijk goed doorheen en begrijp je waar het over gaat? Dan kun jij het jezelf steeds iets moeilijker maken.

  6. Werk aan je uitspraak

    Frans leren gaat verder dan het kennen van Franse woorden. Je wilt ze immers ook toe kunnen passen als je op vakantie bent in Frankrijk of zakelijk contact hebt met een Fransman. Daarom is het belangrijk dat je ook de uitspraak van Franse woorden kent. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien niet bijzonder lastig, maar de uitspraak zorgt in deze taal vaak voor problemen. Franse woorden kunnen namelijk anders uitgesproken worden dan je denkt. Daarom is het belangrijk om ook aan je uitspraak te werken als je Frans wilt leren. Leer bijvoorbeeld de uitspraak van de Franse ‘é’ en ‘è’ en zorg dat je weet hoe je klanken als ‘ill’, ‘eau’ en ‘qu’ uitspreekt.

  7. Praat veel in het Frans

    Ben je al enige tijd bezig met Frans leren? Dan ken je inmiddels misschien al aardig wat woorden in deze taal. In dat geval kun je ervoor kiezen om het gesprek aan te gaan. Richt je niet direct tot een native speaker, maar vraag liever iemand uit jouw omgeving die een aardig woordje Frans spreekt. Fransen praten namelijk behoorlijk snel, waardoor het lastig kan zijn om een gesprek met hen te voeren. Als er niemand in jouw omgeving is die een aardig woordje Frans spreekt, kun je online op zoek gaan naar een taalbuddy. Woont hij of zij in de buurt? Dan kun je fysiek afspreken. Wanneer dit niet het geval is, kunnen jullie ook bellen of chatten in het Frans.

  8. Besteed aandacht aan de Franse grammatica

    Veel Nederlanders die Frans leren richten zich alleen maar tot het begrijpen van de taal. Dit is weliswaar de basis, maar er komt meer bij kijken om deze taal onder de knie te krijgen. Zo moet je bijvoorbeeld ook weten hoe de Franse grammatica in elkaar zit. Weet je dit niet? Dan is zowel spreken als formeel en informeel schrijven in het Frans een behoorlijke uitdaging. Beperk je daarom niet alleen maar tot het uitbreiden van jouw Franse woordenschat, maar verdiep je ook in de grammatica.

  9. Schrijf in het Frans

    Heb je een uitgebreide Franse woordenschat en weet je inmiddels ook redelijk goed hoe de Franse grammatica in elkaar zit? Dan wordt het tijd om jouw kennis in de praktijk te brengen. Dit kun je niet alleen doen door Frans te spreken, maar ook door Frans te schrijven. Probeer bijvoorbeeld eens een informele brief in het Frans te schrijven. Je kunt zo’n brief richten aan een fictief persoon, maar het is beter om hem naar een Fransman te sturen. Ken je niemand die Frans spreekt? Kijk dan of je online een Franse penvriend kunt vinden. Het contact hoeft overigens niet per post te verlopen. Jullie kunnen namelijk ook prima per mail communiceren in het Frans.

  10. Probeer stukjes tekst te vertalen

    Weet je niet over welk onderwerp je een Franse tekst moet schrijven? Probeer dan eens een Nederlandse tekst naar het Frans te vertalen. Als jouw woordenschat inmiddels aardig uitgebreid is, lukt dit je mogelijk behoorlijk goed. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om van het Frans naar het Nederlands te vertalen. Wanneer je erin slaagt om een tekst te vertalen, hoef je in de toekomst mogelijk geen gespecialiseerd vertaalbureau in te huren voor Franse vertalingen.

  11. Kook een Frans recept

    Als je dol bent op koken, kun je dit combineren met Frans leren. Hoe je dit doet? Door een Frans recept te koken. Gebruik in dat geval niet het Franse recept in een Nederlandse taal, maar probeer de maaltijd te bereiden door alleen het recept in het Frans te volgen. Je werkt op deze manier niet alleen aan jouw kookkunsten, maar je verbetert ook nog eens je Franse woordenschat. Zoek je nog wat inspiratie voor Franse recepten? Wij hebben hieronder een aantal klassiekers voor je op een rijtje gezet:

    • Coq au vin
    • Quiche lorraine
    • Salade niçoise
    • Ratatouille
    • Macarons
  12. Speel taalspelletjes

    Wil je graag spelenderwijs Frans leren? Dan bieden taalspelletjes uitkomst. Omdat meer en meer mensen de voorkeur geven aan deze manier van leren, zijn er allerlei verschillende soorten Franse taalspelletjes. Een zoektocht op het internet levert je binnen de kortste keren een groot aantal resultaten op. Je kunt onder meer populaire Franse spelletjes online spelen, zoals galgje of boter, kaas en eieren. Daarnaast kom je op het internet ook de nodige geheugenspelletjes en puzzels tegen, evenals spelletjes waarbij het draait om spreek- en luistervaardigheid. Door het grote aanbod is er voor iedereen wel een leuk Frans taalspelletje te vinden.

  13. Stel de taal van je smartphone in op Frans

    Vrijwel iedere Nederlander heeft vandaag de dag een smartphone. Alhoewel dit apparaat veel gebruikt wordt, zijn er maar weinig mensen die hem gebruiken om Frans te leren. Dit komt vooral doordat lang niet iedereen weet dat een smartphone hierbij kan helpen. Toch is dit wel degelijk het geval. Je kunt de standaardtaal van dit apparaat namelijk instellen op Frans. Hiervoor ga je op de meeste toestellen naar de instellingen. De taal staat nu (waarschijnlijk) nog op Nederlands, maar in het menu kom je ook Frans tegen. Wanneer je deze taal selecteert, is Frans voortaan de standaardtaal. Doordat je meerdere malen per dag in aanraking komt met deze taal, word je er vanzelf beter in.

  14. Gebruik een website of app om Frans te leren

    Sommige mensen vinden het wat ver gaan om de standaardtaal van hun smartphone te veranderen naar Frans. Geldt dit ook voor jou? Dan betekent dit gelukkig niet dat je dit apparaat niet kunt gebruiken om Frans te leren. Er zijn namelijk websites en apps die je kunnen helpen om Frans te leren. Ben je benieuwd welke apps je kunt gebruiken om Frans te leren? Wij zetten er hier een aantal voor je op een rijtje. Deze websites en apps kun je overigens niet alleen downloaden op een smartphone, maar ook op een tablet.

    • Duolingo: app waarmee je Frans kunt leren zonder je al te veel in de grammatica te verdiepen. De dagelijkse lessen van 5 minuutjes gaan vooral over het herkennen van woorden en korte zinnen.

    • Memrise: app waarmee je elke dag makkelijk en snel een paar woorden en zinnen in het Frans leert. Memrise onthoudt welke woorden en zinnen je moeilijk vindt en herhaalt deze de volgende keren.

    • Nu beter Frans: website die je iedere werkdag een nieuwe Franse taaltest stuurt. Je beantwoordt een aantal meerkeuzevragen en ziet meteen welke goed en fout zijn. Hierdoor kun je jouw voortgang makkelijk bijhouden.

    • Comme une Française: website waarop een Française je helpt om Frans te leren. Je vindt hier voornamelijk filmpjes, zodat je deze taal op een leuke manier leert.

    • Culinair Frans A-Z: app van taleninstituut Interculture die zo’n 60.000 culinaire, Franse termen bevat. Hierdoor kun jij je voortaan altijd redden in een Frans restaurant.

    • TV5MONDE: website waarop je onder andere filmpjes met luisteroefeningen vindt. De filmpjes hebben verschillende niveaus, waardoor iedereen hier Frans kan leren. TV5MONDE heeft ook een app met meer dan 3000 luisteroefeningen, genaamd ‘Apprendre le français’.

    • De Franse juf: website die vooral bedoeld is om kinderen van 6 tot 16 jaar Frans te leren. Ook voor volwassenen die beginnen met Frans leren is dit een handige site. Aan de hand van tips en video’s wordt er aandacht besteed aan grammatica en schrijven. Daarnaast kun je er taalspelletjes spelen.

  15. Ga op Franse taalcursus

    Wie de Franse taal wil leren, kan ook een taalcursus Frans volgen. Denk niet dat je hiervoor terug de schoolbanken in hoeft, want de meeste taalcursussen worden tegenwoordig online gegeven. Het grote voordeel hiervan is dat je niet afhankelijk bent van een locatie. Je kunt thuis Frans leren, maar bijvoorbeeld ook als je pauze hebt op jouw werk of op de trein of bus moet wachten. Daarbij komt dat je meestal niet gebonden bent aan vaste tijden als je een online taalcursus Frans volgt. Je volgt de cursus namelijk op momenten dat het jou uitkomt.

  16. Volg Franse influencers op sociale media

    De meeste Nederlanders zijn actief op verschillende social mediakanalen. Wat veel mensen niet weten, is dat social media hen kan helpen om Frans te leren. Je kunt namelijk Franse influencers volgen op bijvoorbeeld Instagram of TikTok. Kijk je met enige regelmaat de berichten en/of filmpjes die zij in het Frans posten? Dan word je langzaam maar zeker steeds beter in deze taal. Probeer berichten voor jezelf te vertalen naar het Nederlands en luister goed naar de Franse uitspraak in fimpjes. Je verbetert zo niet alleen jouw Franse woordenschat, maar leert ook hoe je woorden op de juiste manier uitspreekt.

  17. Zorg dat je de Franse cultuur kent

    In Frankrijk gelden andere normen en waarden dan in Nederland. Daarom is het van belang om rekening te houden met de etiquette in Frankrijk als je Frans leert. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je het juiste geslacht gebruikt. Doe je dit niet? Dan frustreer je een Fransman hier ongetwijfeld mee. Daarnaast moet je weten hoe je iemand begroet in het Frans. Dit doe je niet alleen door ‘bonjour’ of ‘salut’ te zeggen, want een begroeting gaat gepaard met een handdruk of kus (la bise). Wanneer jij je in de Franse cultuur verdiept, weet je precies wanneer je voor welke begroeting kiest. Ken je de Franse cultuur? Dan kan dit je bovendien helpen om veelgemaakte fouten bij Franse vertalingen te voorkomen.

  18. Verdiep je in feiten en weetjes over de Franse taal

    Spreek en schrijf je inmiddels een aardig woordje Frans? Dan denk je misschien dat je deze taal onder de knie hebt. Alhoewel jij je aardig goed kunt redden in het Frans, zijn er genoeg dingen die je (nog) niet weet over deze taal. Focus je bij het leren van deze taal daarom niet alleen op het uitbreiden van de woordenschat, de Franse grammatica en de uitspraak, maar verdiep je ook in feiten en weetjes over de Franse taal. Veel mensen denken dat ze hier niets aan hebben, maar dit is wel degelijk het geval. Feiten en weetjes helpen je namelijk om de (oorsprong van) de Franse taal beter te begrijpen.

  19. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

    Frans is zeker niet de makkelijkste taal om te leren. Dit komt vooral doordat de Franse grammatica behoorlijk complex is. Wil het niet lukken? Gooi het bijltje er dan niet direct bij neer, maar blijf vooral oefenen. Het gezegde ‘oefening baart kunst’ gaat ook in dit geval namelijk op. Wanneer je regelmatig tijd besteedt aan het oefenen van de Franse taal, word je hier langzaam maar zeker steeds beter in. Je merkt na verloop van tijd dat spreken en schrijven steeds meer vanzelf gaat. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen is wat ons betreft dan ook de sleutel tot succes als je de Franse taal wilt leren.

  20. Houd het leuk

    Wil je Frans leren? Verwacht dan niet dat je deze taal binnen de kortste keren onder de knie hebt, want dat is niet het geval. Zelfs als je uren per dag oefent kost het je flink wat tijd om alle ins en outs van de Franse taal te leren. Uren oefenen per dag kan overigens ook averechts werken. Dit is zeker het geval als je voor je idee weinig tot geen vooruitgang boekt. Beperk het oefenen daarom bij voorkeur tot ongeveer 30 woorden en zinnen per dag. Frans leren duurt voor je idee misschien langer als je voor deze aanpak kiest, maar uiteindelijk boek je er vaak meer resultaat mee. Daarbij komt dat je het leren op deze manier leuk houdt en dat is ook belangrijk.

    Grappig: ken je deze Franse tongbrekers al?

    Tongbrekers zijn zinnen of spreuken die bedoeld zijn om je tong te laten rollen. ‘De kat krabt de krullen van de trap’ is een voorbeeld van een Nederlandse tongbreker. Ook in het Frans, Engels, Spaans en Italiaans komen ze voor. Vertaalbureau Perfect is op zoek gegaan naar een aantal grappige Franse varianten. Hieronder hebben wij ze voor je op een rijtje gezet. Spreek ze maar eens hardop uit en je begrijpt waarom het tongbrekers zijn.

    • Douze douches douces.
      Betekenis: twaalf zachte douches.
    • Croque quatre crevettes crues et quatre crabes creux.
      Betekenis: Bijt in vier rauwe garnalen en vier holle krabben.
    • Si ton tonton tond ton tonton, ton tonton sera tondu par ton tonton.
      Betekenis: Als jouw oom jouw oom scheert, zal jouw oom geschoren worden door jouw oom.
    • Un chasseur sachant chasser doit savoir chasser sans son chien.
      Betekenis: Een jager die kan jagen moet kunnen jagen zonder zijn hond.
    • Qui sont ces six singes suisses?
      Betekenis: Wie zijn die zes Zwitserse apen?
    • Ta tante t’attend dans ta tente.
      Betekenis: Je tante wacht op je in de tent.
    • Un plat plein de pâtes plates.
      Betekenis: een bord vol platte pasta.

Veelgestelde vragen over het leren van Frans

Er is niet één specifieke manier aan te wijzen waarop je het beste Frans kunt leren. Je krijgt deze taal namelijk pas echt goed onder de knie door verschillende methodes met elkaar te combineren.

De beste manier om zo snel mogelijk Frans te leren is door dagelijks aan de slag te gaan met deze taal. Je kunt iedere dag woorden en zinnen in het Frans lezen of een film, serie of tv-programma in het Frans kijken. Het is vooral belangrijk om veel te oefenen als je de Franse taal snel wilt leren.

Er zijn verschillende manieren waarop je jouw Franse woordenschat uit kunt breiden. Dit kan bijvoorbeeld door de lijst met meest gebruikte woorden in het Frans door te lezen en ze te onthouden, Franse films, series of tv-programma’s te kijken en Franse kranten en boeken te lezen.

Frans leren lezen kan door een Frans boek te kopen, maar ook door artikelen in Franse kranten te lezen. Een krantenartikel is vaak relatief kort, waardoor het je minder moeite kost om de inhoud te begrijpen. Begin daarom met krantenartikelen en stap over naar boeken als je redelijk goed Frans kunt lezen.

Hoe graag je het misschien ook wilt, het is niet mogelijk om de Franse taal in 1 dag volledig onder de knie te krijgen. Hier is de taal simpelweg te complex voor. Naast een uitgebreide woordenschat moet je namelijk ook kennis hebben van de Franse grammatica. Daarbij komt dat je ook moet weten hoe je Franse woorden uitspreekt.

Als je 1500 Franse woorden kent, zit je op B1-niveau van het Europese Referentie Kader. Hiermee kom je bijvoorbeeld in aanmerking voor een baan in een Franstalig land. Met deze kennis kun je redelijk goed een gesprek voeren in het Frans en je in schriftelijk Frans uitdrukken.

Ja, online Frans leren is mogelijk. Je kunt een online taalcursus Frans volgen, maar er zijn ook websites en apps die je helpen om Frans te leren. Daarnaast kun je online verschillende taalspelletjes spelen, waardoor je spelenderwijs de Franse taal leert.

© Copyright 2024 - Vertaalbureau Perfect B.V.