Spaghetti, opera en cappuccino zijn Italiaanse woorden die iedere Nederlander kent. De kennis van de Italiaanse taal houdt voor veel Nederlanders alleen op bij Italiaanse woorden die we in het Nederlands gebruiken. Ga je ieder jaar op vakantie naar Italië? Of heb je regelmatig zakelijk contact met Italianen? Dan is het handig als jij je verstaanbaar kunt maken in het Italiaans en de taal begrijpt. Italiaans leren helpt je hierbij.

Italiaans leren is moeilijker dan de meeste mensen verwachten. Denk daarom niet dat je deze taal binnen een paar weken volledig onder de knie hebt, want dat lukt vrijwel niemand. Om je een handje te helpen bij Italiaans leren, gaan we hier in op het Italiaanse alfabet, Italiaanse woorden en zinnen en valse vrienden (falsi amici). Daarnaast vind je hier een aantal tips die van pas komen bij Italiaans leren. Voor de gevorderden onder ons sluiten we af met de grootste Italiaanse tongbrekers.

Het Italiaanse alfabet

Zowel het Nederlandse als Italiaanse alfabet stamt af van het Latijnse alfabet. Daarom denk je misschien dat beide alfabetten hetzelfde zijn, maar dat is niet het geval. Waar het Nederlandse alfabet uit 26 letters bestaat, telt het Italiaanse alfabet er ‘slechts’ 21. De medeklinkers ‘j’, ‘k’, ‘w’, x’ en ‘y’ maken geen deel uit van het alfabet in Italië. Dit is iets om rekening mee te houden bij Italiaans leren.

In de tabel hieronder zie je alle letters die deel uitmaken van het Italiaanse alfabet. Om je te helpen bij Italiaans leren, zie je achter elke letter bovendien hoe je hem uitspreekt.

LetterUitspraak
aah
bbi
cci
ddi
ee-eh
fef-fe
gji
hah-ka
iai
luh-le
mem-me
nen-ne
ooh
ppi
qkoe
rer-re
ses-se
tti
uoe
vvie/voe
zze-tah

In originele Italiaanse woorden kom je de letters ‘j’, ‘k’, ‘w’, ‘x’ en ‘y’ niet tegen. Hierdoor denk je misschien dat je ze over kunt slaan bij Italiaans leren, maar dat is niet het geval. Net als in vrijwel iedere andere taal worden er ook in het Italiaans leenwoorden gebruikt, bijvoorbeeld uit het Engels en Grieks. Doordat deze woorden afkomstig zijn uit talen waar ze de vijf medeklinkers wel gebruiken, is het handig om te weten hoe je ze uitspreekt. In de tabel zie je wat de uitspraak is van deze letters.

LetterUitspraak
jjay-i
kkap-pa
wdopia-voe
xiex-eh
yiepsielon-ne

50 Italiaanse basiswoorden

Italiaans leren gaat verder dan het alfabet kennen en weten hoe je de letters uitspreekt. Met letters alleen kun jij je immers niet uitdrukken, want hiervoor moet je woorden tot zinnen vormen. Zorg er daarom voor dat je de belangrijkste Italiaanse woorden kent. In de volgende tabel hebben wij er een aantal voor je uitgelicht, inclusief de Nederlandse betekenis. Hopelijk helpt dit je om de Italiaanse taal (nog) beter onder de knie te krijgen.

ItaliaansNederlands
sija
nonee
buongiornohallo
ciaohoi
arrivedercitot ziens
per favorealsjeblieft
grazie (mille)(hartelijk) bedankt
piacereaangenaam
aiutohelp
buonaseragoedenavond
buonanottegoedenacht
oggivandaag
lunedìmaandag
martedìdinsdag
mercoledìwoensdag
guivedìdonderdag
venerdìvrijdag
sabatozaterdag
domenicazondag
zeronul
unoéén
duetwee
tredrie
quattrovier
cinquevijf
seizes
settezeven
zeronul
ottoacht
novenegen
diecetien
viastraat
a destrarechts
a sinistralinks
drittorechtdoor
autoauto
biciclettafiets
autobusbus
trenotrein
stazionestation
aeroportoluchthaven
aeroplanovliegtuig
colazioneontbijt
pranzolunch
cenadiner
caffèkoffie
thee
acqua (frizzante)(bruis)water
birrabier
vinowijn
succosap

Italiaanse woorden eindigen bijna altijd op een klinker

Eén van de dingen die je in je achterhoofd moet houden bij Italiaans leren, is dat woorden in deze taal bijna altijd op ‘a’, ‘e’, ‘i’, ‘o’ of ‘u’ eindigen. Als je nogmaals een blik werpt op de tabel hierboven, valt dit direct op. Alle 50 woorden in dit overzicht eindigen namelijk op een klinker. In de uitspraak hoor je dit goed terug. Woorden die op een klinker eindigen worden niet afgebroken, maar blijven min of meer in de lucht hangen.

300 Italiaanse zinnen en woorden voor beginners

Heb je flink geoefend met de bovenstaande woorden en ken je ze allemaal? Dan heb je een redelijke basiskennis van de Italiaanse taal. Toch kan het zijn dat je nog meer Italiaanse woorden en zinnen wilt leren. In dat geval is het zeker aan te raden om onderstaande video te bekijken. In een half uurtje leer je 300 Italiaanse zinnen en woorden, waardoor je een goede basis legt om verder te gaan met Italiaans leren.

Falsi amici: valse vrienden in het Italiaans

Sommige Italiaanse woorden lijken op een Nederlands woord, maar hebben een andere betekenis. ‘La cantina’ en ‘la gamba’ zijn hier voorbeelden van. Ze lijken op de Nederlandse woorden ‘de kantine’ en ‘de garnaal’, maar betekenen toch echt wat anders. Als een Italiaan ‘la cantina’ zegt, bedoelt hij ‘de kelder’. De Nederlandse vertaling van ‘la gamba’ is ‘het been’. Dit soort woorden worden ook wel valse vrienden genoemd. Benieuwd welke falsi amici - zoals valse vrienden in het Italiaans genoemd worden - er nog meer zijn? Je ontdekt het op deze pagina.

Falsi amici: valse vrienden in het Italiaans →

10 tips om Italiaans te leren

Als je amper Italiaans spreekt, kan het een uitdaging zijn om deze taal onder de knie te krijgen. Met de juiste instelling en een flinke dosis doorzettingsvermogen kom je gelukkig een heel eind. Weet je niet precies waar je moet beginnen? Of ben je benieuwd welke manieren er allemaal zijn om Italiaans te leren? Dan bieden de volgende tips vast en zeker uitkomst.

 1. Maak gebruik van post-its

  Italiaans leren is iets wat je prima thuis kunt doen. Met een pen en een aantal post-its kun je al succes boeken. Zoek de Italiaanse vertaling op van voorwerpen die je veel gebruikt, zoals de vaatwasser, waterkoker, koelkast, prullenbak en gootsteen. Schrijf het Italiaanse woord hiervoor op een post-it en plak deze op het betreffende object. Doordat je dag in dag uit in aanraking komt met deze woorden, onthoud je ze steeds beter.

  Je kunt deze manier om Italiaans te leren overigens ook uitbreiden naar je werk. Plak post-its met de Italiaanse vertaling van Nederlandse woorden op objecten op je werk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bureau, de computer, de kantine en een pen. Jij breidt je Italiaanse woordenschat zo steeds verder uit.

 2. Luister Italiaanse muziek, podcasts en/of luisterboeken

  Leren wordt door veel mensen direct geassocieerd met boeken. Toch zijn er ook genoeg andere manieren om je Italiaans te verbeteren. Luister bijvoorbeeld eens naar muziek van bekende Italiaanse artiesten als Andrea Bocelli of Eros Ramazzotti en probeer te achterhalen waar zij over zingen. Italiaanse podcasts en luisterboeken kunnen je ook helpen om beter te worden in deze taal. Deze manier van leren is overigens alleen aan te raden als je al enige kennis hebt van de Italiaanse taal. Ontbreekt het hieraan? Dan is het lastig om te volgen waar het precies over gaat.

 3. Verdiep je in de grammatica

  Wil je niet alleen gesprekken voeren, maar ook schriftelijk communiceren met Italianen? Dan moet je weten hoe de grammatica in elkaar zit. Het kost flink wat tijd en moeite om dit jezelf helemaal eigen te maken, want de Italiaanse grammatica is nogal complex. Het grote aantal werkwoordstijden en vervoegingen van zelfstandige naamwoorden zijn hier de voornaamste oorzaken van. En alsof het nog niet moeilijk genoeg is, kan de woordvolgorde van Italiaanse zinnen ook nog eens veranderen.

 4. Ken de handgebaren

  Doordat Italianen nogal snel praten, kan het lastig zijn om ze te volgen. Daarbij komt dat ze ook nog eens gebruik maken van hun handen. Wie denkt dat ze alleen gebaren gebruiken om hun woorden kracht bij te zetten, heeft het mis. De meeste Italiaanse handgebaren hebben namelijk ook een betekenis. Wil je graag Italiaans leren? Zorg dan dat je niet alleen de woorden, zinnen en grammatica kent, maar verdiep je ook in de handgebaren. Dit helpt je om Italianen nog beter te begrijpen.

 5. Gebruik een woordenboek

  Ook al ken je de Italiaanse taal redelijk goed, je kunt altijd in aanraking komen met nieuwe woorden. Aan de hand van de context kun je misschien achterhalen wat een woord betekent, maar dit lukt niet altijd. Zoek in het onbekende woord in dat geval op in een Italiaans woordenboek. Grote kans dat je de betekenis nooit meer vergeet.

  Een woordenboek kan je bovendien helpen om sneller Italiaans te leren. Blader je thuis geregeld door zo’n boek? Dan leer je ongetwijfeld allemaal nieuwe woorden. Overweeg ook eens om een woordenboek mee te nemen als je onderweg bent, bijvoorbeeld voor een vakantie naar Italië. In de uren dat je in de auto of het vliegtuig zit, kun je heel wat nieuwe Italiaanse woorden leren.

 6. Lees Italiaanse nieuwsberichten

  Je verwacht het misschien niet, maar nieuwsberichten kunnen je ook helpen om Italiaans te leren. Leer jij jezelf aan om regelmatig een bericht in deze taal te lezen? Dan word je langzaam maar zeker steeds beter in Italiaans. Om deze tip toe te passen, moet je wel enige basiskennis hebben van de taal. Als je nog maar weinig woorden kent, begrijp je waarschijnlijk niet waar het bericht over gaat. Zorg daarom eerst dat je de basis onder de knie hebt en begin dan voorzichtig met het lezen van Italiaanse nieuwsberichten.

 7. Kijk films of series met Italiaanse ondertiteling

  Houd je van films en series? Gebruik deze interesse dan om Italiaans te leren. Zoek bijvoorbeeld een leuke Nederlandse film of serie op en stel de ondertiteling in op Italiaans. Door te luisteren wat er gezegd wordt en de ondertiteling te lezen, vergroot jij je Italiaanse woordenschat. Als deze inmiddels aardig uitgebreid is, kun je eens proberen om een Italiaanse film of serie te kijken.

 8. Verander de taalinstellingen van je smartphone

  Ben je inmiddels al aardig gevorderd met Italiaans leren? Verander de taal van je smartphone dan van Nederlands naar Italiaans. Je dwingt jezelf op deze manier om ook in het Italiaans te denken. In het begin is het misschien nog even zoeken, maar geef het niet direct op. Na verloop van tijd kun jij je smartphone waarschijnlijk prima gebruiken als deze is ingesteld op de Italiaanse taal.

 9. Zoek een taalmaatje

  In je eentje Italiaans leren kan wat saai zijn. Bovendien heb je geen stok achter de deur, waardoor het mogelijk (veel) langer duurt dan gehoopt. Ga daarom op zoek naar een taalmaatje die - net als jij - Italiaans wil leren. Samen leren is een stuk leuker en gezelliger dan alleen. Bovendien boek je doorgaans sneller vooruitgang dan wanneer je in je eentje leert. Je kunt op zoek gaan naar iemand uit de buurt om samen Italiaans te leren, maar online is het soms makkelijker om een taalmaatje te vinden.

 10. Volg een Italiaanse cursus

  Wil je in de toekomst graag teksten van of naar het Italiaans vertalen? Dan is kennis van de woordenschat alleen niet voldoende, want je moet ook precies weten hoe de grammatica in elkaar zit en hoe je zinnen opbouwt. Omdat het lastig is om jezelf dit goed aan te leren, kun je een cursus Italiaans volgen. Tijdens zo’n cursus komen alle belangrijke zaken over de taal aan bod, waardoor je straks foutloos Italiaans spreekt en schrijft.

Voor gevorderden: Italiaanse tongbrekers

Als je de uitspraak van Italiaanse woorden redelijk onder de knie hebt, denk je misschien dat jij je prima kunt redden in deze taal. In de meeste gevallen is dit waarschijnlijk ook zo, maar sommige woorden en zinnen zijn nogal lastig uit te spreken. Dit noemen we ook wel tongbrekers. ‘De kat krabt de krullen van de trap’ is hier een Nederlands voorbeeld van, maar in het Italiaans komen ook de nodige tongbrekers voor. De onderstaande woorden en zinnen zijn hier voorbeelden van. Probeer ze maar eens uit te spreken zonder dat je tong erover ‘struikelt’.

 • Italiaans: Scioglilingua.
 • Nederlands: Tongbreker.
 • Italiaans: Hippopotomonstrosesquippedaliofobia.
 • Nederlands: angst voor lange woorden.
 • Italiaans: Tre tigri contro tre tigri.
 • Nederlands: Drie tijgers tegen drie tijgers.
 • Italiaans: Trentatré trentini entrarono a Trento, tutti e trentatré trotterellando.
 • Nederlands: 33 mensen uit Trentino komen aan in Trento, alle 33 waggelend.
 • Italiaans: Sopra la panca la capra campa, sotto la panca la capra crepa.
 • Nederlands: Boven het bankje weet de geit zich te redden, onder het bankje gaat de geit dood.
 • Italiaans: Li vuoi quei kiwi? E se non vuoi quei kiwi che kiwi vuoi?
 • Nederlands: Wil je deze kiwi’s? En als je deze kiwi’s niet wilt, welke kiwi’s wil je dan?
© Copyright 2024 - Vertaalbureau Perfect B.V.