Is jouw Shopify webshop flink gegroeid? Dan wil je mogelijk uitbreiden. Als je hier binnen Nederland niet voldoende mogelijkheden meer voor ziet, kun je een buitenlandse markt betreden. Omdat de mensen in een ander land een andere taal spreken, moet je jouw Shopify webshop vertalen. Als je niet weet hoe je dit aanpakt, ben je hier aan het juiste adres. Op deze pagina zetten wij namelijk verschillende manieren om een Shopify webshop te vertalen op een rijtje. Hierdoor kun jij straks bepalen wat de beste manier is om een meertalige Shopify webshop te realiseren.

Het vertalen van je Shopify webshop: dit zijn de stappen!

Wie zijn Shopify webshop wil vertalen, kan dit uitbesteden aan een vertaalbureau. Het is echter ook mogelijk om de content op jouw site zelf te vertalen. Wil je zelf aan de slag gaan met het vertalen? Dan biedt het onderstaande stappenplan uitkomst. We zetten eerst de 5 stappen op een rijtje en gaan vervolgens uitgebreid in op iedere stap. Hierdoor moet het je lukken om zelf een Shopify webshop te vertalen.

  1. Het toevoegen en beheren van meerdere talen aan je Shopify webshop
  2. Het exporteren en importeren van CSV-vertaalbestanden
  3. Brontypen en velden
  4. Checkout en e-mailmeldingen
  5. URL structuur
  1. Het toevoegen en beheren van meerdere talen

    De eerste stap in het opzetten van je meertalige Shopify webshop is het toevoegen van meerdere talen. Hieronder hebben we stap voor stap uitgewerkt hoe je dit doet.

    1. Ga in het beheercentrum van Shopify naar ‘Instellingen’ en kies voor ‘Talen’.
    2. Klik op ‘Taal toevoegen’.
    3. Selecteer de taal waarin je jouw Shopify webshop wilt vertalen en klik op ‘toevoegen’.
  2. Het exporteren en importeren van CSV-vertaalbestanden

    Als je één of meerdere talen hebt toegevoegd, kan het vertalen van de content beginnen. Hier heb je een CSV-vertaalbestand voor nodig. Dit bestand kun je vanaf jouw webshop exporteren, zodat je de vertalingen rechtstreeks toe kunt voegen. In het volgende stappenplan leggen we je uit hoe je het CSV-bestand exporteert.

    1. Ga naar ‘instellingen’ in het beheercentrum van Shopify.
    2. Selecteer ‘talen’ en klik op ‘exporteren’.
    3. Kies de taal die je wilt exporteren.
    4. Selecteer één van de volgende opties:
      - ‘Alle content’ voor het exporteren van alle vertalingen.
      - ‘Metavelden’ wanneer je hier gebruik van maakt om teksten toe te voegen aan jouw webwinkel.
      - ‘Verouderd’ om reeds toegevoegde maar verouderde vertalingen te exporteren.
      - ‘Niet-vertaalde content’ om alle teksten te exporteren die nog niet vertaald zijn.
    5. Klik op ‘exporteer’ en het vertaalbestand wordt per mail naar je toegestuurd.

    Nadat je het CSV-bestand per mail ontvangen hebt, kun je deze downloaden en er vertalingen aan toevoegen. Hiervoor gebruik je de kolom‘ vertaalde content’. De waarden in de andere kolommen hoef je niet aan te passen. Als je de vertalingen hebt toegevoegd, sla je het bestand op. Vervolgens importeer je het CSV-bestand. De onderstaande stappen laten zien hoe dit in zijn werk gaat.

    1. Ga naar ‘instellingen’ in het beheercentrum.
    2. Kies ‘talen’ en klik op ‘importeren’.
    3. Klik op ‘bestand toevoegen’ en zoek het CSV-bestand waarin je de vertaling(en) hebt opgeslagen.
    4. Bepaal of je bestaande vertalingen wilt vervangen. Wil je alleen de content importeren die nog niet vertaald was? Dan schakel je ‘overschrijf bestaande vertalingen’ uit.
    5. Klik op ‘uploaden en doorgaan’.
    6. Kijk of de informatie klopt. Als dit het geval is, klik je op ‘importeren’ en worden de vertalingen toegevoegd. De import stopt als het CSV-bestand fouten bevat. Je ontvangt in dat geval een mail metaalde content die niet geïmporteerd en/of overgeslagen is.
  3. Brontypen en -velden

    Wie denkt dat het voldoende is om alleen de content op een Shopify webshop te vertalen, heeft het mis. Er zijn namelijk ook nog andere brontypen en -velden die je moet vertalen om jouw online vindbaarheid op een buitenlandse markt te vergroten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om ook de SEO-titel en meta-beschrijving te vertalen. Dit kan niet in een CSV-bestand, maar wel in het Shopify-beheercentrum. Er zijn ook bepaalde brontypen en -velden die je niet kunt vertalen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om product-tags, artikel-tags en blog-tags te vertalen.

  4. Checkout en e-mailmeldingen

    Heb je een taal toegevoegd aan jouw Shopify webshop en de vertaalde teksten gepubliceerd? Dan wordt de checkout automatisch in dezelfde taal weergeven als waarin een klant de webwinkel bekijkt. Voor sommige talen zijn standaard vertalingen beschikbaar voor de checkout, maar je kunt de content aanpassen door een CSV-bestand te importeren. Dit kun je ook doen door een vertaal-app te gebruiken.

    Over het versturen van e-mails hoef jij je ook geen zorgen te maken bij een meertalige Shopify webshop. Nadat er een bestelling geplaatst is ontvangt een klant de automatische e-mail(s) namelijk in de taal waarin hij de bestelling heeft geplaatst. Ook voor e-mailmeldingen geldt dat je de vertaling zelf kunt bewerken. Bovendien is het mogelijk om zelf een vertaling toe te voegen.

  5. URL structuur

    Bij het vertalen van een Shopify webshop is het belangrijk dat je de URL structuur niet vergeet. Wanneer je de URL’s niet op orde hebt, is het onmogelijk voor (potentiële) klanten en zoekmachines in een ander land om de juiste taalversie van jouw webshop te vinden. Pas de URL van vertaalde pagina’s daarom altijd aan. Verwacht niet dat dit vanzelf gebeurt, want dit is niet het geval. Je moet zelf namelijk een taalcode toevoegen aan de URL. Stel dat jouw webshop te bereiken is via webwinkel.com. Heb je de webshop vertaald in het Engels? Verander de URL dan in webwinkel.com/en. Wanneer je jouw Shopify webshop in meerdere talen vertaalt, moet je de URL voor iedere taal aanpassen.

CSV bestanden vertalen in samenwerking met een native speaker

In de bovenstaande tekst las je hoe je zelf een Shopify webshop kunt vertalen. Kom je er niet uit, lijkt het je niet verstandig om hier zelf mee aan de slag te gaan of heb je gewoonweg te weinig kennis van de taal? Zoek dan een native speaker om je te helpen bij het vertalen van de teksten. Een professionele vertaler heeft namelijk ervaring met het vertalen van de content van jouw Shopify webshop in de gewenste taal. Een native speaker houdt bovendien rekening met lokalisatie, waardoor de teksten volledig afgestemd worden op de doelgroep.

Ben je nog op zoek naar een native speaker die jou kan helpen bij het vertalen van je Shopify webshop? Dan kan Vertaalbureau Perfect je van dienst zijn. Doordat wij weten hoe we CSV-bestanden vertalen, kunnen we jouw Shopify webshop snel vertalen. Wil je jouw webshop laten vertalen door één van onze native speakers? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

Lijst met meertalige apps voor Shopify

Spreek je de taal niet waarin je jouw Shopify webshop wilt vertalen? Dan kun je de content laten vertalen door een native speaker. Omdat dit kosten met zich meebrengt, heeft dit misschien niet jouw voorkeur. Gelukkig hoeft dit niet, want je kunt gebruik maken van meertalige apps voor Shopify vertalingen. Benieuwd welke apps je kunt gebruiken? Je vindt de populairste in onderstaande lijst.

  • Gtranslate

    Een eerste app waar je gebruik van kunt maken bij het vertalen van een Shopify webshop is Gtranslate. Deze app maakt gebruik van Google Translate voor het automatisch vertalen van jouw webwinkel.

  • LangShop

    Met behulp van LangShop zorg je ervoor dat jouw Shopify webshop binnen de kortste keren toegankelijk en begrijpelijk is voor buitenlandse markten. Bij deze app kun je uit meer dan 200 talen kiezen. Het aantal talen wordt dagelijks uitgebreid.

  • Langify

    Ben je op zoek naar een makkelijke app om jouw Shopify webshop te vertalen? Dan is Langify iets voor jou. In tegenstelling tot veel andere apps hoef je niet zelf eerst thema’s te creëren, want dit doet Langify voor je. Hierdoor kun je direct na installatie beginnen met vertalen.

  • Multi Lingo

    Wanneer je jouw complete Shopify webshop wilt vertalen, biedt Multi Lingo uitkomst. Voor het vertalen van de teksten maakt deze app gebruik van de Yandex Translation-engine. In Multi Lingo kun je op ieder moment nieuwe talen toevoegen, waardoor je jouw Shopify webshop in de toekomst ook in andere talen kunt vertalen.

  • Transcy

    Eén van de meest eenvoudige apps om jouw Shopify webshop te vertalen is Transcy. Bijkomend voordeel van deze app is dat hij automatisch naar de juiste taal schakelt zodra hij de taal van de bezoekers herkend heeft en dat de plugin met Artificial Intelligence (AI) werkt.

© Copyright 2024 - Vertaalbureau Perfect B.V.