Iedereen is wel bekend met ‘Scandinavië’. Echter wanneer je mensen op straat zult gaan vragen welke landen er nou tot Scandinavië behoren, zal je waarschijnlijk vele verschillende antwoorden horen.

In dit blogbericht zullen we toelichten waar deze verwarring vandaan komt.

Scandinavische landen

Welke landen tot Scandinavië behoren hangt er vanaf hoe je Scandinavië gedefinieerd:

- Geografisch gezien betrekt Scandinavië enkel Zweden en Noorwegen. Scandinavië staat namelijk voor het schiereiland in het noorden van Europa.

- Politiek gezien bestaat Scandinavië uit Denemarken, Noorwegen en Zweden.

- Tot slot is er dan nog het historische en culturele aspect. Op basis van deze factoren bestaat Scandinavië uit de lidstaten van de Noordse Raad. Tot deze Raad behoren Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden.

Scandinavische talen

Tot de Scandinavische talen (vanuit het historisch en culture aspect) behoren het Deens, Fins, Noors, IJslands en Zweeds. Hieronder zal ik ze kort even toelichten:

Deens

Het Deens is van oorsprong een Oud-Germaanse taal met ongeveer 5,5 miljoen sprekers wereldwijd. Zowel het Duits als het Nederlands(!) hebben door de jaren heen veel invloed gehad op het huidige Deens.

Fins

Het Fins is naast het Zweeds een officiële taal en betreft de meest afwijkende taal binnen Scandinavië. Het Fins behoort tot de Finoegrische taalfamilie. Tot deze taalfamilie behoort bijvoorbeeld ook het Ests maar ook het Hongaars. Opvallend is dat het Fins veel overeenkomsten kent met het Hongaars.

Noors

Het Noors is net als het Deens een Oud-Germaanse taal met 4,5 miljoen sprekers wereldwijd.  Vroeger (6de eeuw naar Christus) sprak iedereen in Scandinavië het Noors (toentertijd het Oernoords geheten). De taal is nauw verwant met het Deens en het Zweeds. Opvallend is dat het twee verschillende schrijfstijlen kent, namelijk het Nynorsk en het Bokmål. Het Nynorsk wordt echter maar door 10% van de bevolking gebruikt.

IJslands

Het IJslands wordt door maar 320.000 mensen gesproken. IJsland behoort daarnaast ook tot het dunst bevolkte land van Europa. De taal kent ook haar oorsprong uit het Noors (Oernoors). Waar het Zweeds, Noors en Deens nog behoorlijk wat overeenkomsten hebben kent het IJslands een grotere afwijking van het Noors.

Zweeds

Het Zweeds is de officiele taal van Zweden. Naast Zweden wordt de taal ook gesproken in de grote delen van Finland en Noorwegen. De taal is nauw verwant met het Noors en het Deens en kent haar oorsprong ook in het Oernoors. Kenmerkend voor het Zweeds is de melodie. Het is namelijk een toontaal; de toon (melodie) waarmee gesproken bepaalt over welk woord er gesproken wordt. Het kan dus voorkomen dat op papier een woord exact hetzelfde wordt geschreven, maar door de toon (uitspraak) toch verschillende betekenissen heeft.

Nu bent u er weer van de op hoogte waar Scandinavië voor staat. Mocht u een vertaling nodig hebben naar één van de Scandinavische talen; aarzel niet en vraag vrijblijvend een offerte aan.

Gerelateerde blogs

9 juli 2019
WordPress bezit meer dan 50% van het CMS-marktaandeel. Wist jij dat meer dan 30% van de 10 miljoen populairste websites gebruik maakt van het CMS-systeem van WordPress. Het is nog steeds het populairste CMS-systeem voor de ervaren- en onervaren...
28 mei 2019
Kwaliteit is één van de belangrijkste factoren tijdens het vertalen van jouw documenten. Goedkoop is duurkoop en kan je op de langere termijn meer kosten dan je vooraf voor ogen had. Eén van onze sterke punten is dat wij altijd voor de hoogst...