Iedereen is wel bekend met ‘Scandinavië’. Echter wanneer je mensen op straat zult gaan vragen welke landen er nou tot Scandinavië behoren, zal je waarschijnlijk vele verschillende antwoorden horen.

In dit blogbericht zullen we toelichten waar deze verwarring vandaan komt.

Scandinavische landen

Welke landen tot Scandinavië behoren hangt er vanaf hoe je Scandinavië gedefinieerd:

- Geografisch gezien betrekt Scandinavië enkel Zweden en Noorwegen. Scandinavië staat namelijk voor het schiereiland in het noorden van Europa.

- Politiek gezien bestaat Scandinavië uit Denemarken, Noorwegen en Zweden.

- Tot slot is er dan nog het historische en culturele aspect. Op basis van deze factoren bestaat Scandinavië uit de lidstaten van de Noordse Raad. Tot deze Raad behoren Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden.

Scandinavische talen

Tot de Scandinavische talen (vanuit het historisch en culture aspect) behoren het Deens, Fins, Noors, IJslands en Zweeds. Hieronder zal ik ze kort even toelichten:

Deens

Het Deens is van oorsprong een Oud-Germaanse taal met ongeveer 5,5 miljoen sprekers wereldwijd. Zowel het Duits als het Nederlands(!) hebben door de jaren heen veel invloed gehad op het huidige Deens.

Fins

Het Fins is naast het Zweeds een officiële taal en betreft de meest afwijkende taal binnen Scandinavië. Het Fins behoort tot de Finoegrische taalfamilie. Tot deze taalfamilie behoort bijvoorbeeld ook het Ests maar ook het Hongaars. Opvallend is dat het Fins veel overeenkomsten kent met het Hongaars.

Noors

Het Noors is net als het Deens een Oud-Germaanse taal met 4,5 miljoen sprekers wereldwijd. Vroeger (6de eeuw naar Christus) sprak iedereen in Scandinavië het Noors (toentertijd het Oernoords geheten). De taal is nauw verwant met het Deens en het Zweeds. Opvallend is dat het twee verschillende schrijfstijlen kent, namelijk het Nynorsk en het Bokmål. Het Nynorsk wordt echter maar door 10% van de bevolking gebruikt.

IJslands

Het IJslands wordt door maar 320.000 mensen gesproken. IJsland behoort daarnaast ook tot het dunst bevolkte land van Europa. De taal kent ook haar oorsprong uit het Noors (Oernoors). Waar het Zweeds, Noors en Deens nog behoorlijk wat overeenkomsten hebben kent het IJslands een grotere afwijking van het Noors.

Zweeds

Het Zweeds is de officiele taal van Zweden. Naast Zweden wordt de taal ook gesproken in de grote delen van Finland en Noorwegen. De taal is nauw verwant met het Noors en het Deens en kent haar oorsprong ook in het Oernoors. Kenmerkend voor het Zweeds is de melodie. Het is namelijk een toontaal; de toon (melodie) waarmee gesproken bepaalt over welk woord er gesproken wordt. Het kan dus voorkomen dat op papier een woord exact hetzelfde wordt geschreven, maar door de toon (uitspraak) toch verschillende betekenissen heeft.

Nu bent u er weer van de op hoogte waar Scandinavië voor staat. Mocht u een vertaling nodig hebben naar één van de Scandinavische talen; aarzel niet en vraag vrijblijvend een offerte aan.

Wij helpen je graag met jouw vertalingen

Wij helpen dagelijks zowel kleine als grote bedrijven en organisaties hun internationale potentie te benutten. Wij denken met je mee en geven graag advies over de mogelijkheden. Interesse? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Vrijblijvende offerte aanvragen >
Opdrachtgevers beoordelen ons gemiddeld met een 9.3 op basis van 542 beoordelingen
Blij verrast ben ik door de communicatie, snelheid en de geleverde kwaliteit van Vertaalbureau Perfect!
Bart van Liempd - Randstad
Randstad logo wit

Wij vertalen met veel plezier en aandacht voor o.a. deze klanten

Koninklijke Grolsch

Sinds medio 2015 werken we erg prettig samen met Vertaalbureau Perfect. Indien nodig altijd een hele snelle en correcte levering van vertalingen. Professionele aanpak en goede afspraken!

Ivanka Munsterhuis

Zalando

Aan de hand van een perfecte eerste proefvertaling kregen wij direct vertrouwen. Persoonlijk hebben wij de stijl van de vertaling besproken. Er is een terminologielijst opgesteld en deze is perfect aangehouden.

Elseline Tolhoek

NOS

Onze diverse vertaalaanvragen brengen wij graag bij één vaste partner onder. Duidelijke afspraken zorgen voor een efficiënte werkwijze. Kwaliteit is voor ons net zo belangrijk als voor Vertaalbureau Perfect.

NOS

Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie

Wij behoren tot de selecte groep vertaalbureaus die zowel ISO-9001 als ISO-17100 gecertificeerd zijn. Daarnaast geldt voor elke professionele vertaling een kwaliteitsgarantie. Elke dag een beetje beter worden is ons streven. Dit doen we al ruim negen jaar.

Meer over onze kwaliteit en garantie >
Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie

Onze werkwijze om tot een perfecte vertaling te komen

De weg naar de perfecte vertaling laat onze werkwijze zien. Deze heeft gezorgd voor onze goede prijs-kwaliteitverhouding, uitstekende beoordelingen en vele tevreden klanten. Elke vertaalopdracht doorloopt een aantal stappen:

Offerteaanvraag

Offerteaanvraag

We ontvangen je teksten, wensen en sturen een passend voorstel.
Revisie en oplevering

Revisie en oplevering

De revisor reviseert de vertaling en wij leveren jou de vertaling.
Kwaliteitsgarantie

Kwaliteitsgarantie

Ook na de levering blijf je verzekerd van onze kwaliteitsgarantie.

Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt

Jaarlijks vertalen wij voor ruim 2.000 uiteenlopende organisaties en worden onze teksten in alle windstreken gelezen. Ons team van in-house vertalers en taalspecialisten vindt de terminologie en toon waar jij mee verder kunt.

Bekijk al onze taalspecialismen >

We ontmoeten je graag persoonlijk, maar ontdek hier vast wie we zijn

Ons team bestaat uit native vertalers en mensen met verschillende expertises en achtergronden. We begrijpen jouw invalshoek en we vullen elkaar goed aan, waardoor we je met bijna elke vertaalopdracht kunnen helpen.
Ontmoet de mensen in ons team >