Erkend gecertificeerd Roemeens vertaalbureau

Ben je van plan om zaken te doen met een organisatie in Roemenië of sta je op het punt om jouw bedrijf te internationaliseren met als startpunt de Roemeense zakenwereld? In dat geval zijn professionele Roemeense vertalingen onmisbaar om jouw doelen te realiseren. Denk hierbij aan juridische teksten, marketingboodschappen en andere soorten teksten die relevant zijn voor jouw branche.

Een Roemeens vertaalbureau met ervaren vertalers

Voor het verzorgen van Roemeens vertalingen ben je bij ons als Roemeens vertaalbureau aan het juiste adres. In 2007 is Roemenië toegetreden tot de EU. Wij zien sindsdien het aantal vertalingen van en naar het Roemeens gestaag stijgen. Een website vertalen vanuit of naar Roemeens? Dankzij onze jarenlange ervaring met de taal is dit voor ons geen probleem!

Het Roemeens

Het Roemeens wordt gesproken in Roemenië, Moldavië en Vojvodina. Ongeveer 25 miljoen mensen in voornamelijk Roemenië hebben het Roemeens als moedertaal. Vroeger werd de taal nog met het cyrillisch alfabet geschreven, maar gelukkig hanteert men tegenwoordig het Latijnse alfabet. Dit maakt de taal en het vertalen ervan een stuk gemakkelijker.

Gecertificeerd Roemeens vertaalbureau

Wij zijn een gecertificeerd Roemeens vertaalbureau. Dit houdt in dat wij de ISO-9001 en de ISO-17100 hebben. Deze certificeringen zijn een kwaliteitsgarantie. De ISO normering garandeert dat wij continu ons kwaliteitsbeleid optimaliseren en naleven. Deze norm is bedoeld om de kwaliteit van de vertalingen te waarborgen. Wij voldoen hieraan door alleen met native speakers te werken.

roemeense vertalingen vertaalbureau perfect
"Door middel van onze deskundigheid, snelheid en eerlijkheid zijn wij voor veel bedrijven de betrouwbare (vertaal)partner."
Kevin Schreuder – Projectmanager

Ervaren Roemeense native speakers

Onze vertalers zijn allen stuk voor stuk native speakers. Zij zijn opgegroeid met de Roemeense cultuur en het Roemeens is hun moedertaal. Daarnaast zijn zij gespecialiseerd in een vakgebied. Wij vertalen veel voor technische, juridische, medische of marketing organisaties. Een arbeidscontract wordt vertaald door een juridische vertaler, een medische verklaring door een medische vertaler. Onze vertalers kunnen ook een beroep doen op elkaar als iets in een tekst voor hun niet helemaal duidelijk is.

Een vertaalgeheugen voor Roemeense vertalingen

Bij een Roemeense vertaling kiezen steeds meer klanten voor een slimme vertaaloplossing zoals een Translation Memory ofwel een vertaalgeheugen. Dit is een handige tool die Roemeense vertalers in staat stelt sneller, efficiënter en klantgerichter te werken. Je kunt het je voorstellen als een soort database waarin eerder vertaalde woorden en zinsdelen worden opgeslagen. Bij een volgende Roemeense vertaling, krijgt de vertaler deze suggesties voorgesteld. Vanzelfsprekend overwegen onze professionele vertalers altijd of de vertaalsuggestie de beste optie is. Als er een match is die binnen de context van de vertaler past, kiest de vertaler deze uit. Zo kan niet alleen sneller vertaald worden, maar juist ook consistent. Je bent er dus altijd van verzekerd dat de juiste tone of voice aangehouden wordt en jouw tekst zich onderscheid ten opzichte van de concurrentie. Wil jij bij een volgende Roemeense vertaling ook van een vertaalgeheugen gebruikt laten maken? Onze projectmanagers adviseren je graag over de mogelijkheden.

Roemeens vertalen

Het spreekt voor zich dat de Roemeense taal voor ons vertaalbureau onmisbaar is. Onze vertalers leveren een uitstekende kwaliteit bij vertalingen van en naar het Roemeens. Dit doen wij al meer dan 15 jaar. Laat je documenten vertalen door een Roemeense vertaler bij Vertaalbureau Perfect.

Veelvoorkomende talencombinaties

Onze Roemeense vertalers komen deze talencombinaties dagelijks tegen:

  • Roemeens – Nederlands
  • Nederlands – Roemeens
  • Duits – Roemeens
  • Roemeens – Duits
  • Engels – Roemeens

Wil je bijvoorbeeld je Nederlandse handleiding vertalen naar het Roemeens? Wij helpen je graag verder!

Onze werkwijze bij Roemeense vertalingen

Iedere Roemeense vertaalopdracht doorloopt de volgende stappen:
roemeens vertaalbureau vertaalbureau perfect stap 1
Stap 1

We ontvangen je teksten en vertaalwensen voor jouw Roemeense vertaling

Dit kan eenvoudig via ons online offerteformulier, per e-mail of per Wetransfer. Laat ons weten welke specifieke wensen je hebt zodat we goed starten.

roemeens vertaalbureau vertaalbureau perfect stap 2
Stap 2

Wij nemen je aanvraag voor de Roemeense vertaling aandachtig door

Hierdoor ontdekken wij het verhaal achter de woorden en weten we waar de vertaling aan moet voldoen om dat verhaal over te brengen. Tevens zullen we aan de tekst(en) zien of we gebruik kunnen maken van een vertaalgeheugen.

roemeens vertaalbureau vertaalbureau perfect stap 3
Stap 3

We selecteren de best passende native vertaler Roemeens

Een goede match kunnen we vinden in ons ruime netwerk aan vertalers. We kijken naar ervaring binnen jouw sector of de gewenste doelgroep. Al onze vertalers voldoen aan de ISO 17100-norm.

roemeens vertaalbureau vertaalbureau perfect stap 4
Stap 4

Je ontvangt een scherpe offerte voor jouw Roemeense vertaling

Wij sturen op basis van de bovengenoemde gegevens een passende offerte met daarin alle doorgegeven wensen!

roemeens vertaalbureau vertaalbureau perfect stap 5
Stap 5

Na je akkoord starten we direct met vertalen van jouw Roemeense of anderstalige teksten

Indien deze offerte akkoord wordt gegeven zullen wij direct de vertaling voor je starten en zorgen wij dat alle afspraken worden nageleefd. Voor jou een hele zorg minder!

roemeens vertaalbureau vertaalbureau perfect stap 6
Stap 6

De revisor reviseert de Roemeense vertaling en wij leveren jou de vertaling

De geselecteerde revisor reviseert jouw vertaling grondig en wij leveren vervolgens de vertaling per e-mail aan.

roemeens vertaalbureau vertaalbureau perfect stap 7
Stap 7

Ook na de levering blijf je verzekerd van onze kwaliteitsgarantie voor jouw Roemeense vertaling

Wij hanteren een kwaliteitsgarantie. Indien er naar aanleiding van de geleverde vertaling (binnen 30 dagen) nog vragen zijn, zullen wij deze uiteraard graag met je bespreken en eventuele aanpassingen doorvoeren.

Meer weten over de Roemeense taal?

Ontwikkelingen door de jaren heen

Laten we eens dieper ingaan op wat het Roemeens zo bijzonder maakt en waarom het vertalen ervan onze passie is. Met zijn rijke geschiedenis en fascinerende kenmerken heeft de Roemeense taal veel te bieden. Roemeens is bijvoorbeeld een van de weinige moderne talen die rechtstreeks afstamt van het Latijn. Terwijl het Latijn de officiële taal van het Romeinse Rijk was, evolueerde het in de loop van de eeuwen in verschillende richtingen. Roemeens behoudt echter nog steeds een aanzienlijk aantal Latijnse woorden en grammaticale structuren.

Hoewel Roemeens voornamelijk een Romaanse taal is, heeft het ook invloeden ondergaan van andere talen. Vanwege de geografische ligging van Roemenië, grenzend aan landen als Hongarije, Oekraïne en Servië, zijn er Slavische, Hongaarse en Turkse invloeden te vinden in de woordenschat en uitdrukkingen. In totaal zijn er drie dialecten binnen de Roemeense taal: Aroemeens, Megleno-Roemeens en het Istro-Roemeens. Het vrijwel bekendste dialect wordt gesproken in Transsylvanië, een historische regio in Roemenië. Dit dialect heeft bijzondere kenmerken, waaronder enkele woorden en uitspraakvariaties die verschillen van het standaard Roemeens. Tegenwoordig is het Roemeens een officiële taal met een gestandaardiseerde grammatica en vocabulaire. Het blijft een unieke taal met zijn wortels in het Latijn, maar met invloeden die getuigen van een rijke geschiedenis en culturele diversiteit.

Taalregels van de Roemeense taal

Zoals veel oudere talen, heeft Roemeens nog steeds een systeem van naamval voor zelfstandige naamwoorden, en het kent een verscheidenheid aan vervoegingen voor werkwoorden. Dit maakt het soms complexer voor niet-native speakers, maar draagt bij aan de rijkdom van de taal. Daarnaast behoudt Roemeens het gebruik van grammaticale geslachten, vergelijkbaar met veel andere Romaanse talen. Er zijn drie geslachten: mannelijk, vrouwelijk en onzijdig. Elk zelfstandig naamwoord wordt bepaald door zijn geslacht, en dit heeft invloed op de omliggende woorden in de zin.

Roemeens heeft een aantal eigenaardige fonetische evoluties doorgemaakt in vergelijking met andere Romaanse talen. De letter 'â' verschijnt enkel in het midden van woorden, terwijl de hoofdlettervariant alleen in volledig in hoofdletters geschreven opschriften voorkomt. Zowel de letters 'î' als 'â' zijn fonetisch en functioneel gelijk. Het bestaan van beide heeft historische wortels en verwijst naar de Latijnse oorsprong van de taal. Een ander opvallend kenmerk is de "s" die in bepaalde gevallen is veranderd in "ş" en de "t" die veranderd is in "ţ". Deze diakritische tekens voegen een visueel en fonetisch element toe aan de taal.

Roemeense grammatica

Net als andere Romaanse talen maakt het Roemeens onderscheid tussen bepaalde en onbepaalde vormen van zelfstandige naamwoorden, afhankelijk van of het substantief specifiek is of niet. Dit heeft invloed op de vorm van het bijbehorende lidwoord en andere omliggende woorden.

  • Meervoudsvormen: Het Roemeens heeft verschillende manieren om meervoudsvormen van zelfstandige naamwoorden te vormen, afhankelijk van het geslacht en de woordsoort. Er zijn meervoudsvormen die eindigen op -i, -e, -uri en andere uitgangen.

  • Voornaamwoorden: Het Roemeens heeft een verscheidenheid aan voornaamwoorden die verschillen op basis van persoon, geslacht, aantal en naamval. Er zijn aparte vormen voor onderwerp, lijdend voorwerp, meewerkend voorwerp en bezittelijk voornaamwoord.

  • Bijvoeglijke naamwoorden: Bijvoeglijke naamwoorden in het Roemeens moeten overeenstemmen met het zelfstandig naamwoord waarnaar ze verwijzen in geslacht, aantal en naamval. Dit zorgt voor overeenkomst tussen het zelfstandig naamwoord en het bijvoeglijke naamwoord in een zin.

  • Werkwoordstijden en vervoegingen: Het Roemeens kent een scala aan werkwoordstijden, waaronder tegenwoordige, verleden en toekomstige tijden. Elk van deze tijden heeft verschillende vervoegingen voor elk persoon en getal.

  • Klemtoon en uitspraak: De klemtoon in het Roemeens kan variëren afhankelijk van het woord en de vorm van het woord. De juiste uitspraak van de klemtoon is belangrijk, aangezien het de betekenis van woorden kan veranderen.

Bijzonderheden in de Roemeense cultuur

Elke land heeft kenmerkende tradities en gewoonten, zo ook Roemenië. Hieronder hebben wij een aantal bijzonderheden voor je samengevat om de cultuur te verhelderen.

Tradities
Roemenië heeft diepe wortels in tradities en folklore. Veel traditionele festivals, dansen, liederen en ambachten zijn door de generaties heen bewaard gebleven. Het 'Hora', een traditionele kringdans, is een iconisch voorbeeld van de gemeenschapsgeest in de Roemeense cultuur. Roemenië staat bekend om zijn rijke muzikale tradities. De volksmuziek, zoals de 'doina' en 'muzica lautareasca', weerspiegelt de emoties en verhalen van het Roemeense volk.

Mythologie en legendes
De Roemeense cultuur heeft een schat aan mythologie en legendes die teruggaan tot de oudheid. Verhalen over draken, helden en mystieke wezens vormen deel van het culturele erfgoed en hebben vaak betrekking op de geschiedenis van het land.

Culinair erfgoed
De Roemeense keuken is hartig en gevarieerd. Gerechten zoals 'mămăligă' (polenta), 'sarmale' (gevulde koolrolletjes) en 'mici' (gekruide gehaktrolletjes) zijn enkele van de traditionele favorieten. Roemeense gerechten worden vaak gemaakt met lokaal geproduceerde ingrediënten.

De Roemeense taal – een handige woordenlijst

Het is altijd fijn om met mensen te communiceren die een andere taal spreken. Bovendien wordt het door iedereen gewaardeerd, wanneer jij je best doet diens taal te spreken. En, of je daarbij nu kleine fouten maakt is geheel onbelangrijk. Test je kennis en taalvaardigheden met behulp van deze handige woordenlijst.

NederlandsRoemeens
HoiSalut
GoedendagBună ziua
DoeiPa pa
Tot laterNe vedem mai târziu
WelkomBine ați venit
ProostNoroc
AlsjeblieftTe rog
DankjewelMulțumesc
Hoe gaat het?Ce mai faci?
SorryScuze
Kunt u mij helpen?Mă puteți ajuta?

Tarieven Roemeens vertalen

Wij kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent wat je betaalt voor een Roemeense vertaling. Omdat Vertaalbureau Perfect graag zo transparant mogelijk is, zie je in de onderstaande tabel welke kosten (per woord) wij hanteren voor een Roemeense vertaling.

Veelgestelde vragen bij Roemeense vertalingen

Een gecertificeerde of beëdigde Roemeense vertaling is een vertaling die is gemaakt door een beëdigd vertaler. Deze persoon staat ingeschreven in het Register Beëdigde Tolken en Vertalers en is beëdigd door de rechtbank, waardoor een vertaling altijd rechtsgeldig is.

Meer over beëdigde vertalingen →

De ISO-9001 norm heeft als doel om de klanttevredenheid continu te verhogen, terwijl het doel van de ISO-17100 norm is is om de kwaliteit van de Roemeense vertalingen te waarborgen. Door de laatstgenoemde norm ben je bovendien verzekerd van een revisie van de vertaalde tekst.

Meer over onze certificeringen →

Je stuurt jouw teksten in naar Vertaalbureau Perfect en geeft vertaalwensen door, waarna wij jouw aanvraag bestuderen en de beste native vertaler zoeken. Vervolgens ontvang je een offerte. Na akkoord starten wij direct met vertalen. Voordat wij de vertaling naar jou mailen, wordt hij eerst gereviseerd.

Meer over onze werkwijze →

Vertaalbureau Perfect kan verschillende soorten teksten voor je vertalen. Je kunt bij ons onder meer terecht voor het vertalen van handleidingen, algemene voorwaarden en brochures. Daarnaast vertalen wij ook blogs, webshops en websites.

Meer over onze diensten →

De basisprijs is het aantal woorden te vermenigvuldigen met het tarief per woord. Daarnaast hangen de prijzen van een Roemeense vertaling af van een aantal factoren. Vertaalbureau Perfect heeft drie vertaaloplossingen met verschillende prijsstellingen waaruit gekozen kan worden; Economy, Excellent en Express. Deze hebben elk verschillende prijzen per woord en verschillende voordelen, waaronder levertijd en soort revisie. Vandaar dat de prijzen van een Roemeense vertaling per situatie verschillen.

Meer over onze prijzen →

Er wordt een vertaalgeheugen opgebouwd. Dit betekent dat er bij vergelijkbare vervolgopdrachten de eerder vertaalde woorden in mindering gebracht worden. Ook wordt er gekeken naar eventuele herhaaldelijke segmenten in de brontekst zelf. Dit is kostentechnisch natuurlijk aantrekkelijk maar ook komt dit de kwaliteit ten goede. Door het opnieuw overnemen van al vertaalde woorden en zinnen worden vertalingen consistent vertaald.

Vertaalgeheugen bij Roemeense vertalingen

VBP 009 Illustratie vertaalgeheugen V2

Vertaalgeheugen

We herkennen eerder vertaalde en dubbele teksten. Dit verhoogt de consistentie van de Roemeense vertaling en voorkomt dubbele kosten. Eerder vertaalde tekst wordt opgeslagen in het vertaalgeheugen. Per klant wordt een vertaalgeheugen opgebouwd.

VBP 009 Illustratie terminologielijst V2

Terminologielijst

Wanneer er specifieke vertalingen of een tone of voice gewenst is kan dit vastgelegd worden in de terminologielijst. Deze vertalingen worden gesuggereerd aan de vertaler. Dit verbetert de consistentie van de Roemeense vertalingen en zo kunnen speciale wensen beter toegepast worden.

VBP 009 Illustratie automatische kwaliteitscontrole V2

Kwaliteitscontrole

Naast de 2e controle door een menselijke vertaler, passen wij ook een automatische kwaliteitscheck toe. Deze omvat stilistische verbeteringen, spelling en het controleren van de Roemeense vertalingen. Dit helpt de vertaler en de revisor met het vinden van vergissingen en verbetert de vertaling en consistentie.

Wij leveren topkwaliteit Roemeense vertalingen voor o.a.

Wij helpen je graag met jouw Roemeense vertalingen Vertaalbureau Perfect
Kom vrijblijvend in contact met ons

Wij helpen je graag met jouw Roemeense vertalingen

Wij helpen dagelijks zowel kleine als grote bedrijven en organisaties hun internationale potentie te benutten. Wij denken met je mee en geven graag advies over de mogelijkheden. Interesse? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Vrijblijvende offerte aanvragen
© Copyright 2024 - Vertaalbureau Perfect B.V.