Met gevoel literair vertalen

Literair vertalen is kort gezegd het vertalen van literatuur. Je kunt hierbij denken aan romans, poëzie of stukken over kunst en geschiedenis. Er zit een groot verschil tussen literair en zakelijk vertalen. Bij zakelijk vertalen dient een tekst omgezet te worden zodat de inhoud in de doeltaal juist wordt weergegeven. Bij literair vertalen is het belangrijker dat de boodschap van de auteur goed overkomt in de doeltaal.

Niet iedereen kan literair vertalen

Dit betekent enerzijds dat de vertaler meer vrijheid heeft bij het vertalen, maar tegelijkertijd is de tekst ook ingewikkelder. In literatuur zitten namelijk veel woordspelingen, verborgen boodschappen en uitdrukkingen die je kwijtraakt als je letterlijk vertaalt. De vertaler moet daarom in principe ook een schrijver zijn; iemand die niet alleen de brontaal en de doeltaal door en door kent maar ook iemand die creatief met woorden en taal kan omgaan.

Literaire vertalers zijn creatief

Een goede literaire vertaler is creatief. Sommige woorden en gezegdes zijn niet te vertalen of hebben geen vergelijkbare omschrijving in de doeltaal. In sommige talen zijn er veel verschillende woorden om iets te omschrijven terwijl de doeltaal er maar 1 of 2 heeft. Of een gezegde zoals met de neus in de boter vallen welke niet naar het Engels vertaald kan worden. Vanwege dit soort moeilijkheden moeten literaire vertalers creatief kunnen spelen met taal.

literair vertalen vertaalbureau perfect
"Door middel van onze deskundigheid, snelheid en eerlijkheid zijn wij voor veel bedrijven de betrouwbare partner."
Ellen Oude Griep – Projectmanager

Literair vertalen is een kunst

Onze vertalers hebben jarenlange ervaring met het vertalen van literatuur en boeken vertalen in het algemeen. Zij doen het werk van de schrijver eer aan door het werk in de doeltaal te herschrijven, zodat de vertaling net zo fijn leest als het originele werk. Daarnaast mag in de nieuwe versie nergens doorschemeren dat het werk vertaald is, want daar ergeren lezers zich aan. Een literair vertaler vertaalt daarom niet alleen het verhaal; ook de stijl, het genre, de tijd en cultuur worden meegenomen.

Perfecte literaire vertaling

Zoek jij een literaire vertaler voor jouw werk? Dan ben je bij Vertaalbureau Perfect bij het juiste adres. Wij bieden een kwaliteitsgarantie; wij passen binnen 30 dagen na levering kosteloos het eindproduct naar wens aan.

Wij vertalen voor

Wij helpen je graag met jouw literair vertalen Vertaalbureau Perfect
Kom vrijblijvend in contact met ons

Wij helpen je graag met jouw literair vertalen

Wij helpen dagelijks zowel kleine als grote bedrijven en organisaties hun internationale potentie te benutten. Wij denken met je mee en geven graag advies over de mogelijkheden. Interesse? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Vrijblijvende offerte aanvragen
Opdrachtgevers beoordelen ons gemiddeld met een 9.3 op basis van 636 beoordelingen
Blij verrast ben ik door de communicatie, snelheid en de geleverde kwaliteit van Vertaalbureau Perfect!
– Bart van Liempd - Randstad
Randstad logo quote
98% van onze klanten beveelt ons aan Vertaalbureau Perfect
Onze klanten zijn ons visitekaartje

98% van onze klanten beveelt ons aan

Lees wat klanten zeggen
Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie Vertaalbureau Perfect
Vertrouw op Vertaalbureau Perfect

Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie

Wij behoren tot de selecte groep vertaalbureaus die zowel ISO-9001 als ISO-17100 gecertificeerd zijn. Uniek is onze kwaliteitsgarantie die op elke vertaling van toepassing is. Daarnaast zijn wij B corp gecertificeerd. Een B Corp realiseert ook sociale en duurzame impact. Zo willen wij globalisering positief laten bijdragen. Elke dag een beetje beter worden is ons streven. Dit doen we al ruim 14 jaar.

Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt Vertaalbureau Perfect
Vertaalbureau voor ieder vakgebied

Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt

Jaarlijks vertalen wij voor ruim 2.000 uiteenlopende organisaties en worden onze teksten in alle windstreken gelezen. Ons team van in-house vertalers en taalspecialisten vindt de terminologie en toon waar jij mee verder kunt.

Bekijk al onze taalspecialismen
Meet the team

Wie zijn wij?

We ontmoeten je graag persoonlijk, maar ontdek vast wie we zijn.
Ontmoet ons team
Ontmoet ons team
© Copyright 2022 - Vertaalbureau Perfect B.V.