Ervaren Hongaars vertaalbureau

hongaarse vertalingen vertaalbureau perfect
"Door middel van onze deskundigheid, snelheid en eerlijkheid zijn wij voor veel bedrijven de betrouwbare partner."
Ellen Oude Griep – Projectmanager

Hongarije is een buitengewoon populaire vakantiebestemming, dankzij zijn uitgestrekte badplaatsen en ongerepte natuur. Als je actief bent in de toerismebranche en zaken doet met Hongarije, dan zul je veel documenten zoals brochures en folders van en naar het Hongaars moeten vertalen. Zelfs als je een tweetalige website hebt, met zowel een Nederlandse als een Hongaarse versie, kun je het Nederlandse gedeelte zelf schrijven en het Hongaarse deel aan ons over laten. Als Hongaars vertaalbureau kunnen wij je daar uitstekend mee helpen. Door taalbarrières weg te nemen kun je jouw doelgroep veel beter bereiken. Bovendien kom je met foutloze Hongaarse teksten veel professioneler op jouw potentiële klanten over.

Doe jij zaken in Hongarije, dan helpen we je graag verder. Het maakt daarbij niet uit in welke branche je werkzaam bent. Of je nu een medische, technische, marketing of juridische vertaling nodig hebt in het Hongaars, onze native speakers staan voor je klaar.

De Hongaarse taal

Het Hongaars is een bijzondere taal. De meeste talen in Europa lijken op de taal in een naburig land, maar dit geldt niet voor het Hongaars. Net als het Fins en het Ests, is het Hongaars een Finoegrische taal. Men zegt wel eens dat het Hongaars het meest op het Fins lijkt. De talen hebben dezelfde oorsprong, maar zijn ondertussen zoveel veranderd, dat er nu nog maar weinig overeenkomsten zijn.

Hongaarse native speakers

Elk land heeft zijn eigen omgangsvormen. Door deze te kennen en te respecteren, zorg je voor fijne samenwerking. Dit weten wij als geen ander. Daarom zijn al onze Hongaarse vertalers native speakers. Zij zijn met de taal en cultuur opgegroeid en weten als geen ander welke woordkeuzes het meest geschikt zijn voor jouw vertalingen. Zij vertalen jouw documenten met diepgaand begrip van de cultuur en de sociale normen van jouw doelgroep.

Gecertificeerd Hongaars vertaalbureau

Wij zijn als Hongaars vertaalbureau ISO gecertificeerd. Wij evalueren continu onze procedures om onze klanttevredenheid te verbeteren. Als wij jouw opdracht in behandeling nemen, dan koppelen wij deze aan een Hongaarse vertaler die gespecialiseerd is in het vakgebied of branche. Een testament wordt door een juridische vertaler behandeld, een website door een marketing specialist en een financiële vertaler wijdt zich onder andere aan jaarverslagen, pensioenregelingen en bedrijfsrapportages. Daarnaast worden alle teksten gecontroleerd door een ervaren revisor.

Professionele Hongaarse vertalingen met behulp van een vertaalgeheugen

Bij Vertaalbureau Perfect houden we van een efficiënte werkwijze. Een vertaalgeheugen biedt hiervoor de uitkomst. Voor elke klant wordt een individueel vertaalgeheugen opgebouwd, waarin woorden en zinsdelen uit eerder vertaalde documenten worden opgeslagen. De database biedt onze Hongaarse vertalers bij een nieuwe opdracht ondersteuning door suggesties te geven voor de juiste terminologie. Als er een match is, kan de vertaler bepalen of het voorstel de best mogelijke keuze is en of het binnen de context van de Hongaarse vertaling past. Onze professionele vertalers kunnen dus sneller en efficiënter werken. Op deze manier is er regelmatig een kostenbesparing mogelijk door het inzetten van een vertaalgeheugen.

Hongaars vertalen

Het vertalen van teksten naar het Hongaars is van groot belang voor ons als vertaalbureau. Jaarlijks verzorgen wij de vertaling van meer dan 200 bestanden van en naar het Hongaars. Onze Hongaarse vertalers staan garant voor hoogwaardige vertalingen, zowel vanuit als naar het Hongaars. Al geruime tijd leveren wij kwalitatief hoogwaardige Hongaarse vertalingen. Vertrouw daarom jouw documenten toe aan een ervaren Hongaarse vertaler bij Vertaalbureau Perfect.

Veelvoorkomende talencombinaties

Dit zijn de meest voorkomende talencombinaties die onze Hongaarse vertalers dagelijks tegenkomen.

 • Hongaars – Nederlands
 • Nederlands – Hongaars
 • Duits – Hongaars
 • Hongaars - Duits
 • Engels – Hongaars

Wil je bijvoorbeeld je Nederlandse documenten vertalen naar het Hongaars? Wij helpen je graag verder!

Onze werkwijze bij Hongaarse vertalingen

Iedere Hongaarse vertaalopdracht doorloopt de volgende stappen:
hongaars vertaalbureau vertaalbureau perfect stap 1
Stap 1

We ontvangen je teksten en vertaalwensen voor jouw Hongaarse vertaling

Dit kan eenvoudig via ons online offerteformulier, per e-mail of per Wetransfer. Laat ons weten welke specifieke wensen je hebt zodat we goed starten.

hongaars vertaalbureau vertaalbureau perfect stap 2
Stap 2

Wij nemen je aanvraag voor de Hongaarse vertaling aandachtig door

Hierdoor ontdekken wij het verhaal achter de woorden en weten we waar de vertaling aan moet voldoen om dat verhaal over te brengen. Tevens zullen we aan de tekst(en) zien of we gebruik kunnen maken van een vertaalgeheugen.

hongaars vertaalbureau vertaalbureau perfect stap 3
Stap 3

We selecteren de best passende native vertaler Hongaars

Een goede match kunnen we vinden in ons ruime netwerk aan vertalers. We kijken naar ervaring binnen jouw sector of de gewenste doelgroep. Al onze vertalers voldoen aan de ISO 17100-norm.

hongaars vertaalbureau vertaalbureau perfect stap 4
Stap 4

Je ontvangt een scherpe offerte voor jouw Hongaarse vertaling

Wij sturen op basis van de bovengenoemde gegevens een passende offerte met daarin alle doorgegeven wensen!

hongaars vertaalbureau vertaalbureau perfect stap 5
Stap 5

Na je akkoord starten we direct met vertalen van jouw Hongaarse of anderstalige teksten

Indien deze offerte akkoord wordt gegeven zullen wij direct de vertaling voor je starten en zorgen wij dat alle afspraken worden nageleefd. Voor jou een hele zorg minder!

hongaars vertaalbureau vertaalbureau perfect stap 6
Stap 6

De revisor reviseert de Hongaarse vertaling en wij leveren jou de vertaling

De geselecteerde revisor reviseert jouw vertaling grondig en wij leveren vervolgens de vertaling per e-mail aan.

hongaars vertaalbureau vertaalbureau perfect stap 7
Stap 7

Ook na de levering blijf je verzekerd van onze kwaliteitsgarantie voor jouw Hongaarse vertaling

Wij hanteren een kwaliteitsgarantie. Indien er naar aanleiding van de geleverde vertaling (binnen 30 dagen) nog vragen zijn, zullen wij deze uiteraard graag met je bespreken en eventuele aanpassingen doorvoeren.

Meer weten over de Hongaarse taal?

Geschiedenis van de Hongaarse taal

De Hongaarse taal, ook bekend als het Magyar, is een unieke taal die behoort tot de Finoegrische tak van de Oeraalse taalfamilie. Het heeft weinig verwantschap met andere Europese talen, waardoor het een taal is met een geïsoleerde positie in Europa. In de 18e en 19e eeuw vonden er taalhervormingen plaats in Hongarije, die gericht waren op het moderniseren en standaardiseren van de taal. Hierdoor werden meer woorden uit het Latijn en andere Europese talen geïntegreerd. Tegenwoordig is het Hongaars de officiële taal van Hongarije en wordt het door de meerderheid van de bevolking gesproken. Het heeft een unieke grammaticale structuur, waaronder het gebruik van naamvallen.

Bij de meeste westerse talen worden slechts zeven klinkers gebruikt. In het Hongaars kunnen we echter 14 klinkers onderscheiden, zowel de korte als de lange versies. Dit zijn de volgende:

 • a-á
 • e-é
 • i-í
 • o-ó
 • ö-ő
 • u-ú
 • ü-ű

Daarnaast zijn er 25 medeklinkers uit het Latijnse alfabet. De meest voorkomende letters in het Hongaars zijn de e en de a. De minst voorkomende letter is de zs. Het Hongaars heeft in totaal 18 naamvallen die worden gebruikt om de grammaticale functie van een zelfstandig naamwoord in een zin aan te geven, zoals onderwerp, lijdend voorwerp of bezit. In tegenstelling tot veel andere talen heeft het Hongaars geen lidwoorden zoals "de" of "het". In plaats daarvan wordt de bepaaldheid van een zelfstandig naamwoord aangegeven door de verbuiging van het woord. Werkwoorden in het Hongaars worden vervoegd op basis van persoon, aantal, tijd en wijze. Er zijn aparte vormen voor tegenwoordige tijd, verleden tijd en toekomende tijd, evenals verschillende wijzen zoals de aanvoegende wijs en de gebiedende wijs.

Opvallende verschillen met de Nederlandse taal

Het bijzondere in het Hongaars is de volgorde hoe data of persoonsgegevens opgeschreven worden. Hier zijn een aantal opvallende punten:

 • Bij namen komt eerst de achternaam ofwel de familienaam gevolgd door de voornaam:
  Voorbeeld: Kovác, Péter
 • Adressen worden als volgt ingevoerd:
  Stad, straat en huisnummer -> Budapest, ….. 28
 • Een datum wordt in deze volgorde geschreven:
  Jaar, maand en dag (Bijvoorbeeld: 2024-01-21)

Zakendoen in Hongarije

Vergelijk je de Nederlandse manier van zakendoen met die van Hongarije, dan zul je snel merken dat er aanzienlijke verschillen zijn. Gelukkig hebben wij wat tips voor je op een rijtje gezet om jouw businessplannen soepel te laten verlopen.

Do’s

 1. Wanneer je met Hongaren zaken wilt doen, moet je weten dat zij een praktische instelling hebben. Het is voor hen niet nodig om eerst lange tijd met elkaar om te gaan voordat ze zaken willen doen. Maar wat wel belangrijk is voor Hongaren, is vertrouwen. Ze werken graag samen met mensen die ze kennen en vertrouwen. Het loont dus om tijd en energie te investeren in het opbouwen van een goede relatie met je Hongaarse zakenpartner.

  Het is daarom aan te raden om elkaar niet alleen te e-mailen of te bellen, maar ook om elkaar persoonlijk te ontmoeten. Door elkaar in levenden lijve te zien, kun je elkaar beter leren kennen en kan er gemakkelijker een vertrouwensband opgebouwd worden. Bovendien vinden Hongaren het prettig om bijeenkomsten informeel te beginnen met een kennismakingsgesprek. Dit schept een ontspannen sfeer en geeft iedereen de kans om elkaar beter te leren kennen voordat de zakelijke onderwerpen worden besproken.

 2. Bedrijven in Hongarije hebben nog altijd een sterke hiërarchische opbouw. Dat houdt in dat een besluit door mensen met een hoge positie wordt genomen. De baas is duidelijk de baas en dit wordt door iedereen gerespecteerd. Medewerkers volgen de beslissingen nadrukkelijk en zullen nooit snel discussiëren of tegen de mening van de baas ingaan. Ook houden zij van vaste patronen om hun werk uit te voeren. Hongarije kent (dus) een hele andere bedrijfsvoering dan we in Nederland gewend zijn.
 3. Binnen de zakelijke etiquette horen nog een aantal andere regels zoals begroetingen. Hierbij is het van belang om de persoon met de meeste status als eerste te begroeten. Wacht wel tot iemand met een hogere functie jou een hand reikt. Zorg voor een stevige handdruk en maak oogcontact met de persoon tegenover je. Ook is het belangrijk mensen met een academische status of een bepaalde titel aan te spreken. Heb je een zakelijke lunch of een diner? Probeer niet over politieke onderwerpen en bedrijfszaken te praten. Zorg liever voor informele onderwerpen die de vertrouwensband stimuleren. Wacht met eten tot iedereen het gerecht voor zich heeft staan. Als je bij iemand thuis op visite bent, zorg er dan voor dat je van elk gerecht iets eet uit blijk van waardering.

Don’ts

 1. Wanneer je zaken doet met Hongaren, is het belangrijk om te begrijpen dat zij een wat andere stijl van communiceren hebben dan Nederlanders. Waar wij Nederlanders bekend staan om onze directheid en onze voorliefde voor een goed debat, zijn Hongaren over het algemeen minder uitgesproken en minder geneigd om kritische vragen te stellen. Dit betekent niet dat ze niet geïnteresseerd zijn, maar eerder dat ze liever een meer indirecte benadering kiezen.

  In plaats van directe vragen te stellen of hun mening te geven, kunnen Hongaren hun standpunt op subtiele wijze duidelijk maken. Dit kan voor Nederlanders soms lastig zijn om te interpreteren, maar het is belangrijk om deze communicatiestijl te respecteren en erin mee te gaan. Door te begrijpen dat Hongaren minder uitgesproken zijn en meer indirect communiceren, kun je de communicatie versoepelen en zorgen voor een effectieve samenwerking.

 2. Relatiegeschenken zijn een optie om mee te nemen als je bij iemand bent uitgenodigd. Denk hierbij aan bonbons, een goodie met je bedrijfslogo of een fles drank. Let wel op: Wijn is niet de beste keuze, vooral als het van buitenlandse afkomst is. Hongaren zijn namelijk erg trots op de wijnen die ze zelf maken. Tijdens bijeenkomsten worden binnen groepen visitekaartjes met elkaar uitgewisseld. Het is daarom van groot belang er een aantal op zak te hebben om iedereen van jouw kaartje te voorzien.
 3. Wij raden aan casual gekleed te gaan naar zakelijke bijeenkomsten. Informele kleding zoals een T-shirt op de werkvloer vinden Hongaren ongepast. Een betere keuze is een donker pak of een nette jurk. Binnen kleinere bedrijven zijn de ongeschreven regels soms wat soepeler. Het slimste is om te kijken wat werknemers en leidinggevende van het bedrijf dragen waarmee je zaken gaat doen.

Begroetingen, visite en cadeautjes

In Hongarije is het gebruikelijk elkaar met een stevige handdruk te begroeten, vooral als je elkaar nog niet kent. Men kijkt elkaar daarbij recht in de ogen. Ben je bevriend met iemand? Dan is een omhelzing vaak de uitkomst. In sommige gevallen geeft men elkaar links en rechts een kus op de wang, vaak als je elkaar al beter kent.

Anders dan we wellicht uit onze eigen cultuur kennen laat men in Hongarije niemand voor de deur staan als er iemand aanbelt. Iedereen wordt meteen mee naar binnen genomen, terwijl dit in Nederland en België niet altijd het geval is. Bovendien zet men in Hongarije bij bezoek de hele tafel vol met eten. Zodra de hapjes op zijn, zetten de mensen andere lekkernijen op tafel, zoals bijvoorbeeld sandwiches of traditionele Hongaarse Lángos. Heel wat anders dan een doos koekjes bij de koffie.

Met een cadeautje zit je binnen de Hongaarse cultuur helemaal goed. Er zijn wel enkele opmerkelijke punten die we graag even benoemen. Ingepakte cadeaus worden in de meeste gevallen pas uitgepakt, nadat het bezoek weg is. Dit is wel afhankelijk van de streek waar je je bevindt. Wij adviseren om af te wachten hoe de situatie op dat moment loopt.

Bloemen zijn prachtig om cadeau te geven. Dat vinden de Hongaren ook, behalve één bloemsoort: chrysanten. Men vindt dat dit goedkope bloemen zijn die met Allerheiligen op begraafplaatsen neergelegd worden. Naast chrysanten brengen lelies en rode rozen in Hongarije eveneens negatieve associaties van begrafenissen met zich mee. Let er ook op dat je een oneven aantal bloemen geeft, behalve het getal 13. Wil je bloemen geven aan iemand die in het ziekenhuis ligt? Dan kun je beter voor een ander cadeau kiezen. Vanwege de strenge hygiënemaatregelen zijn bloemen verboden in Hongaarse ziekenhuizen.

Lijst met handige woorden in het Hongaars

NederlandsHongaars
HoiSzia
HalloHelló
DoeiViszlát
GoedendagJó napot
ProostEgészségedre
WelkomIsten hozta
AlsjeblieftKérem
DankjewelKöszönöm
SorrySajnálom
Tot laterNajd még talákozunk
Hoe heet je?Mi a neved?
Mijn naam is ...A nevem …
Hoe gaat het?Hogy vagy?
Kunt u mij helpen?Tudna segíteni nekem?
Hoeveel kost dit?Ez mennyibe kerül?

Tarieven Hongaars vertalen

Wij kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent wat je betaalt voor een Hongaarse vertaling. Omdat Vertaalbureau Perfect graag zo transparant mogelijk is, zie je in de onderstaande tabel welke kosten (per woord) wij hanteren voor een Hongaarse vertaling.

Veelgestelde vragen bij Hongaarse vertalingen

Een gecertificeerde of beëdigde Hongaarse vertaling is een vertaling die is gemaakt door een beëdigd vertaler. Deze persoon staat ingeschreven in het Register Beëdigde Tolken en Vertalers en is beëdigd door de rechtbank, waardoor een vertaling altijd rechtsgeldig is.

Meer over beëdigde vertalingen →

De ISO-9001 norm heeft als doel om de klanttevredenheid continu te verhogen, terwijl het doel van de ISO-17100 norm is is om de kwaliteit van de Hongaarse vertalingen te waarborgen. Door de laatstgenoemde norm ben je bovendien verzekerd van een revisie van de vertaalde tekst.

Meer over onze certificeringen →

Je stuurt jouw teksten in naar Vertaalbureau Perfect en geeft vertaalwensen door, waarna wij jouw aanvraag bestuderen en de beste native vertaler zoeken. Vervolgens ontvang je een offerte. Na akkoord starten wij direct met vertalen. Voordat wij de vertaling naar jou mailen, wordt hij eerst gereviseerd.

Meer over onze werkwijze →

Vertaalbureau Perfect kan verschillende soorten teksten voor je vertalen. Je kunt bij ons onder meer terecht voor het vertalen van handleidingen, algemene voorwaarden en brochures. Daarnaast vertalen wij ook blogs, webshops en websites.

Meer over onze diensten →

De basisprijs is het aantal woorden te vermenigvuldigen met het tarief per woord. Daarnaast hangen de prijzen van een Hongaarse vertaling af van een aantal factoren. Vertaalbureau Perfect heeft drie vertaaloplossingen met verschillende prijsstellingen waaruit gekozen kan worden; Economy, Excellent en Express. Deze hebben elk verschillende prijzen per woord en verschillende voordelen, waaronder levertijd en soort revisie. Vandaar dat de prijzen van een Hongaarse vertaling per situatie verschillen.

Meer over onze prijzen →

Er wordt een vertaalgeheugen opgebouwd. Dit betekent dat er bij vergelijkbare vervolgopdrachten de eerder vertaalde woorden in mindering gebracht worden. Ook wordt er gekeken naar eventuele herhaaldelijke segmenten in de brontekst zelf. Dit is kostentechnisch natuurlijk aantrekkelijk maar ook komt dit de kwaliteit ten goede. Door het opnieuw overnemen van al vertaalde woorden en zinnen worden vertalingen consistent vertaald.

Vertaalgeheugen bij Hongaarse vertalingen

VBP 009 Illustratie vertaalgeheugen V2

Vertaalgeheugen

We herkennen eerder vertaalde en dubbele teksten. Dit verhoogt de consistentie van de Hongaarse vertaling en voorkomt dubbele kosten. Eerder vertaalde tekst wordt opgeslagen in het vertaalgeheugen. Per klant wordt een vertaalgeheugen opgebouwd.

VBP 009 Illustratie terminologielijst V2

Terminologielijst

Wanneer er specifieke vertalingen of een tone of voice gewenst is kan dit vastgelegd worden in de terminologielijst. Deze vertalingen worden gesuggereerd aan de vertaler. Dit verbetert de consistentie van de Hongaarse vertalingen en zo kunnen speciale wensen beter toegepast worden.

VBP 009 Illustratie automatische kwaliteitscontrole V2

Kwaliteitscontrole

Naast de 2e controle door een menselijke vertaler, passen wij ook een automatische kwaliteitscheck toe. Deze omvat stilistische verbeteringen, spelling en het controleren van de Hongaarse vertalingen. Dit helpt de vertaler en de revisor met het vinden van vergissingen en verbetert de vertaling en consistentie.

Wij leveren topkwaliteit Hongaarse vertalingen voor o.a.

Wij helpen je graag met jouw Hongaarse vertalingen Vertaalbureau Perfect
Kom vrijblijvend in contact met ons

Wij helpen je graag met jouw Hongaarse vertalingen

Wij helpen dagelijks zowel kleine als grote bedrijven en organisaties hun internationale potentie te benutten. Wij denken met je mee en geven graag advies over de mogelijkheden. Interesse? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Vrijblijvende offerte aanvragen
© Copyright 2024 - Vertaalbureau Perfect B.V.