Engelse leenwoorden

Het aantal Engelse leenwoorden in de Nederlandse taal neemt steeds meer toe. Er ontstaan dan ook steeds meer kritische reacties van taalliefhebbers die bang zijn dat het Nederlands in zijn geheel zal verdwijnen.

Kritiek op Engelse leenwoorden terecht?

Maar is deze kritiek wel terecht? Het antwoord is nee. Het valt in feite namelijk wel mee met het aantal leenwoorden uit het Engels in teksten, in ieder geval in de Nederlandse kranten. Het enige verschil is dat veel van deze woorden meer opvallen dan bijvoorbeeld leenwoorden uit Romaanse talen. Denk dan aan woorden zoals centrum, collega, cultureel en politie. Deze woorden zijn al zodanig ‘ingeburgerd’ in de Nederlandse taal dat zij niet meer opvallen. Maar dergelijke Romaanse woorden komen veel vaker voor dan Engelse leenwoorden. Wel is het zo dat het aantal Engelse woorden lichtelijk gestegen is. Veelal zijn dit woorden die te maken hebben met de nieuwe vormen van media, hierbij kun je denken aan iPhone, blog, website etc.

Media invoeden en reclame

Waarom zijn er dan juist nu zoveel klachten over Engelse leenwoorden? Waarschijnlijk komt dit door de reclame en de media op zich. Probeer bijvoorbeeld maar eens een bedrijf te vinden met een Nederlandse slogan. Bijna ieder bedrijf profileert zich in de reclamewereld met een Engelse slogan. Enkele voorbeelden:

- Fortis: ‘Solid partners. Flexible solutions. Getting you there.”
- Center Parks: ‘Let’s get closer’
- TomTom: ‘Find your way the easy way’

Slechts enkele van de vele voorbeelden zijn hier genoemd. Echter is het wellicht ook niet zo vreemd dat men voor een Engelse slogan kiest. Dit ook met een oog op de buitenlandse verkoop.

Conclusie

Concluderend kan gezegd worden dat de stijging van Engelse leenwoorden wel meevalt. Ook worden veel van de woorden die tot ergernis leiden bij sommige mensen niet of nauwelijks in de praktijk gebruikt. Bovendien verrijkt kennis van meerdere talen en culturen de mens, dus is er ook helemaal niets mis met een aantal Engelse leenwoorden in de Nederlandse taal.

Gerelateerde blogs

9 juli 2019
WordPress bezit meer dan 50% van het CMS-marktaandeel. Wist jij dat meer dan 30% van de 10 miljoen populairste websites gebruik maakt van het CMS-systeem van WordPress. Het is nog steeds het populairste CMS-systeem voor de ervaren- en onervaren...
28 mei 2019
Kwaliteit is één van de belangrijkste factoren tijdens het vertalen van jouw documenten. Goedkoop is duurkoop en kan je op de langere termijn meer kosten dan je vooraf voor ogen had. Eén van onze sterke punten is dat wij altijd voor de hoogst...