Frankrijk heeft altijd tot één van de meest invloedrijke landen van de wereld gehoord. Tegenwoordig staat Frankrijk genoteerd op de vijfde plek van grootste economieën ter wereld. Producten die Nederland voornamelijk invoert vanuit Frankrijk zijn o.a. machines, vervoermaterieel en chemische producten. Daarentegen haalt Frankrijk voornamelijk groenten, fruit en vleesproducten uit Nederland. Frankrijk is dus zeker een land met mogelijkheden. Er moet echter bij zowel Franse vertalingen als in zakelijke gesprekken rekening gehouden worden met verschillen tussen beide landen.

Zakelijke cultuurverschillen

Ongeacht het feit dat Nederland en Frankrijk allebei tot de West-Europese cultuur behoren zijn er wel degelijk behoorlijke verschillen tussen beide landen in de zakelijke wereld. Zo zult u bijvoorbeeld in Frankrijk waarschijnlijk meer vrouwen in onderhandelingsposities tegenkomen dan in Nederland. Daarnaast zijn er nog een aantal gewoontes die in Frankrijk vanzelfsprekend zijn.

Zakelijke handelingen

Hieronder een paar handelingen die in Frankrijk vanzelfsprekend zijn:
•  Bij het voorstellen noemt u uw naam en geeft u uw visitekaartje af.
•  Bij het weggaan dient u iedereen aan wie u bent voorgesteld een hand te geven.
•  Wees hoffelijk in uw taalgebruik.

Zakelijke ontmoetingen

Daarnaast hebben wij nog enkele tips om mee te geven om mee te nemen in zakelijke ontmoetingen:
•  Neem voor het zakendoen ruimschoots de tijd, roer onderwerpen aan als hobby’s, cultuur en vakantie. Het opbouwen van een vertrouwensrelatie is essentieel voordat u uw product kunt verkopen.
•  Het wordt erg gewaardeerd als u Frans spreekt, let er wel op dat u ten alle tijden blijft vousvoyeren.
•  Let op dat onderhandelingsprocessen in Frankrijk trager verlopen dan in Nederland vanwege de sterke hiërarchie in Franse bedrijven.
•  Indien u wordt uitgenodigd voor een maaltijd bij uw zakenpartner thuis, neem dan geen wijn mee maar chocola of een dessert.

Gerelateerde blogs

9 juli 2019
WordPress bezit meer dan 50% van het CMS-marktaandeel. Wist jij dat meer dan 30% van de 10 miljoen populairste websites gebruik maakt van het CMS-systeem van WordPress. Het is nog steeds het populairste CMS-systeem voor de ervaren- en onervaren...
28 mei 2019
Kwaliteit is één van de belangrijkste factoren tijdens het vertalen van jouw documenten. Goedkoop is duurkoop en kan je op de langere termijn meer kosten dan je vooraf voor ogen had. Eén van onze sterke punten is dat wij altijd voor de hoogst...