Helaas zien we steeds vaker dat teksten verwarrend zijn geschreven. Van vakjargon met ingewikkelde woorden tot complex samengestelde zinnen. Vooral bij onderwerpen en vakgebieden waar de lezer geen voorkennis heeft, is het lastig om een informatieve tekst te lezen en te begrijpen.

Elk mens dat niet kan lezen en schrijven is er één te veel

Wist je dat ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen? Deze groep wordt aangeduid als laaggeletterden. Zij ervaren vaak ook moeilijkheden bij het gebruik van een computer of smartphone. Zou het niet geweldig zijn om deze mensen tegemoet te komen en onze boodschap in begrijpelijke taal te formuleren?

Het grootste deel van de teksten op internet, in kranten, bij medische professionals en overheidsinstanties is niet toegankelijk voor laaggeletterden. Hierdoor zijn deze mensen afhankelijk van hulp van anderen om de informatie te begrijpen. De oplossing hiervoor is het creëren van informatiebronnen die laaggeletterden gemakkelijk kunnen lezen en begrijpen. Zo kunnen ook zij zelfstandig deelnemen aan culturele en algemene onderwerpen in onze samenleving.

Begrijpelijke taal in het dagelijks leven

Dagelijks werken diverse verenigingen en organisaties eraan om begrijpelijke taal te gebruiken in Nederlandse teksten. Dit betekent dat de informatie voor iedereen te begrijpen is en in duidelijk Nederlands is geschreven. Hierdoor kunnen taalbarrières worden weggenomen.

Er zijn verschillende manieren om teksten begrijpelijker te maken voor laaggeletterden. Hierbij letten we op de woordkeuze, een logische zinsopbouw en een overzichtelijke structuur van de tekst.

Om dit concreet te maken:

  • Gebruik van eenvoudige, korte woorden
  • Uitleggen of vermijden van buitenlandse leenwoorden en vaktermen
  • Consistent gebruik van bepaalde woorden in plaats van synoniemen
  • Veel gebruik van afbeeldingen
  • Een overzichtelijke lay-out

Tips en tricks

Je zou kunnen denken dat het gebruik van "begrijpelijke taal" eenvoudig is en dat de genoemde punten gemakkelijk te realiseren zijn. Maar in werkelijkheid is het moeilijker dan het lijkt. Bij het schrijven van teksten in begrijpelijk Nederlands moet je rekening houden met taalniveau A2/1F. Ook het juiste lettertype, lettergrootte en de opmaak van de tekst zijn belangrijk. Om er zeker van te zijn dat jouw informatie geschikt is voor de doelgroep, is het verstandig om het door iemand anders te laten lezen en om feedback te vragen.

Bekijk hier de afbeelding als PDF

Waarom zou jouw organisatie begrijpelijke taal moeten gebruiken?

Gelukkig zijn overheden nu verplicht om informatie op taalniveau A2/1F beschikbaar te stellen. Voor bedrijven kan het ook lonend zijn om hun boodschap eenvoudig te formuleren, omdat ze daarmee een breder publiek kunnen bereiken.

Voor wie zijn teksten in begrijpelijke taal bedoeld?

In Nederland zijn er diverse groepen mensen die behoefte hebben aan begrijpelijke taal om informatie te kunnen begrijpen. Denk aan mensen met verschillende handicaps, gehoor- en/of visuele beperkingen, migrantenachtergronden, leermoeilijkheden, dementie, afasie, functioneel analfabetisme, en nog veel meer.

Maar zelfs mensen zonder deze beperkingen geven de voorkeur aan begrijpelijk Nederlands. Net zoals mensen zonder mobiliteitsproblemen gebruik maken van automatische deuropeners en rolstoelhellingen om tijd te besparen en het gemakkelijker te maken, is begrijpelijke informatie voor iedereen handig. Waarom zou dit anders zijn bij het vergaren van informatie?

Vertaalbureau Perfect staat voor je klaar

Het is duidelijk dat toegankelijke teksten van groot belang zijn. In sommige gevallen is het zelfs nuttig om een boodschap in meerdere talen aan te bieden. Ook dan blijft begrijpelijke taal cruciaal. Onze native vertalers hebben hier uiteraard ervaring mee. We houden altijd rekening met de doelgroep en zorgen ervoor dat jouw informatie voor iedereen begrijpelijk is. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wij leveren topkwaliteit vertalingen voor o.a.

Wij helpen je graag met jouw vertalingen Vertaalbureau Perfect
Kom vrijblijvend in contact met ons

Wij helpen je graag met jouw vertalingen

Wij helpen dagelijks zowel kleine als grote bedrijven en organisaties hun internationale potentie te benutten. Wij denken met je mee en geven graag advies over de mogelijkheden. Interesse? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Vrijblijvende offerte aanvragen
Opdrachtgevers beoordelen ons gemiddeld met een 9.3 op basis van 714 beoordelingen
Blij verrast ben ik door de communicatie, snelheid en de geleverde kwaliteit van Vertaalbureau Perfect!
– Bart van Liempd - Randstad
Randstad logo quote
98% van onze klanten beveelt ons aan Vertaalbureau Perfect
Onze klanten zijn ons visitekaartje
98% van onze klanten beveelt ons aan
Lees wat klanten zeggen
Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie Vertaalbureau Perfect
Vertrouw op Vertaalbureau Perfect

Gecertificeerd vertaalbureau met kwaliteitsgarantie

Wij behoren tot de selecte groep vertaalbureaus die zowel ISO-9001 als ISO-17100 gecertificeerd zijn. Uniek is onze kwaliteitsgarantie die op elke vertaling van toepassing is. Daarnaast zijn wij B Corp gecertificeerd. Een B Corp realiseert ook sociale en duurzame impact. Zo willen wij globalisering positief laten bijdragen. Elke dag een beetje beter worden is ons streven. Dit doen we al ruim 15 jaar.

Bekijk onze certificeringen
Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt Vertaalbureau Perfect
Vertaalbureau voor ieder vakgebied

Het vertaalbureau dat de vaktaal van jouw doelgroep spreekt

Jaarlijks vertalen wij voor ruim 2.000 uiteenlopende organisaties en worden onze teksten in alle windstreken gelezen. Ons team van in-house vertalers en taalspecialisten vindt de terminologie en toon waar jij mee verder kunt.

Bekijk al onze taalspecialismen

Onze werkwijze om tot een perfecte vertaling te komen

Iedere vertaalopdracht doorloopt de volgende stappen:
teksten in begrijpelijke taal een wereld zonder taalbarrieres vertaalbureau perfect stap 1
Stap 1

We ontvangen je teksten en vertaalwensen

Dit kan eenvoudig via ons online offerteformulier, per e-mail of per Wetransfer. Laat ons weten welke specifieke wensen je hebt zodat we goed starten.

teksten in begrijpelijke taal een wereld zonder taalbarrieres vertaalbureau perfect stap 2
Stap 2

We bestuderen je aanvraag aandachtig

Hierdoor ontdekken wij het verhaal achter de woorden en weten we waar de vertaling aan moet voldoen om dat verhaal over te brengen. Tevens zullen we aan de tekst(en) zien of we gebruik kunnen maken van een vertaalgeheugen.

teksten in begrijpelijke taal een wereld zonder taalbarrieres vertaalbureau perfect stap 3
Stap 3

We selecteren de best passende native vertaler

Voor een goed eindresultaat is de juiste vertaler van groot belang. We kijken naar ervaring binnen jouw sector en de gewenste doelgroep. Al onze vertalers voldoen aan de ISO 17100-norm.

teksten in begrijpelijke taal een wereld zonder taalbarrieres vertaalbureau perfect stap 4
Stap 4

Je ontvangt een scherpe offerte

Wij sturen op basis van de bovengenoemde gegevens een passende offerte met daarin alle doorgegeven wensen!

teksten in begrijpelijke taal een wereld zonder taalbarrieres vertaalbureau perfect stap 5
Stap 5

Na je akkoord starten we direct met vertalen

Indien deze offerte akkoord wordt gegeven zullen wij direct de vertaling voor je starten en zorgen wij dat alle afspraken worden nageleefd. Voor jou een hele zorg minder!

teksten in begrijpelijke taal een wereld zonder taalbarrieres vertaalbureau perfect stap 6
Stap 6

De revisor reviseert de vertaling en wij leveren jou de vertaling

Ook bij de keuze van de revisor houden we rekening met de sector en doelgroep. De revisor reviseert jouw vertaling grondig en wij leveren vervolgens de vertaling per e-mail aan.

teksten in begrijpelijke taal een wereld zonder taalbarrieres vertaalbureau perfect stap 7
Stap 7

Ook na de levering blijf je verzekerd van onze kwaliteitsgarantie

Wij hanteren een kwaliteitsgarantie. Indien er naar aanleiding van de geleverde vertaling (binnen 30 dagen) nog vragen zijn, zullen wij deze uiteraard graag met je bespreken en eventuele aanpassingen doorvoeren.

Meet the team

Wie zijn wij?

We ontmoeten je graag persoonlijk, maar ontdek vast wie we zijn.
Ontmoet ons team
Ontmoet ons team
© Copyright 2024 - Vertaalbureau Perfect B.V.