Het Engels is al sinds jaar en dag de dominante wereldtaal. Maar zal het Engels ook in de toekomst nog de meest dominante taal zijn? Het Mandarijn Chinees groeit namelijk razendsnel. 

Maar voordat het Chinees het Engels daadwerkelijk kan inhalen, zal het eerst Zuidoost-Azië moeten veroveren. In bijvoorbeeld Singapore is Engels de moedertaal. In omringende landen, zoals bijvoorbeeld Maleisië, blijkt dat men Engels toch erg belangrijk vindt voor de toekomst van hun kinderen. Veel ouders sturen hun kinderen naar scholen in Singapore zodat ze de Engelse taal goed leren beheersen.

De Chinese economie groeit nog steeds gigantisch. Echter is het niet zo dat we dan maar meteen moeten aannemen dat het ook geldt voor de Chinese taal. Je kan het bijvoorbeeld vergelijken met buurland Japan. Na de oorlog groeide de Japanse economie explosief, waardoor Japan de op een na grootste economie van de wereld werd. Maar ondanks deze enorme economische groei, bleef groei van de Japanse taal achter.

Hetzelfde zou met het Mandarijn kunnen gebeuren. Een ander groot obstakel is dat de taal gewoon simpelweg heel ingewikkeld in elkaar steekt. Het kost jaren om het ingewikkelde schrijfsysteem onder de knie te krijgen, zelfs voor “native-speakers”. Voor buitenlanders is dit een enorm struikelblok. Hier ligt dan natuurlijk ook juist de kracht van het Engels. Het is relatief gezien een eenvoudige taal om te leren. Een tweede aspect aan het Mandarijn waar veel buitenlanders over struikelen is dat het Mandarijn veel gebruik maakt van tonen. Deze verschillende tonen bepalen mede de betekenis van een woord. Dit is men in de rest van de wereld niet gewend. Ook hierin heeft het Engels dus een voordeel ten opzichte van het Mandarijn. Vooral volwassenen hebben hier veel moeite mee, kinderen kan dit nog wel aangeleerd worden.

Technologische ontwikkelingen bieden in de toekomst wellicht enige uitkomst voor mensen die veel moeite hebben met het schrijfsysteem. Door middel van computers worden de letters uit ons alfabet omgezet in Chinese tekens.

Ondanks de voordelen van het Engels zijn er nog steeds mensen die denken dat het Mandarijn de nieuwe wereldtaal zal worden. De argumenten die hiervoor worden gehanteerd kunnen enigszins in twijfel worden getrokken:

-          De afname van het aantal Engels sprekende mensen volgt waarschijnlijk de dalende waarde van de dollar

-          Als de renminbi (Chinese valuta) blijft groeien en de nieuwe reserve valuta wordt dan zal men Mandarijn moeten leren

-          Steeds meer wordt er zaken gedaan in de renminbi, en steeds minder in dollars.

De behoefte aan Engels zou dus dalende zijn. Er zijn echter ook mensen die beweren dat het Mandarijn het Engels niet zal inhalen. Zij hanteren het volgende argument: de talen fungeren als elkaars brug. De vraag is dan niet of het Engels wordt ingehaald door het Mandarijn, maar of het gezamenlijk met het Mandarijn kan bestaan. Vooral in Zuidoost-Azië zal dit veel gaan voorkomen.

Het laatste standpunt lijkt wat realistischer. Het Engels zal altijd een grote rol blijven spelen in de wereld, en het Chinees zal voorlopig nog blijven groeien. Dan lijkt het logisch dat deze twee talen na verloop van tijd samen een grote rol zullen spelen in de wereld, en met name in de zakenwereld.

Grappig punt van de voorstander die gelooft dat Mandarijn het Engels zal overnemen: “Zolang Hollywood blijft bestaan, zal het Engels populair blijven. Successen van films als Kung Fu Panda, een Amerikaanse productie over een Chinees dier, veroorzaakte angst in China. Iedereen keek de film, kocht de bijbehorende merchandising en leerden door deze film Engels”.

Gerelateerde blogs

9 juli 2019
WordPress bezit meer dan 50% van het CMS-marktaandeel. Wist jij dat meer dan 30% van de 10 miljoen populairste websites gebruik maakt van het CMS-systeem van WordPress. Het is nog steeds het populairste CMS-systeem voor de ervaren- en onervaren...
28 mei 2019
Kwaliteit is één van de belangrijkste factoren tijdens het vertalen van jouw documenten. Goedkoop is duurkoop en kan je op de langere termijn meer kosten dan je vooraf voor ogen had. Eén van onze sterke punten is dat wij altijd voor de hoogst...